Ortaöğretim kurumları sınavları tek çatı altına alınacak

Haber Giriş : 04 Ocak 2005 22:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, tek çatı altında toplayacakları ortaöğretim kurumları sınavlarının, mini ÖSS sınavı şeklinde merkezden yapılacağını bildirdi. Öğrencilerin, Ortaöğretim Kurumları Sınavı'na girmeleri zorunlu tutulmazken, okul idarecileri ve öğretmenler, öğrencilerin sınava girmeleri yönünde gerekli tavsiyelerde bulunacaklar.

Çelik, 2005 yılı Ortaöğretim Kurumlar Sınavı'nın (OKS) uygulamasına yönelik bir genelge yayımlanarak, il, ilçe ve okul idarecilerini bilgilendirdi. Genelgeye göre, 2005-2006 öğretim yılında yapılacak OKS'ye resmi ve özel fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, anadolu liseleri, yabancı dil ağırlıklı liseler, anadolu öğretmen liseleri, anadolu meslek liseleri, anadolu teknik liseleri, anadolu imam hatip liseleri, sağlık meslek liseleri ve diğer bakanlıklara bağlı meslek liselerinde öğrenim görecek öğrenciler girecek. Merkezi sınav, MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından 12 Haziran 2005 tarihinde yapılacak. Sınavlara ilişkin işlemlere ait açıklamalar ve kuralların, 2005 Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) A-Klavuzu'nda yer alacağı kaydedildi. Ayrıca OKS sonrasında öğrenciler, tercih kılavuzu doldurarak, şartları tutan okullara yerleştirilecekler.

Çelik ayrıca, Polis Koleji Aday Tespit Sınavı ile ilköğretim okullarının 8. sınıflarında öğrenim gören öğrenciler için yapılacak Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı'nın da 12 Haziran 2005 tarihinde, 2005 OKS sınavıyla birlikte yapılacağını belirtti. Çelik, 2005 yılı OKS'ye öğrencilerin girmesinin mecburi olmadığını belirtti; ancak idareciler ve öğretmenler tarafından öğrencilerin sınava girmeleri yönünde gerekli tavsiyelerde bulunmalarını zorunlu kıldı. Çelik konu hakkında şunları kaydetti:

"Okul idareleri ve öğretmenler bu sınavla ilgili bütün detaylı bilgileri öğrencilere duyuracaklar ve öğrencilerin sınava girmeleri yönünde gerekli tavsiyelerde bulunacaklardır."

OKS'YE AİT UYGULAMA
OKS'ye ait uygulamalar ise şu şekilde gerçekleşecek:
"- İl milli eğitim müdürleri, tüm resmi ve özel ilköğretim okulu 8. sınıf öğrencilerine, başvurularla ilgili gerekli duyuruları yapacaklar. Ayrıca halen ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfında okuyan öğrencilerin de Polis Koleji Aday Tespit Sınavı için başvuru yapabilecekleri duyurulacak.
- Sınav başvuruları 10 Ocak 2005 tarihinde başlayacak, 11 Şubat 2005 tarihinde saat 17.00'de sona erecek.
- Başvurular internet aracılığıyla okul müdürlüklerince yapılabilecek.
- Öğrenciyle ilgili tüm bilgiler konusunda okul müdürü ve öğrenci velisi sorumlu olacak.
- İnternet bağlantısı olmayan okullar, en yakın ADSL bağlantısı olan bir başka okuldan veya bağlantı sorunu olmayan ilçe ve il milli eğitim müdürlüklerinden veri giriş işlemlerini gerçekleştirecekler.
- Sınava giriş belgeleri, 2005 Mayıs ayının 3. haftasından itibaren internetten yayımlanacak. Okul müdürlükleri, sınav giriş belgelerinin internet aracılığıyla çıktısını alacaklar, adayın son 6 ay içerisinde çekilmiş fotoğrafını yapıştırıp mühürleyecekler ve belgeyi onaylayarak adaylara verecekler.
- Sınav sonuçları 2005 Temmuz ayının ortasından itibaren http://sinavlar.meb.gov.tr adresinde yayımlanacak.
- Tercihlere ilişkin bilgilerin yer aldığı E-Tercih Kılavuzu http://sinavlar.meb.gov.tr adresinde 2005 Temmuz ayının ilk haftasından itibaren yayımlanacak. Tercih kılavuzunda, tercihlerin hangi tarihte yapılacağı, okulların kayıt-kabul şartlarıyla kayıt tarihleri, kontenjanları ve yerleştirmeyle ilgili hususlar yer alacak."

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber