Öğretmene ?düzene isyan' sürgünü

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 04 Ağustos 2009 08:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ŞÜKRAN PAKKAN İstanbul

Öğretmen Kaval, ?zorla kayıt parası' ödemeyin deyip velileri, ?bu okul pis, aidat parası ödemeyin' diye öğrencileri uyardı, başına gelmeyen kalmadı

Yer, Ankara Polatlı 13 Eylül İlköğretim Okulu. 8 yıldır aynı okulda görev yapan, 17 yıllık öğretmen Mehmet Kaval'ın (43) ?düzene isyan? zamanı gelince, önce velileri uyardı ?zorla kayıt parası ödemeyin? diye, ardından ?okul pis? diye tutanak tutturmak istedi. Öğretmenlerden destek bulamayınca bu kez aldı mikrofonu eline, seslendi öğrencilerine: ?Bu okula aidat parası ödemeyin, bu okul pis, diretirlerse bana söyleyin, ben mücadele edeceğim.?

Sonuç: Önce soruşturma, ardından maaş kesim cezası ve sonunda sürgün. Ancak Kaval, gittiği köyde, tuvaleti olmadığını, sınıftan tabut çıktığını söylediği okulun halini göstermek için de medyayı köye çağırıp haber yaptırdı.

Ve sonuç: Milli Eğitim kullanılmayan okula medyayı götürdüğünü belirttiği Kaval'ın ?görevde kalması mahsurlu olduğundan uzaklaştırılmasına' karar verdi.

Başına gelmeyen kalmadı

Hakkâri doğumlu olan Kaval'ın anlatımına göre, geçen eğitim yılında ?okulun pis olduğuna? dair nöbet defterine kayıt yapan, diğer öğretmenlerin kendisi gibi tutanak tutmasını isteyen Kaval'ın başına gelmeyen kalmadı. Kaval ilk olarak 26 Mayıs'ta maaş kesim cezası aldı. Polatlı Kaymakamlığı 1/30 oranında aylıktan kesme cezasını bildirdiği kararında şöyle dedi:

?3.12.2008 günü, mikrofonu alarak ?Okulda ödül konusunda kendinize haksızlık yapıldığını, konuyu kaymakamlığa götüreceğinizi, yanlış düzeltilene kadar derslere girmeyeceğinizi söylediğiniz, nöbet defterine ?Kaval kaymakam ile okul müdürünün yaptığı haksızlığı konuşmaya gitti' yazdığınız, öğrencilere ?okul pislik içinde, temiz değil, idareciler görevini yapmıyor, geri zekâlılar gibi okula para vermeyin, zorla alırlarsa gelin, ben şikâyet edeceğim' dediğiniz, öğretmenlere ?okulun pis olduğuna dair tutanak tutacaksın' dediğiniz subuta erdiğinden aylıktan kesme cezası uygun görülmüştür.?

Kaval Polatlı'ya 44 kilometre uzaklıktaki Özyurt Köyü İlköğretim Okulu'na sürüldü. Kaval, köy okulunun kötü durumunu göstermek için medyayı köye çağırdı. Bu kez ?izinsiz yazılı demeç verdiği? ve ?asılsız iddialarda bulunduğu? gerekçesiyle Kaymakamlık ?görevden uzaklaştırma? cezası verdi.

Kaymakamlığın 6 Temmuz tarihli kararında, ?Öğretmen basını alarak gitmiş, kullanılmayan, yıkım kararı alınmış eski köy okulunu mevcut kullanılan okulmuş gibi gösterip, kurumları küçük düşürecek demeçler vermiştir? denildi.

Gandi'den alıntı yaptı

Kaval, savunmasında, ?nöbetçi öğretmen olarak okuldaki eksiklikleri yazılı olarak kaydettiğini, eğitimin parasız olduğu Anayasa'da açıkça belirtildiğinden, para toplanmaması gerektiğini söylediğini, hakaret edici sözler kullanmadığını? belirtti. Kaval savunma-sında Gandi'den de alıntı yaptı: ?Başarımı alırsan umudumu bırak bana.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber