?Yabancı soyadına yasak' iptal yolunda

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 03 Ağustos 2009 10:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Kürtçe, Ermenice, Süryanice isimlerden sonra Türkçe dışında soyadlarının verilip verilmeyeceği, Anayasa Mahkemesi'nin kararına bağlı.

Yüksek Mahkeme, Midyat Asliye Hukuk Mahkemesi'nin Soyadı Kanunun 3'üncü maddesinde yer alan ?...yabancı ırk ve millet isimleri...? ibaresinin iptal istemini esastan görüşmeye karar verdi. Midyat'ta yaşayan Yezidi kökenli İsviçre ve Türk vatandaşı bir kişi, Süryanice ?güvenilir kişi? anlamına gelen ?Amno? soyadını Türkiye'de de kullanmak için 2007'de Midyat Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, Soyadı Kanunu'na aykırı olduğu gerekçesiyle reddetti. Bir yıl sonra bu sefer Demircioğlu soyadlı bir Süryani, ?Hadodo' soyadını almak için başvurdu. Mahkeme, aynı gerekçe ile bunu da reddetti. Bunun üzerine Avukat Rudi Sümer, iki davayı AİHM'e taşırken 2009'da da ?Ay' soyadını kullan bir kişi Süryanice ?Tuna ailesi' anlamına gelen ?Bartuma' soyadını kullanmak için aynı mahkemeye dava açtı.

AYM ESASTAN GÖRÜŞECEK

Bu yargılama sürerken, Avukat Sümer, mahkemeden, Soyadı Kanunu 3. maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasını istedi. Mahkeme talebi kabul etti ve esastan görüşmeye karar verdi. Yasa iptal edilirse, soyadı serbestliği gelecek.

LÜTFİ KAPLAN ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber