Üç durumda, ikinci diploma mümkün...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Ağustos 2009 09:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Üniversiteye hazırlanan ve öğrenimine devam eden birçok öğrencinin hayali birden çok diplomayla mezun olabilmek. Çift ana dal ya da ikinci bir AÖF programı okumak dışında bir diğer seçenek UOLP programlarının öğrencisi olmak

ÖSYS ile adayların yerleşebileceği lisans programları arasında yer alan Uluslararası Ortak Lisans Programları (UOPL), 5 devlet ve 4 vakıf olmak üzere 9 üniversitede bulunuyor. Toplam sayısı 770 olan UOLP kontenjanlarının 640'ı devlet, 130'u ise vakıf üniversitelerinde. Esas olarak paralı olan UOLP programlarında 2 tam burslu, 13 kısmi burslu olmak üzere toplam 15 burslu kontenjan var.

Yerleşme istatistikleri UOLP programlarının, yüksek öğrenim ücretlerine rağmen, büyük oranda rağbet gördüğünü gösteriyor (yüzde 75 doluluk). Ancak yerleşenlerin yaklaşık yüzde 14'ünün kesin kayıt yaptırmamış olması dikkat çekici.

UOLP programlarına ikinci puan türleri ile öğrenci alınıyor (EA2, SÖZ2, SAY2, DİL). SAY2 puan türü ile 13, EA2 ile 5, DİL ile 2 ve SÖZ2 puan türü ile bir farklı program bulunuyor.

Programların 2008'de oluşan taban puanları dikkate alındığında, özellikle burslu programlar için, 364 gibi yüksek puanların oluşmuş olması dikkat çekiyor. Üç programa hiç yerleşen olmamış olması ise çok çarpıcı bir diğer istatistik. Bu bölümler İzmir Ekonomi Üniversitesi Ekonomi (UOLP-SUNY Cortland) ve halkla ilişkiler ve reklamcılıkla İlişkiler ve Reklamcılık (UOLP-SUNY Fredonia), Selçuk Üniversitesi kimya (UOLP-Montana State Bozeman).

Bunları biliyor musunuz?

- TÜBİTAK'ın katıldığı Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında altın, gümüş, bronz madalya alanlar ile Uluslararası ISEF Proje Yarışması ve AB Genç Bilim Adamları Yarışmasına katılarak; birincilik, ikincilik, üçüncülük ödülü alanlardan isteyenler, alanlarındaki yükseköğretim programlarından istediklerine, burslu programlar hariç, sınavsız olarak kontenjan dışında ÖSYM tarafından yerleştirilebiliyorlar.

- Astsubay Hazırlama Okulları meslek lisesi grubunda olmasına karşın meslek liselerinin herhangi bir alanı ile ilişkilendirilmemiş. Bu nedenle Astsubay Hazırlama Okulları'ndan mezun olanların/mezun olacakların sınavsız geçiş hakkı yok.

- 2009 ÖSYS ile üniversiteyi yerleşen erkek adaylardan 1987 ve daha önceki yıllarda doğmuş olanların, askerlik şubelerinden alınacak Askerlik Durum Belgesini kayıt sırasında üniversiteye vermeleri gerekiyor.

- Adaylar, nedenlerini belirtmek suretiyle, sınav sonuçlarının incelenmesini ÖSYM'den isteyebiliyorlar. Adayların, isteklerini belirtmek için tercih kılavuzun sonuna eklenmiş olan Genel Amaçlı Dilekçe Örneği'ni veya fotokopisini kullanmaları gerekiyor.

Eşitlik durumunda küçük yaşa öncelik

Merkezi yerleştirme işleminde bir programa kesin kayıt hakkı kazananların belirlenmesinde aynı programı tercih etmiş adaylar arasından, tercihi hangi sırada olursa olsun yerleştirmede kullanılan Y-ÖSS puanı ve varsa ek puan toplamı büyük olan adaya öncelik tanınacak.

Adayların Y-ÖSS puanlarının eşitlik durumunda ÖSS puanı büyük olana, bu puanları da eşitse ÖSS puanında ağırlığı en büyük olan testin ham puanı büyük olana öncelik verilecek.

Eşitlik sürdüğü taktirde, söz konusu yükseköğretim programını daha üst tercihinde gösterene, eşitliğin yine sürmesi durumunda doğum tarihi günümüze daha yakın olana yani yaşı küçük olana öncelik verilecek.

Sınavsız geçiş ile ilgili yapılacak yerleştirme işleminde, programın kontenjanı hangi öncelikte doluyorsa, ondan sonraki önceliklerde yapılmış tercihler dikkate alınmayacak. Kontenjanı dolduran son öğrenci ile aynı OBP'ye sahip adaylar arasında seçme yapılırken, adaylardan yaşı küçük olana öncelik tanınacak. Yaşta da eşitlik olması durumunda bu adaylar kontenjan fazlası olarak yerleştirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber