Mehmet Ali Şahin'in 3. turda seçilmesi bekleniyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Ağustos 2009 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tatilde olan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 25. başkanını ve Başkanlık Divanı'nı seçmek için bugün saat 15.00'te toplanıyor.

İki yıl önceki seçimde Köksal Toptan üzerinde uzlaşan partiler bu sefer kendi adaylarını çıkardı.

Başbakan Tayyip Erdoğan, dün AK Partili vekillere destekledikleri ismin Mehmet Ali Şahin olduğunu açıklarken, CHP, İstanbul Milletvekili İlhan Kesici'yi aday gösterdi. Kendi adayını çıkaran MHP ise Sakarya Milletvekili Münir Kutluata'yı destekleyeceğini duyurdu. DTP'den de Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan adaylık başvurusunda bulundu. İlk iki turu bugün yapılacak seçimde AK Parti'nin adayı Mehmet Ali Şahin favori olarak görünmesine rağmen, üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 367 oyu alması zor görünüyor. Yarın gerçekleştirilecek üçüncü turda Şahin'in Meclis başkanı seçilmesi bekleniyor.

Meclis'teki partilerin aday göstermesine karşın günlerdir gözlerin asıl çevrildiği yer AK Parti oldu. Köksal Toptan'la devam edilmeyeceği kanaatinin güçlenmesi ile birlikte kamuoyunda çok sayıda isim AK Parti adayı olarak anıldı. Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil ve Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun ismi gündeme geldi. Başbakan Erdoğan, son iki gündür Meclis başkanlığına seçilecek isimle ilgili yoğun bir trafik yürüttü. Erdoğan, hafta sonu Meclis başkanlığı için çalışma yaptı. Pazar akşam saatlerinde Başbakanlık Resmi Konutu'na geçerek adaylık için ismi geçen Kuzu, Kapusuz, Çubukçu ve Pakdil'le ayrı ayrı görüştü. Erdoğan, Köksal Toptan'la da yine Başbakanlık Konutu'nda bir araya geldi. Dün de mesaisinin büyük bölümünü bu konuya ayırdı. Sabah saatlerinde AK Parti Genel Merkezi'ne gelen Erdoğan, parti kurmaylarıyla Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında buluştu. Öğle saatlerinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün YAŞ üyelerine verdiği yemek için parti genel merkezinden ayrılan Erdoğan, saat 16.00'da geri döndü. AK Parti milletvekilleri ile de istişare toplantısı yapan Başbakan, burada MYK üyelerinin desteklediği Mehmet Ali Şahin ismini deklare etti.

Şahin, adaylığıyla ilgili olarak, "Takdir TBMM'nindir, Meclis'imizde görev yapan değerli milletvekili arkadaşlarımızındır. Hakkımızda hayırlı olmasını diliyorum. Adaylık dahi son derece şerefli ve onurlu bir görevdir. Seçilirsem tarafsız bir başkan olacağım." dedi. Muhalefet partileriyle görüşüp görüşmeyeceği sorusuna, "Arkadaşlarımla durum değerlendirmesi yaptıktan sonra eğer muhalefetle görüşmem gerektiği yönünde bir kanaat oluşursa görüşebilirim." şeklinde cevap verdi. TBMM Başkanı Toptan'ın yorumu ise "Demokrasinin güzelliğini yaşıyoruz. Bu güzelliği yaşadığım için mutluyum. Benim için önemli olan gökkubbede hoş sada bırakabilmek. Bunu bırakabildiğimi umuyorum." şeklinde oldu.

İKİ GÜN İÇİNDE BAŞKAN KESİNLEŞECEK

TBMM başkanı toplam 4 tur sonunda seçiliyor. Bugün Meclis'te 1. ve 2. tur oylama yapılacak. İlk iki tur için aranan rakam üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 367. Eğer adaylardan herhangi biri 367'yi yakalayamazsa, 3. tura geçilecek. Yarın yapılacak 3. tur için gereken sayı ise salt çoğunluk olan 276. Adaylar bu sayıya da ulaşamazsa aynı gün 4. tura geçilecek. Üçüncü turda en fazla oya ulaşan iki aday dördüncü turda vekillerden oy talep edecek. En fazla oyu olan isim TBMM'nin yeni başkanı olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber