Katı gıdalara erken başlama, bebeklerde büyüme geriliğine yol açıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Temmuz 2009 14:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Bebeklerde ek besinlere erken geçilmesi ishal, inek sütü alerjisi, aşırı böbrek yükü, büyüme geriliği ve obezite gibi sorunlara neden olabiliyor.

Fatih Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Polat, bu dönemin 4-6. aylarda başlatılması gerektiğine dikkat çekerek, "Katı gıdalara erken başlama anne sütü alımını azaltarak büyümeyi bozar." dedi.

Prof. Dr. Aziz Polat, Dünya Sağlık Örgütü'nün bebeklerin doğumundan itibaren ilk 4-6 ay sadece anne sütü almalarını önerdiğini belirtti.

İnek sütü, mama veya ek gıdaların erken dönemde verilmesinin anne sütünün azalması veya kesilmesine yol açtığı uyarısında bulunan Polat, "Anne sütüne 2 yaşına kadar devam edilmesi önerilmekte, Türkiye'de ise ortalama emzirme süresi 1 yıl." diye konuştu.

Ek gıdalara, 4-6. aylarda geçilmeye başlanması gerektiğini kaydeden Polat, şöyle devam etti: "Katı gıdalara erken başlama anne sütü alımını azaltarak büyümeyi bozar. Ek besinlere erken başlamak alerjik hastalıkların özellikle besin alerjilerinin görülme sıklığını artırır. Ayrıca ishal, inek sütü alerjisi, aşırı böbrek yükü, büyüme gelişme geriliği ve bazen de obezite görülebilir."

Polat, ek besinlere geçerken dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı:

"İlk kez verilecek besinler haftada bir çeşit olacak şekilde verilmelidir. Bu sayede hem bebek daha kolay alışır hem de alerji gelişirse hangi besinden olduğu anlaşılabilir.

Ek besinler tek öğün olarak ve çok az miktarda verilmelidir. Bebeğin alımına göre miktar ve öğün sayısı artırılır.

İlk kez verilecek besinler bebek açken denenmelidir.

Bebek zorlanmamalı, bir süre sonra tekrar denenmelidir.

Tüm besinler kaşık ile verilmelidir.

Taze ve doğal ürünler kullanılmalı, konserve, dondurulmuş yiyecekler, katkı maddeli yiyecekler verilmemeli. Hazırlanan besinler uzun süre oda ısısında bekletilmemeli.

Besinler hazırlanırken hijyene uyulmalı ve eller mutlaka yıkanmalı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber