Bes yıl önce verdiğiniz grevli toplu sözlesme sözünüzü tutun

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 29 Temmuz 2009 08:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

15 Ağustos'ta hükümetle toplu sözleşme görüşmelerine başlayacak olan Kamu-Sen'in ilk hedefi Başbakan'ın 2004 yılında verdiği grevli toplu sözleşme hakkının verilmesi. Talepler arasında harcama çeki de var

Hükümetle 15 Ağustos'ta toplu görüşme masasına oturacak olan 376 bin üyeli memur sendikası Kamu-Sen, görüşmede gündeme getirecekleri talepleri AKŞAM'a anlattı. Çantalarında 'uçuk' isteklerin yer almayacağını belirten Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, görüşmenin enflasyonun üzerinde artış, her memura 200 TL harcama çeki ve aynı işi yapan memurlar arasında kurum farklılığından doğan eşitsizliğin giderilmesi ekseninde gerçekleşeceğini söyledi. Türkiye'nin sendikal haklar konusunda gelişmiş ülkelerinin çok gerisinde olduğuna da dikkat çeken Akyıldız, 'grevli toplu sözleşme hakkı' talebini de yineledi. Bu hakkın tanınması konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2004 yılında söz verdiğini hatırlatan Akyıldız, 'Başbakan'ın beş yıl önce verdiği sözünü tutmasını bekliyoruz' dedi.

Uçuk isteklerimiz yok

Yönetim kurulu üyeleriyle birlikte AKŞAM'ı ziyaret eden Akyıldız, hükümetten uçuk talepler ve yüksek zamlar istemeyeceklerini belirtti. Akyıldız, 376 bin memuru ilgilendiren görüşmelerde ekonomik krizin göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Akyıldız, toplu görüşmelere ilişkin talepler konusunda şunları söyledi: Krizin aşılabilmesi için gereken talep artışı sağlanmalı. Memurların çoğunun içinde yer aldığı dar gelirliler için iyileştirmelere gidilmeli. Memurlara aylık 200 TL'lik harcama çeki verilmeli. Memurlar arasındaki kurumdan kuruma değişen gelir adaletsizliği giderilerek aynı işi yapan memurların farklı ücret alması engellenmeli.

İLO'dan atılabiliriz

Kamu-Sen Genel Sekreteri Ahmet Demirci ise sendikal faaliyetler için ILO tarafından, (Uluslararası Çalışma Örgütü) Türkiye'ye verilecek olan 'teknik yardım'ın' hükümetin lanse ettiği gibi olumlu bir gelişme değil aksine 'yüz kızartıcı' olduğunu söyledi. Demirci, 2009 Haziranı'nda yapılan 98. Uluslararası Çalışma Konferansı'nda Türkiye'nin 'özel paragraf' yani kara liste uygulamasının bir alt müeyyidesi olarak bilinen 'teknik yardım listesine' alındığını belirterek şöyle konuştu:

'Türkiye, 87 sayılı Sendika Özgürlüğü ve Sendikalaşma Hakkının Korunması Sözleşmesi'nin uygulanması konusundaki ihlaller gerekçesiyle, ILO Aplikasyon Komitesi'nde 184 üye ülkeden ILO sözleşmelerine en kötü uygulayan 26 ülke arasına girdi.' Türkiye kara listeye girer ve üç yıl boyunca kara liste müeyyidelerini uygulamazsa ILO'dan ihraç edilecek.

Türkiye'de sözleşme yok

Sendikal hakların en başında gelen toplu sözleşme sistemi, memurlar için henüz Türkiye'de uygulanmıyor. Toplu sözleşme sisteminde taraflarca görüşülüp mutabakata varılan konular imzalandığı andan itibaren yürürlüğe girerken Türkiye'de uygulanan toplu görüşme sisteminde kabul edilen şartlar teklif metni olarak kalıyor. Teklif metinleri ise tarafların imzasından sonra başka bir makamın onayından geçmesi kaydı ile yürürlüğe giriyor. Kamu görevlileri statü hukukuna göre çalıştıkları ve her türlü hakları kanun ile düzenlendiği için kamu görevlileri sendikalarının imzaladıkları toplu görüşme metinleri Bakanlar Kurulu'na sunuluyor ve gereği Bakanlar Kurulu'nca kabul edilirse yürürlüğe giriyor.

İşte memurların istekleri

l Enflasyonun üzerinde zam

l Her memura 200 TL harcama çeki

l Memurlar arasındaki eşitsizliğin önlenmesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber