HSYK'da kritik görevler için tartışma

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Temmuz 2009 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK), 1 aylık yasal inceleme süresi dolmasına rağmen karara bağlayamadığı yaz kararnamesi ile ilgili krizin kaynağının, sadece Ergenekon soruşturmasını yürüten bazı hâkim ve savcılarla ilgili öneriler olmadığı öğrenildi

Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı kararname taslağında çok sayıda isimle ilgili yaşanan tartışmaların da görüşmelerin kilitlenmesinde etkili olduğu ortaya çıktı.

Müsteşar gelmedi

Kurulun geçen hafta yapılan toplantılarından hiçbirine katılmayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, dün Hâkimevi'nde yapılan toplantıda hazır bulundu. Ancak bu kez de kurulun asil üyelerinden Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman toplantıya katılmadı. HSYK Başkanvekili Kadir Özbek çalışmalara bugün devam edileceğini söyledi.

Çalışmalar uzadı

HSYK'ya yakın kaynaklar, kararnameyle ilgili ortaya atılan iddialar ve dün gerçekleştirilen toplantı konusunda şu bilgileri verdi:

- HSYK'nın seçilmiş üyeleri, Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı yaklaşık 1500 kişilik kararname taslağında öngörülen atamalardan önemli bir bölümüne itiraz etti. Kurul, bakanlığın kritik görevlere atanmasını önerdiği bazı isimlerin tüm sicillerini inceledi.

İsim isim yapılan bu incelemeler çalışmaları uzattı. HSYK'nın itirazlarına karşılık, bakanlık bu isimlerde ısrarcı oldu.

- Bakanlığın kararname taslağındaki önerilerine karşılık, HSYK'nın seçilmiş üyeleri bazı önerilerde bulundu. Adalet Bakanı Ergin ve müsteşar ise bazı Ergenekon savcılarını da içeren bu önerilerin önemli bir bölümüne karşı çıktı.

Ancak önerilerin, kamuoyuna yansıdığı gibi tüm Ergenekon savcılarını kapsamadığı, önerilerin kamuoyuna yansıyan listeden çok daha az olduğu bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber