Sivrisineklerle mücadele ederken maske kullanın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Temmuz 2009 10:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bunaltıcı yaz sıcaklarının iyiden iyiye hissedilmeye başlanmasıyla sivrisinek gibi uçan haşereler çoğaldı. Çabuk üreyebilen sivrisinekler, tifüs, gıda zehirlenmeleri, sıtma, kolera, verem, alerjik hastalıklar, cilt hastalıkları ve dizanteri gibi hastalıkları bulaştırabiliyor.

Sivrisineklerden korunmada kullanılan tablet, sprey, vücuda sürülen ilaçlar yanlış kullanıldığında zehirlenmelere sebep oluyor. Vücutta önemli sağlık sorunlarına yol açabilen ilaçlar konusunda uyarıda bulunan uzmanlar, evlerde ilaç sıkılırken gözlük, eldiven ve maske kullanılmasını öneriyor.

OMÜ Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Elif Tuncer, uygun şekilde kullanılmayan haşere ilaçlarının tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Yaz aylarında sinek, sivrisinek ve haşerelerin arttığına dikkat çeken Dr. Tuncer, buna bağlı olarak da ilaç kullanımının yaygınlaştığını belirtti. İlaçların bilinçsizce kullanılması halinde zehirlenmelere neden olabileceğini bildiren Dr. Elif Tuncer, şunları söyledi: "Bazen bizi rahatsız eden sinek ve haşereleri öldürelim derken, zehirlenen birçok hasta geliyor. Vücuda yapışan sivrisinek kovucular, çocuklarda allerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bunun önlenebilmesi için bilinmesi gereken pratik bilgiler var. Örneğin elektrik prizlerine takılan tablet veya likit sinek kovucu ilaçlar, penceresi olmayan mekanlarda kullanılmamalı. Bebeklerin bulunduğu odalara sıkılmamalı. Eğer bu kimyasalları kullanıyorsak, mutlaka gözlük, maske ve eldiven takmalıyız."

Tuncer'in verdiği bilgilere göre, sinek ve haşere kovucu ilaç kullanırken ilaçların havalandırması bulunmayan yerlerde kullanılmaması gerekiyor. Bebekler uyurken odaya ilaç sıkılması ve çocukların vücuduna ilaç sürülmesi de zehirlenmelere sebep oluyor. Sokakta ilaçlama yapılması durumunda pencerelerin kapatılması ilaçların yan etkisinden koruyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber