Ergenekon böyle destek görmedi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 31 Temmuz 2009 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ergenekon savcıları görevden alınsın' diyerek HSYK toplantılarını kilitleyen Ertosun dün de Ergenekon davası ve soruşturmasıyla ilgili ?tanıdık' talepleri gündeme getirdi

LÜTFİ KAPLAN, ANKARA

HSYK Üyesi Ali Suat Ertosun, Ergenekon savcılarının görevden alınmasını neden istediklerini anlatırken, ?Biz moda tabiriyle açılım yapıyoruz. Hukuku açmaya çalışıyoruz. İnsan haklarının üst noktaya çıkarılmasını istiyoruz'' dedi. Ancak Ertosun'un, savcılar ve devam eden davalarla ilgili istekleri, Ergenekon sanıkları ve avukatlarının uzun süredir dile getirdikleri talepler olması dikkat çekici bulundu.

BİRİ HARİÇ HEPSİ DOĞRIERGENEKON DAVASI GELİRSE BAKARIM

?Engin Aydın'la görüşmeniz ve Ergenekon davasıyla ilgili açıklamalarınız var. Yargıtay'daki görevinize dönmeniz halinde Ergenekon davası önünüze gelirse bu ihsas-ı rey olmaz mı?'' sorusuna Ertosun ?İhsas-ı rey değil. Bu davalar benim önüme gelirse, Engin Aydın ile ilgili dava gelirse bakmam. Ama bunun dışındaki sanıklarla ilgili bir dava gelirse niye bakmayayım?'' karşılığını verdi.

EĞER MÜDAHALE İSE ONA GÖRE YORUMLA

Ergenekon'la ilgili taleplerini sıralarken ?Bunlar devam eden davaya müdahale olmuyor mu' sorusu gelince Ertosun ?Müdahaleyse bundan sonraki yorumları da ona göre yaparsınız' dedi. ?Eski DGM'lerde yapılan yargılamalar hukuka aykırı değildi de bugün aralarında sizin de arkadaşınızın olduğu bir grup insan yargılanırken mi hukuka aykırı hale geldi' sorusuna da Ertosun, hassasiyetlerinin hep olduğu karşılığını vermekle yetindi. İşte Ertosun'un Ergenekon süreciyle ilgili talepleri:

ERGENEKON SAVCILARINI SORUŞTURUN

Orada yapılan, insan haklarını ihlal eden bazı davranışlar nedeniyle Adalet Bakanlığı'ndan yargı yoluna başvurulmasını istedik. Bu konuda karar alındı. Bu konudaki kararımız bir taleptir. Biz gerekli duyarlılığımızı gösterdik. (Ergenekon savcıları hakkındaki şikayetler dava konusu yapılsın)

POLİSİN DİNLEMELERİ DURDURULSUN

Telefon dinlemeleri konusunda Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin Jandarma'nın dinlemesiyle ilgili bir kararı vardı. Biz diğer birimler yönünden de yargı yoluna başvurulmasını istedik. (Polisin dinleme yetkisi de elinden alınsın, dinleme yapamasın.)

HER İL MAHKEMESİ ARAMA KARARI VERSİN

Arama kararlarını vermeye yetkili makam neresi. İstanbul mu yoksa aramanın yapılacağı yerlerdeki mahkeme mi? İstanbul kendi yargı çevresi dışında kalan yerler için arama kararı verebilir mi? dedik. (Soruşturmanın merkezi olan şehirdeki mahkemenin kararı birçok ilde uygulanabiliyor.)

İTİRAZLARI BİR HEYET İNCELESİN

Tutukluluk ve diğer kararlara itirazları kim inceleyecek? Mahkeme mi, yoksa heyet başkanları mı? (İtirazları nöbetçi mahkeme değerlendiriyor.)

İFADE TUTANAKLARI GİZLİ KALMASIN

Şüphelilerin ve sanıkların polis ve savcılıktaki ifade tutanakları kendilerine ve avukatlarına verilmiyor. Verilip verilmemesi kararını Yargıtay versin. (Soruşturmada gizlilik kararı var.)

SAVCILAR HER YERDE İFADE ALMASIN

Arama ve yakalama kararı isteniyor. Sadece arama kararı veriliyor, insanlar yakalanıp götürülüyor. ?Savcılar kendi alanları dışına gidip ifade alabilir mi?' dedik. Açılım değil mi? (Zekeriya Öz, Hilmi Özkök'ün ifadesini İzmir'de aldı)

İLGİLİ DAVALAR BİRLEŞTİRİLMESİN

Bu ülkede yıllarca PKK ile ilgili, DHKP-C ile ilgili soruşturmalar yapıldı. Hepsi bir dosyada mı birleştirildi? İstanbul, İstanbuldakileri, Ankara, Ankaradakileri gördü. (Danıştay davası birleştirildi. Ergenekon davaları da birleştirilecek.)

Korumaları soruya katlanamadı

Ali Suat Ertosun Adalet Bakanlığı ek binasındaki toplantıya koruma ordusuyla geldi. Ertosun kürsüde konuşurken iki yanında korumalar hazır bekledi. Gazeteciler toplantı salonuna kimlik kontrolü ve aramaların ardından alındı. Ertosun'un açıklamalarının ardından sorulara geçildi. Vakit gazetesi Muhabiri İsmail Uğur ?Genç hakimlere de Ergenekon sanıklarıyla yemek yemesini tavsiye ediyor musunuz' sorusunu yöneltince, gazetecilerin arasında bulunan diğer korumalar Uğur'u salondan dışarı attı. Toplantıda bulunan Vakit Ankara Temsilcisi Serdar Arseven, dışarı atılanın kendi muhabiri olduğunu söylemek için Ertosun'un yanına gidince korumalardan biri Arseven'i sert biçimde itti. Diğer gazetecilerin de olaya tepki göstermesi üzerine Ertosun, gazeteci İsmail Uğur'un yeniden salona alınmasını istedi. Ertosun ?Ortada yanlış anlama var. Arkadaşın gazeteci olmadığı sanılmış. Bu olay benim iradem dışında oldu, bana mal etmeyin. Gerçekten de bir takım istihbarat çalışmaları var. Canlı bomba olduğu, bir takım terör faaliyetleri olacağı söyleniyor. Arkadaşımızın hassasiyetinin buna bağlı olacağını düşünüyorum'' dedi.

İsmail Uğur ise ?İçeri girerken kimlik gösterip girdim. Gazeteci olduğumu biliyorlardı' dedi.

Bir Ergenekon operasyonuydu

Hayata Dönüş Operasyonu öncesinde Meclis İnsan Hakları Komisyonu üyesi olarak mahkumlarla devlet arasında arabulucuk yapan eski milletvekili Mehmet Bekaroğlu, operasyonla ilgili ilginç iddialarda bulundu. HSYK üyesi Ertosun'un ?operasyonun devlet, MGK operasyonu olduğu' açıklamasını Star'a değerlendiren Bekaroğlu, ?Hayata Dönüş Operasyonu, iddia ediyorum, bir Ergenekon operasyonudur' dedi. ?Ertosun'un devlet tanımıyla bizim devlet tanımımız farklıydı' diyen Bekaroğlu o dönem yaşananları şöyle anlattı: ?Hükümlüler bir zarar görmeden açlık grevlerinin, F tipi cezaevlerine nakillerinin sağlıklı bir şekilde bitmesi için, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ile tutuklu-hükümlü temsilcileri arasında arabuluculuk yapıyorduk. Devlet olarak da Sayın Bakan'ı biliyorduk. Bakan tıkandığı zaman, Başbakan ve yardımcılarıyla yani Ecevit, Bahçeli ve Yılmaz ile görüşüyorduk. Ama Sayın Ertosun devlet deyince farklı şeyleri anlıyordu. Bir görüşmede Başbakan ve Bakan'ın olayın barışçı yolla çözüleceğine ilişkin görüşlerini aktardığımızda ?devlet bu konuda kararlı' dedi. Ben de ?hangi devlet kararlı' demiştim.?

?Sayın Ertosun'un devlet dediği şey Anayasadaki Cumhurbaşkanıyla, Meclisiyle, Başbakanı, Bakanlar Kurulu'yla bir yapı değil. O kendinden menkul sivil-asker bürokratlardır' diyen Bekaroğlu ?Hayata Dönüş bir Ergenekon operasyonudur. Bu operasyonla ilgili Ertosun gibi bürokratlar hakkında inceleme yapılmalı, hesap vermeliler' dedi.

HSYK hiç bu kadar siyasallaşmamıştı

Ali Suat Ertosun'un basın toplantısındaki açıklamalarını ?talihsiz bir açıklama' olarak nitelendiren Bozdağ, ?Keşke bu basın toplantısını yapmasaydı. Çünkü bu basın toplantısıyla yargı bağımsızlığı, hukuk devleti ve hákim teminatına zarar vermiştir' dedi. Ertosun'un Yargıtay Genel Kurulu üyesi olduğuna da dikkat çeken AK Partili Bozdağ, ?Ergenekon Davası, Yargıtay'ın önüne geldiğinde nasıl hareket edeceğine ilişkin görüşlerini açıklamıştır. Devam eden bir davayla ilgili ihsas-ı reyde bulunmuştur' diye konuştu. Ertosun'un açıklamalarıyla, HSYK'ya baskı yaptığına ilişkin iddiaları doğruladığına da dikkat çeken Bozdağ, ?Hukuk tarihimiz içerisinde HSYK'nın böyle siyasallaştığına ben şahit olmadım. Hukuk devleti zarar gördüğü için üzgünüm' dedi. HASAN ÖYMEZ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber