Mahalli idareler için görevde yükselme vakti

4 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik ile; il özel idareleri, belediyeler ve bu idarelerin bağlı kuruluşları ile bunların kurdukları birlik, müessese, işletme ve bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda çalışan memurların görevde yükselme esasları yeniden değişmiştir. Yapılan değişikliğe göre bu kurumlar, bu yıl için görevde yükselme tabi tutacakları kadroları Temmuz ayına kadar Valiliğe, Valilikler de 15 Ağutos'a kadar İçişleri Bakanlığına bildirecektir. Ayrıca önce belediye başkan yardımcılığına daha sonra şube müdürlüğüne atama zorlaştırılmıştır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Temmuz 2009 15:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖNETMELİKTE GÖZE ÇARPAN HUSUSLAR

1- 2/2/2000 tarihli ve 23952 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan İl Özel İdareleri, Belediyeler ve İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese ve İşletmeler ile Bunlara Bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

2- Yönetmeliğin 4. maddesinde yapılan düzenleme ile "hizmet süresi" kavramı yeniden belirlenmiştir. Buna göre daha önce "657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendine göre çalışılan süreleri" şeklinde yapılmış olan belirleme "657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendi hükümleri çerçevesinde; mahalli idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında fiilen çalışılan süreler, resmi veya özel müesseseler ve meslekleriyle ilgili serbest çalışılan süreler ile muvazzaf askerlikte geçen süreleri" şekline dönüştürülmüştür. Bu yeni tanımla birlikte hizmet süresi kavramı genişletilmiştir.

3- Bir yıl şartı getirildi. Görevde yükselme kapsamındaki kadrolara atanabilmek için ilgili kurumda çalışmak zorunda olunan süre 1 yıl olarak belirlenmiştir. İlgili hüküm şu şekildedir: "Bu Yönetmelik kapsamındaki kadrolara atanabilmek için son müracaat tarihi itibariyle en az bir yıl süreyle atamanın yapılacağı mahalli idarede çalışmış olmak. Ancak, yeni kurulan mahalli idarelerde görevde yükselme ile ilgili ilanlara başvuru olmaması halinde atamanın yapılacağı mahalli idarede bu süre şartı aranmaz."

Hangi kadrolara hangi şartlara sahip olanların atanacağı yönetmeliğin 7. maddesinde tek tek sayılmıştır. İlgili maddeye ulaşmak için tıklayınız. Şef kadrosuna, ilan edilen kadro sayısından daha az sayıda yüksekokul mezunu müracaat ettiği takdirde ortaöğrenim mezunu olanlar da başvurabilecektir. Veri hazırlama ve kontrol işletmeni ile bilgisayar işletmeni kadrolarına atanabilmek için ayrıca Milli Eğitim Bakanlığınca veya bu Bakanlıkça izin verilen özel bilgisayar kurslarından belge almış olmak veya bitirdiği okulun ders müfredatında en az iki dönem bilgisayarla ilgili ders aldığını belgelemek gerekmektedir.

Görevde yülsemeyi İçişleri Bakanlığı koordine edecektir. Buna göre; İl özel idareleri, belediyeler ve bu idarelerin bağlı kuruluşları ile bunların kurdukları birlik, müessese, işletme ve bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, her yılın Ocak ayı sonuna kadar görevde yükselme eğitimine tabi tutmak istedikleri personelin niteliklerini ve sayısını valiliklere bildirecek; Valiliklere gelen listeler birleştirilerek tek liste halinde en geç 15 Şubat tarihine kadar İçişleri Bakanlığına gönderilecektir. Görevde yükselme eğitiminin şekli, süresi, zamanı ve eğitim verecek kurum İçişleri Bakanlığıca belirlenir. Eğitime katılacakların listesi Bakanlık tarafından eğitimi verecek kuruma bildirilir.

2009 yılı görevde yükselmeleinin zamanı için geçici bir düzenleme yapılmıştır. Buna göre; 2009 yılı için ilgili mahalli idareler, Temmuz ayının sonuna kadar görevde yükselme eğitimine tabi tutmak istediği personelin niteliklerini ve sayısını valiliklere bildirir. Valiliklere gelen başvurular, tek liste halinde en geç 15 Ağustos 2009 tarihine kadar Bakanlığa gönderilir. Bakanlık bu listeleri birleştirerek eğitim verecek kuruma iletecektir.

Belediye başkan yardımcılığına atayıp şube müdürü yapmak zorlaştırılmıştır. Yönetmeliğin 20. maddesinin c bendi şu şekildedir: "Bu Yönetmelik kapsamı dışında bulunan daha üst görevlerde, en az altı ay süreyle çalışmış olanlar, aranan şartları taşımaları kaydıyla, bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde yer alan ?yönetim?, ?araştırma?planlama? ve ?hukuk? hizmetleri gruplarında gösterilen kadrolara sınavsız atanabilir. Bu Yönetmelik kapsamındaki diğer kadrolara sınavsız atanmak için altı ay çalışmış olmak şartı aranmaz."
Bu hükme göre, beledilerin daha önce sıkça başvurduğu önce belediye başkan yardımcılığına atayıp daha sonra Müdür, Koruma ve güvenlik görevlisi amiri, şef, koruma ve güvenlik şefi, bando şefi, Hukuk müşaviri ve Uzman kadrosuna atama hakkı 6 ay şartına bağlanmış ve hülle yöntemi kısmi olarak zorlaştırılmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber