Sağlık Bakanlığı, yasak için tiryakilerden de destek bekliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Temmuz 2009 10:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, 19 Temmuz'da yürürlüğe girecek sigara yasağına tiryakilerden destek beklediklerini belirtti. Yasağın 4 bin 167 kişi ile denetleneceğini söyleyen Çom, "Tiryakilerden de destek bekliyoruz." dedi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, 19 Temmuz'da yürürlüğe girecek sigara yasağı kapsamında denetleme hazırlıklarının sürdüğünü söyledi. İllerdeki tütün kontrol kurulları çerçevesinde, ceza kesilecek ekiplerin oluşturulduğunu belirten Çom, bin 571 denetleme ekibinde 4 bin 167 kişinin görev aldığını söyledi. Çom, denetleme ekiplerinin yetmemesi halinde sayının artırılacağını aktardı.

Yasağın uygulanması konusunda tavizsiz davranacaklarının altını çizen Çom, "Yumuşama, sulandırma beklentisi içinde olanlar varsa, bu beklentilerini kaldırsınlar. Yasağa vatandaşların da sahip çıkması çok önemli." diye konuşu.

Tavizsiz uygulamanın bir parçasının da tiryakilerin kurallara uyması olduğunu belirten Çom, "Her iş yerinin başına bir polis dikemeyiz. Kapalı mekanda sigara içenler, yanı başındakilere de zarar veriyor, onların da havasını kirletiyor. Pasif içicilik, aktif içicilikten daha kötü. Kimyasal, kanserojen maddeler yere, kapı koluna, her yere bulaşıyor. Havada asılı bir şekilde kalıyor." dedi. Bu durumda kimsenin, "Ben içiyorum, zararı bana, başkasına zararı yok" diyemeyeceğinin altını çizen Çom, tiryakilerden de destek beklediklerini ifade etti.

Yasağa destek veren çok sayıda kişi bulunduğunu, bunlardan bazılarının da tiryakiler olduğunu kaydeden Çom, şöyle devam etti: "Kendi kendimize iken, günlük hayatta asıl tiryaki buna dikkat etmeli. Biz tiryakileri, kendilerini düşünmediği kadar düşünüyoruz. Tiryaki olmayan kişileri de bilgilendirmemiz lazım. Evinde sigara içenin çocuğu, günde 5 tane sigara içmiş gibi oluyor. Küçük 5 yaşındaki bir çocuk tiryaki günde zorla 5 sigara içer mi ? Ama evde sigara içmek ile aynı şeyi yapıyor. Eşi sigara içen kadınlarda akciğer kanseri, içmeyenlere göre 3 kat daha fazla." Çom, geçen yıl uygulamaya konan yasak sonucunda 100 kişiden 7'sinin sigarayı bıraktığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber