YAŞ'ta Dursun Çiçek bilmecesi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Ağustos 2009 08:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YAŞ'ın ağustos toplantısında, 124 generalin terfisininyanı sıra Albay Çiçek'in amiralliğe terfi dosyası görüşülecek

?İrticayla Mücadele Eylem Planı? belgesini hazırladığı iddia edilen ve Ergenekon soruşturması çerçevesinde tutuklandıktan sonra tahliye edilen Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek'in amiralliğe terfi dosyasının Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısında değerlendirmeye alıp alınmayacağı merak konusu oldu.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, belgeyi ?hukuksal değeri olmayan kâğıt parçası? olarak nitelendirmişti.

YAŞ'ın ağustos ayı olağan toplantısı, bu sabah Genelkurmay Başkanlığı karargâhında başlayacak. Çakmak salonunda Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında yapılacak toplantı, 4 Ağustos'ta sona erecek.

Toplantıda, general ve amirallerin emeklilik ve terfi işlemlerinin yanı sıra, ihraç dosyaları, TSK ile ilgili mevzuat çalışmaları ile askeri stratejik konsept değerlendirilecek. 124 generalin terfi durumlarının ele alınacağı toplantıda, general ve amiralliğe yükseltme için 40'ın üzerinde albayın dosyası değerlendirilecek.

3 komutan emekli olacak

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu ile Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun, 30 Ağustos tarihi itibarıyla emekli olacak. YAŞ'tan sonra, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Donanma Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit'in, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na da Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay'ın atanması bekleniyor. Birinci Ordu Komutanlığı'na getirilmesi ihtimali en yüksek komutan olarak da, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız gösteriliyor.

Orgeneral Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık bir yıl daha görevlerinin başında kalacak. Şûrada alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Gül'ün onaylamasının ardından kamuoyuna açıklanacak.

Son üç yılda yapılan şûralarda, general ve amiralliğe terfileri değerlendirilen albaylar arasında Albay Çiçek'in dosyasının da yer aldığı belirtilmişti. Çiçek, Ergenekon soruşturması çerçevesinde tutuklandıktan sonra tahliye edilmişti. Subay sicil yönetmeliğinde, ?Tutuklu bulunan ya da tahliye edilmekle beraber soruşturması veya muhakemesi devam eden veya haklarındaki hüküm kesinleşmemiş bulunanların terfileri yapılmaz, yapılmış olanlar iptal edilir? hükmü yer alıyor. Bu nedenle, Çiçek'in amiralliğe terfi dosyasının ele alınıp alınmayacağı merak ediliyor.

?Çiçek için yasal sorun yok'

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, Çiçek'in dosyasının şurada ele alınıp alınmayacağına ilişkin soru üzerine, ?Hiçbir yasal sorun yok? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber