2010 Bütçesi gecikti! Piyasa krizi, en az 3 yıl sürer

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2009 19:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA Orta Vadeli Programın açıklanmaması nedeniyle 2010 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi çalışmaları da başlayamadı.

Kamu ve özel kesim için "Yol haritası" olarak nitelenen Orta Vadeli Programın bugüne kadar açıklanamaması, bütçe hazırlıklarında da gecikmeye yol açtı.

Orta Vadeli Programa bağlı olarak gelecek 3 yıla ilişkin toplam gelir ve gider tahminleri, hedef açık ve borçlanma durumu ile kamu idarelerinin ödenek tavanlarını içeren Orta Vadeli Mali Plan da ilan edilemedi.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 16'ıncı maddesi uyarınca, çok yıllı bütçe hazırlık süreci, "makro politikalar, ilkeler, hedef ve gösterge niteliğindeki temek ekonomik büyüklükleri de kapsayacak şekilde DPT tarafından hazırlanan Orta Vadeli Programın" Mayıs ayı sonuna kadar kabul edilmesiyle başlıyor.

Yasa gereği, Programın açıklanmasının ardından Maliye Bakanlığınca hazırlanan Orta Vadeli Mali Plan da, Haziran ayının 15'ine kadar Yüksek Planlama Kurulu'nda karara bağlanarak, Resmi Gazete'de yayımlanıyor. Orta Vadeli Mali Planda, Merkezi Yönetim Bütçe büyüklüklerinin yanı sıra, kurumsal bazda ödenek teklif tavanları da yer alıyor.

Orta Vadeli Program ile Orta Vadeli Mali Planın bugüne kadar açıklanamaması nedeniyle Maliye Bakanlığı 2010 yılı Merkezi Yönetim Bütçesine dönük Bütçe Çağrısını da yapamadı.

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 16'ıncı maddesinde "Kamu idarelerinin bütçe tekliflerini ve yatırım programı sürecini yönlendirmek üzere Bütçe Çağrısı ve eki Bütçe Hazırlama Rehberi Maliye Bakanlığınca, Yatırım Genelgesi ve eki Yatırım Programını Hazırlama Rehberi ise DPT Müsteşarlığınca hazırlanarak, Haziran ayının sonuna kadar Resmi Gazete'de yayımlanır" deniliyor.

17'nci maddede ise "Kamu idarelerinin Stratejik Planlama ile Bütçe Hazırlama Rehberinde yer alan esaslar çerçevesinde bütçe gelir ve gider tekliflerini gerekçeli olarak hazırlayıp, yetkilileri tarafından imzalanmış olarak Temmuz ayı sonuna kadar Maliye Bakanlığına gönderecekleri" hükme bağ lanıyor.

Ancak, Bütçe Çağrısı ve Hazırlama Rehberi ile Yatı rım Genelgesi ve Hazırlama Rehberinin henüz ilan edilmemesi yüzünden Merkezi Yönetim Bütçesi içinde kalan kuruluşlar, 2010 yılı ile 2011 ve 2012 yıllarına ilişkin ö denek teklif hazırlıklarına başlayamadı.

İlgili Kanun ve Bütçe uygulamaları çerçevesinde kamu kuruluşlarının yeni yıl bütçesine ait ödenek tekliflerini Temmuz ayı sonuna kadar Maliye Bakanlığına iletmelerinden sonra Maliye ve DPT, Ağustos ayı içinde bunlara ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor. Bu değerlendirmelerin ardından da Ağustos ayının ikinci yarısından itibaren kamu kuruluşları tek tek görüşmeye çağrı lıyor. Ödenek görüşmeleri de Eylül ayı ortalarında tamamlanıyor.

Eylül ayı sonlarına doğru da Maliye, Hazine ve DPT bürokratların ın ortak toplantıları başlıyor. Bu toplantılarda Merkezi Yönetim Bütçesi şekilleniyor. Ekim ayının ilk yarısında Yüksek Planlama Kurulu'nda ele alınan yeni yıl bütçesi, Bakanlar Kurulunda da değerlendiriliyor ve Anayasa uyarınca 17 Ekim akşamına kadar TBMM Başkanlığına sunuluyor.

Bir ekonomi bürokratı, küresel krizin tüm dünyada geleceğe dönük beklentilerde büyük bir belirsizliğe yol açtığını ifade etti.

Bu durumun Türkiye'yi de etkilediğini kaydeden ekonomi yetkilisi şunları söyledi:

"Bilindiği gibi Katılım Öncesi Programda temel ekonomik büyüklükler revize edilmişti. Orta Vadeli Programda son gelişmeler dikkate alınarak bu rakamlara yeniden bakılıyor. Diğer taraftan IMF ile olan görüşmeler var. Bu durum Programın açıklanmasını, buna bağlı olarak da bütçe çalışmalarını bir süre geciktirdi. Ancak Program açıklanır açıklanmaz prosedür hızla yürütülecek

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber