D vitamini eksikliği, çocuklarda gelişme geriliğine sebep oluyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Ağustos 2009 19:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi olan çocuk hastalıkları uzmanı Dr. Ramazan Canural, D vitamini eksikliğinin çocuklarda ileri safhada gelişme geriliğine sebep olduğunu söyledi.

D vitaminin özellikle 0-1 yaş grubu bebeklerde kemik ve diş gelişimi için çok önemli olduğunu belirten Uzm. Dr. Canural, en büyük kaynağının güneş olduğunu, yaz aylarında çocukların 1-3 dakika arasında güneşte kalmasının günlük ihtiyacını karşılayacağını belirtti.

Başhekim Canural, "D vitamini, kalsiyum ve fosforun sindirim yollarında kullanımı ve emilimiyle özellikle çocuklarda büyüme için gerekli bir vitamindir. Ailelerimiz, ana kaynak olan güneşten bilinçli bir şekilde faydalanmalı, aşırı sıcaklardan kaçınılmalıdır. Ayrıca karaciğer, balık, yumurta, peynir ve mantarda da D vitamini bulunmaktadır." dedi.

D vitamini eksikliğinden dolayı çocuklarda genellikle "raşitizm" adı verilen gelişme geriliği hastalığının görüldüğüne dikkat çeken Ramazan Canural, "Raşitizm, özellikle saçlı deride olmak üzere bütün vücutta terleme, huzursuzluk, halsizlik, iştahsızlık ve ileri safhada gelişme geriliği olarak karşımıza çıkar. Kafa ve bacaklarda şekil bozuklukları oluşur. Bebeğin doğumundan 15 gün sonra D vitamini verilirse, bu hastalıktan korunmuş olur. Bu vitamin ayrıca eczanelerde damla, ampul ve granül halinde de bulunmaktadır. Günlük ihtiyaç, 400 ile bin 200 ünite arasındadır. D vitaminin yetersizliği ne kadar önemliyse fazla alımına bağlı olarak oluşabilecek problemler de o kadar önemlidir." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber