ODTÜ'de müfredat mı ağır hocalar mı sert?

Haber Giriş : 09 Ocak 2005 09:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ODTÜ Mimarlık Fakültesi'nde 10 gün içinde yaşanan üç intihar girişimi öğrenciler arasında tartışma başlattı.

Dünyanın sayılı eğitim kurumlarından biri olarak kabul edilen Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), ardı ardına yaşanan intiharlarla sarsıldı. Mimarlık Fakültesi 1. Sınıf Öğrencisi Cemile Cansev Şahin, önce bileklerini kesti, ardından ODTÜ'nün en yüksek binasının 9. katından atlayarak intihar etti. Bu olayın şoku atlatılmadan, 30 Aralık gecesi aynı fakültenin 4. sınıf öğrencisi Nesrin Yılmaz, bileklerini kesti. Nesrin arkadaşları tarafından kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Üç gün sonra da bu kez Emir Candaş, projesini sunduğu jüriden aldığı eleştiriler sonrasında sinir krizi geçirdi. İntihar edeceğini söyleyerek fakülte koridorunda ağlayan Candaş, arkadaşları tarafından yatıştırıldı. Candaş, terapiyle girdiği bunalımı aşmaya çalışıyor. Bu olaylar sonrası üniversite yönetimi, 'ne oluyor?' sorusuna yanıt aramaya başladı.

ÖĞRENCİLER NE DİYOR?
Mimarlık Fakültesi öğrencileri, yaşanan intihar olaylarını ve fakülteyi SABAH'a anlattılar:
Sinem Koç (İkinci sınıf öğrencisi) : Bu üniversitenin kapısından girince psikolojiniz değişiyor. Sabahlara kadar çalışıyoruz. Günlerce uyumuyoruz. Sosyal hayatımız yok.
Onur Topuz (İkinci sınıf öğrencisi) : Müfredat çok ağır. İntihar da her şeyi yakmak da mümkün.
Orçun (3. sınıf öğrencisi) : Ön proje, esas proje, quiz ve final derken arka arkaya uykusuz ve yalnız geceler geçiriyoruz. Hocaların eleştirileri çok ağır.
Çevren (2. sınıf öğrencisi) : Biz bu okula geldiğimizde, 'mimarlık emek ister, uykusuzluk ister, gözyaşı ve kan ister' demişlerdi. Abartılı sanmıştık.

HOCALAR ÜZGÜN
Prof. Dr. Haluk Pamir (Mimarlık Fakültesi Dekanı):
Yalnızca bu üç olay ile ilgili değil, tüm ortamı yorumlayan bir çalışma yapıyoruz. Bir psikiyatr çağırdık. Birlikte tartışıp, sonuç bulacağız.

Dr. Emel Irmak Sönmez (Ünİversİte psikiyatri): Evet ODTÜ zor. Bizim sağlık ve rehberlik merkezi Türkiye de bir ilk. 2 psikiyatri uzmanı, 5 klinik uzmanı psikolog, 3 psikolog danışman ile kampus içinde merkezde hizmet veriyoruz. Mimarlık ağır. Jüri toplantılarında ağlamalar, bayılmalar yaşanıyor.

'Bizdeki dersler de ODTÜ kadar ağır'

İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ayla Atasoy, mimarlık eğitimi açısından okullar arasında çok büyük farklılıklar olmadığını, yaşanan bu üzücü olayları müfredata bağlamanın yanlış olacağını belirterek "Bu okulda müfredat ağır, diğerinde kolay demek doğru değil" dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Aysu da Atalay'la aynı görüşü paylaşıyor. Aysu, "İntihar olayının yaşandığı günlerde Ankara'daydım. ODTÜ dekanıyla sürekli temastayız. Müfredatların farklı olduğunu düşünmüyorum. Türkiye'de mimarlık konusunda 4 köklü okul var ve programları üç aşağı beş yukarı birbirine benziyor" diye konuşuyor. Prof. Dr. Aysu, mimarlığın yoğun ve özveri isteyen bir eğitim olduğunu vurgulayarak şöyle dedi: "8 yıl rektör yardımcılığı da yaptım. Son yıllarda psikolojik açıdan çocuklarda büyük sıkıntılar olduğunu düşünüyorum. Nedenini ilköğretimden başlayarak aramak lazım.

Rektör umut vermedi: Müfredat değişmez

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, öğrencilerin ders yükünden strese girdiklerine dair görüşlere rağmen müfredatın değişmeyeceğini söyledi. Rektörün görüşleri şöyle: "Dünya standartlarında kaliteli bir eğitim veriyoruz. Derslerimiz, müfredatımız hafif diyemeyiz elbette. Öğrencilerimiz de başarılı ve zeki. Mimarlık fakültesine üniversite sınavında ilk 2-3 bine girebilenler geliyor. Dünyada geçerli bir diploma veriyoruz. 77 bin mimar mezun verdik. Bu intiharların arkasında değişik etmenler var. Depresyon her insan için geçerli bir rahatsızlık. 20 bin öğrencimiz var. Depresyona giren elbette olacak. Ailevi, maddi nedenleri olabilir. Eğitimin stresli dönemleri ile birleşince böyle olaylar olabilir. Öğrenciler lise son sınıfta matematik ve fizik gibi dersleri almadan, yeteri kadar hazır olmadan üniversiteye geliyorlar. Eksik bilgilerle geldikleri için zorlanma, sıkıntı çekme, uyum sorunu olabiliyor. 3 psikolojik rehberlik danışma merkezimizde sorunlar giderilmeye çalışılıyor. Bu tür merkezleri olan ilk ve tek üniversite ODTÜ'dür. Müfredatın değişmesi, standartların aşağı indirilmesi söz konusu olamaz.

Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber