Türkler, bilgisayarı çocuklarının gelecekteki altın bileziği olarak görüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ağustos 2009 12:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Intel'in 11 ülkede gerçekleştirdiği çocukların bilgisayar kullanımının değerlendirildiği araştırmada, Türklerin bilgisayarı çocuklarının gelecekteki altın bileziği olarak gördüğü bildirildi.

Intel'den yapılan yazılı açıklamada, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi'nde Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 11 ülkede 5 bin 220 ebeveynin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada, farklı ülkelerdeki ailelerin çocuklarının bilgisayar kullanımına yönelik görüş ve beklentileriyle ilgili ilginç ip uçlarının yer aldığı belirtildi.

Türk ailelerin, çocuklarının gelişiminde bilgisayar kullanımının önemli yer tuttuğunu düşündükleri ve bilgisayar kullanmayı bilmeyi, çocuklarının gelecekteki altın bileziği olarak gördükleri ifade edildi.

Kentli nüfusun yoğun olduğu bölgelerde bilgisayarla tanışmış ya da bilgisayar kullanan toplam 5 bin 220 ebeveynin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada, eskiden iyi derecede yabancı dil bilmeyi çocuklarının geleceği için çok önemli bulan Türk ailelerinin yüzde 99'una göre, bilgisayar kullanmayı bilmek çocuklarının gelecekteki iş hayatını etkileyecek.

Türklerin yüzde 37'sinin çocuklarının iyi bilgisayar kullanıyor olmasını yaşamsal öneme sahip görürken, yüzde 56'sının da bunun çok önemli olduğunu düşündüğü bildirildi.

Türkiye'nin, yüzde 86 oran ile araştırmaya katılan 11 ülke arasında bilgisayarın çocuklarının gelecekteki iş hayatlarında çok büyük payı olduğuna inanan ülkeler arasında Güney Afrika ve Rusya'dan sonra üçüncü sırada yer aldığı vurgulandı.

Araştırmaya katılan Türk ebeveynlerin yüzde 88'ine göre çocuklarının 12 yaşından önce bilgisayarla tanışmış olmasını bir gereklilik olarak gördükleri ifade edildi.

Eğitim amaçlı bilgisayar kullanımının yaygınlaşması için en fazla devlet desteğini Türklerin beklediği vurgulanan açıklamada, Türk ebeveynlerin yüzde 90'ının, devletin, okullarda bilgisayar eğitiminin yaygınlaşması için daha çok destek vermesi gerektiğini savunduğu belirtildi.

-ÇEVRİMİÇİ İÇERİK AİLELERİN TAKİBİNDE-

Türk çocuklarının bilgisayarı en çok eğlence ve ödevler için kullandığı bildirilen açıklamada, Türk ebeveynlerin çocukları için seçtikleri bilgisayarların özellikleri arasında performans ve güvenliğin öne çıktığının altı çizildi.

Açıklamada, ''Çocukların kullandığı çevrimiçi içeriği kontrol ediyor musunuz?'' sorusuna verilen yanıtlar ise şöyle sıralandı:

''Araştırma, ailelerin çocukların eriştiği internet içeriğine duyarsız olmadıklarını ve içeriği kontrol altında tuttuklarını, buna karşın aşırı müdahalede bulunmadıklarını ortaya koyuyor. Araştırmaya katılan Türk ailelerin yarıya yakını, çocuklarının eriştiği internet sitelerini denetlediğini ve kontrol altında tuttuğunu belirtiyor. Yüzde 18'i çocuklarının zararlı sitelere girmeyeceğine inanırken, yüzde 32'si de zaman zaman içeriği kontrol ettiğini ifade ediyor.''

Araştırma yapılan ülkelerde çocuğuyla bilgisayar başında nasıl zaman geçirdikleri sorulan ebeveynler arasında eğlence amaçlı zaman geçirdiğini söyleyenler yüzde 37 oranında, çocuğunun bilgisayar başında ne yaptığını kontrol etmek amaçlı zaman geçirenlerin oranının ise yüzde 36 olduğu bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber