ÖSYM Başkanı: Sıfır alan adaylar, araştırma konusu olabilir

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Temmuz 2009 18:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, ÖSS'de sıfır puan alan adayların araştırma konusu olabileceğini söyledi.

Geçen yıla göre bazı testlerdeki soruların daha zor ve öğrenci kitlesinin daha farklı olduğuna dikkat çeken Yarımağan, "Geçen seneki öğrenci kitlesi büyük çoğunluğu eski mezunlar olan, dolayısı ile uzun zamandır, bir kaç yıldır sınava hazırlanan adaylardan oluşuyordu. Oysa bu sene son sınıf öğrencileri, kitle içinde daha büyük bir oran teşkil ediyor. Bunların hepsi birleşince başarı oranında düşüş olduğunu görüyoruz. Aslında çok da aşırı bir düşüş yok." dedi.

Ünal Yarımağan, bir gazetecinin, "Sınavda başarı oranının geçen yıla göre düştüğünü görüyoruz. Bunun nedeni nedir?" şeklindeki sorusu üzerine, "Barajı geçen öğrenci sayısında geçen seneye göre ciddi bir düşüş oldu. Bu düşüşün nedenleri arasında, bir kere öğrenci sayısı azaldı. Bu sene ÖSYS'ye başvuran aday sayısı 195 bin azaldı, sınava giren aday sayısı da geçen seneye göre 190 bin azaldı Yani öğrenci kitlesi geçen seneye göre daha az. Dolayısı ile barajı geçen sayısının da daha az olması beklenir." diye konuştu.

İSTANBUL'DA BİREYSEL, ANKARA'DA GENEL BAŞARI ÖN PLANA ÇIKTI

Yarımağan, bir başka soru üzerine, başarının genel ve bireysel olmak üzere iki türlü değerlendirilebileceğini belirtti.

Farklı puan türlerinde en başarılı ilk on il sıralamasında Ankara'nın bulunduğuna dikkat çeken Yarımağan, "Ama dikkat ederseniz, dereceye giren 17 adayın hiçbiri Ankara'dan değil. Başarılı iller arasında İstanbul hiç yok ama 17 adaydan 8'i İstanbul'dan. Demek ki İstanbul'da bireysel başarı, Ankara'da ise genel başarı daha yüksek." şeklinde konuştu.

Yarımağan, sıfır alan adaylar ile ilgili bir başka soru üzerine, adayın puanının hesaplanması için ilk 4 testten en az 2'sinden 0,5 puan alması gerektiğini söyledi.

Yarımağan şöyle devam etti: "Bunu elde edemediyse bu adayın puanını hesaplamaya değer görmüyoruz. Yani ölçülebilecek bir şey yok. Bu adaylar tabi ilginç. Bu konuda bir araştırma yapılırsa. Bu sınava başvuruyor, giriyor. Ondan sonra 180 sorudan hiçbirine cevap vermiyor. Sadece iki tanesine cevap verip çıkıyor. Bu araştırılmaya değer bir konu. Bu adaylar hiçbir şey bilmiyor değil.. Araştırma yapılsa muhtemelen şöyle bir sonuç çıkacak: Cevaplarını soru kitabına işaretliyor fakat morali bozuluyor, başarısız olduğunu görüyor, cevap kağıdına cevaplarını aktarmıyor. Ben biraz iyimser düşünerek böyle bir yorum yapıyorum. Ama bu gerçekten böyle mi, yoksa bu adayların bilgi düzeyleri çok mu düşük, bu bir araştırma konusu olabilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber