SSK artık sadece sigortacılık yapacak

Haber Giriş : 08 Ocak 2005 10:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), kamu sağlık tesislerinin Sağlık Bakanlığı çatısı altında toplanmasına ilişkin yasayla birlikte sağlık alanından çekiliyor. Bundan sonra SSK'nın faaliyet alanı kamu sigortacılığıyla sınırlanacak. 1950 yılından beri hastane işleten SSK, artık sağlık hizmetlerinin tamamını başka kurumlardan satın alacak.

?Bazı Kurum ve Kuruluşlarına Ait Sağlık Birimlerinin Sağlık Bakanlığına Devredilmesine Dair Kanun Tasarısı? önceki gece TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından başta SSK olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Emniyet Genel Müdürlüğü, PTT, TCDD ve TEDAŞ gibi kamu kurumlarına ait tüm sağlık tesisleri Sağlık Bakanlığı'na geçecek. Ancak Cumhurbaşkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, yüksek mahkemeler, belediyeler ve üniversitelere ait hastaneler kapsam dışında kalacak.

Uygulamayla ülke nüfusunun yaklaşık yarısına hizmet veren SSK, sağlık alanından çekilerek sadece sigortacılık yapmaya başlayacak. SSK'lı vatandaşlar, istedikleri devlet hastanesinden hizmet alacak. Karşılığında SSK, tedavi masraflarını Sağlık Bakanlığı'na ödeyecek. Öte yandan SSK'lılar ilaçlarını serbest eczanelerden de temin edebilecek.

Sağlık hizmetleri tek elden planlanacak ve kurumsal farklılıklar ortadan kaldırılacak. Tıbbi cihaz, ilaç ve diğer sarf malzemelerinin temininde ortak politika izlenecek. Ülke geneline yayılmış; ancak farklı kurumlara ait sağlık tesisleri tek elden yönetim sayesinde daha verimli kullanılabilecek. Bundan sonra hem SSK'yı hem de Sağlık Bakanlığı'nı zorlu bir süreç bekliyor.

Bakanlık, devralacağı hastanelerde öncelikle kendi çalışma sistemini oturtmak için çaba sarf edecek. Devir işlemlerini bir an önce tamamlamak isteyen Sağlık Bakanlığı, hazırlıklara erken başladı.

Devlet hastaneleri, illerinde bulunan SSK'ya ait sağlık tesislerinden birini ?kardeş hastane? olarak belirledi. Kardeş hastaneler, karşılıklı olarak bakanlık mevzuatı, SSK sağlık, sigorta mevzuatı ve uygulamaları konusunda çalışmalar yapıyor. SSK personeli, işletme pratiği ve çalışma sistemini öğrenmek için staja alınıyor.

Devralınacak sağlık tesislerinin yıl içindeki tüm acil ihtiyaçlarını da kardeş hastane uygulamasını yürüten kuruluşlar karşılayacak. SSK'nın Türkiye genelinde 34 bin yatak kapasiteli toplam 148 hastanesi ve 425 adet yataksız sağlık tesisi bulunuyor. Sağlık Bakanlığı ise 655 hastanesiyle 75 bine yakın yatak kapasitesine sahip. Sağlık Bakanlığı'nda 250 bin personel görev yaparken, SSK'da 50 bin civarında sağlık personeli çalışıyor. SSK, 2004 yılında ilaç giderleri de dahil olmak üzere yaklaşık olarak 6 katrilyon 300 trilyon liralık sağlık harcaması gerçekleştirdi.

Hastanelerin devrinin ardından sağlık harcamalarının daha da artması bekleniyor. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından en kısa sürede SSK hastanelerine ?Sağlık Bakanlığı' tabelası asılacak. Hazine, SSK'ya devralınacak tesislerin bedelini 10 yıllık bir süreç içinde ödeyecek.

SSK'ya ait yüzlerce sağlık tesisinin Sağlık Bakanlığı'na devrine ilişkin süreç hem hukuki, hem idari hem de ekonomik açıdan birçok tartışmayı beraberinde getirecek. SSK'nın mal varlıklarının işçi ve işverenlere ait olduğunu ve bu nedenle başka kurumlara devredilemeyeceğini savunan işçi ve işveren sendikaları ülke genelinde büyük eylemlere hazırlanıyor. Anamuhalefet partisi CHP'nin, yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürmesi bekleniyor.

Meclis Hastanesi de halka açılıyor

Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen ve SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devrini öngören yasa, bugüne kadar 'ayrıcalıklı' olduğu söylenen TBMM Hastanesi'ni de kapsıyor. Düzenleme çerçevesinde hastane, Sağlık Bakanlığı'na devredilecek, acil servisi kurulacak ve halka açılacak. Yeni düzenlemeye göre, Meclis Hastanesi, Sağlık Bakanlığı envanterine kayıtlı olduğu için de isteyen herkes tarafından kullanılabilecek. Meclis Hastanesi'nin, Sağlık Bakanlığı'na devredilmesine ilişkin düzenleme son anda verilen önerge ile yasaya eklendi.

Meclis Başkanlığı bu düzenlemeyi, "Milletin temsilcisi olan milletvekillerinin, vatandaştan ayrı tutulması engellendi; homojen hizmet anlayışı ve eşitlik ilkesi sağlanmış oldu." şeklinde değerlendirdi. Düzenleme sonrası, Meclis Hastanesi, bakanlığın her türlü tıbbi ve teknik hizmetinden yararlanılanarak sağlık hizmet kalitesi artırılmış olacak ve baştabiplik personeli mali hakları açısından diğer sağlık kuruluşlarında uygulanan döner sermaye uygulaması ile eşit hale gelecek. Doktor sıkıntısı giderilecek olan hastane acil müdahalelere hazır hale getirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber