Sobalardan önce vatandaşın cebi yanacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Ağustos 2009 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaz mevsiminin sonlarına geldiğimiz şu günlerde vatandaşlarda kışlık yakacak telaşı başladı.

Geçen yıl 440 TL'den satılan kömür fiyatları geçen yılki fiyatlarını korurken, kömür satıcıları Eylül ayında zammın gündemde olduğunu söylüyor. Dolara endeksli olan kömür fiyatları ise bu yıl da vatandaşın cebini yakacağa benziyor. İhraç edilen kömürlerin fiyatları dolara endeksli olunca vatandaş düşünmeye başladı.

Odun fiyatları aynı, fakat kömür fiyatları her yıl olduğu gibi bu yıl da evleri ısıtmadan cepleri yaktı. İhraç edilen kömürler dolara endeksli olarak artış gösteriyor. Kömür fiyatları asgari ücret alan bir ailenin alım gücünü kat kat aşmış durumda. Peşin parayla kömür alamayacak vatandaşın tek umudu ise yapılan cazip taksit imkânları. Vatandaş ya alacağı kömürün bedelini taksitle ödeyecek ya da taksitle yani torba torba alacağı kömürle ısınmaya çalışacak.

Odun kömür satıcıları da vatandaşları, kış hazırlıklarını şimdiden yapmaları yönünde uyardı. "Kömür fiyatlarının önümüzdeki günlerde nasıl seyredeceğini kimse bilemez" diyen Hatay'ın merkez ilçesi Antakya'da kömür işletmeciliği yapan Isı Med yakacak ürünleri işletmecisi Ömer Sözer, vatandaşı geç kalmamaları konusunda uyardı. Odun kömür satan esnaf da vatandaş gibi artan kömür fiyatlarından şikayetçi. Çünkü, bu durum onların da alım gücünü zorluyor. Onlara göre, bu durumda en çok kazanç elde edenler büyük firmalar. Firmalar, kısıtlı kömür getirip, fiyatların yükselmesini sağlıyor diyen Sözer, fiyatlarının dört yıldır aynı olduğunu, fakat kömür fiyatlarının artışının kendi ellerinde olmadığını, petrol fiyatlarının artmasından kaynaklandığını kaydetti.

Diğer bir kömür satıcısı Karagöz Ticaret işletmecisi Şevki Karagöz de kömür fiyatlarının sürekli olarak artış gösterdiğini, bu nedenle de kışlık yakacağını zamlı almak istemeyen vatandaşların bir an önce yakacaklarını almaları gerektiğini belirtti. Son zamanlarda yakacak fiyatları ise şu şekilde; kömür 420 ile 440 TL, odun 280 ile 300 TL, prina 220 ile 270 TL ve tahta parçası 230 ile 250 TL.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber