Türkiye'de 3 bine yakın kişinin kimliklerindeki doğum yeri; Norşin

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Ağustos 2009 18:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül'ün Bitlis ziyareti sırasında Bitlis'in Güroymak İlçesi için kullandığı ?Norşin' ismi tartışmalar sürerken ilçede yaşayan 42 bin 683 kişiden 3 bin 580'nin 50 yaşın üzerinde olduğu belirlendi. Göçle gelenlerin dışında ilçede yaşayan bu kişilerden büyük bölümünün nüfus cüzdanında da doğum yeri olarak ?Norşin' adı geçiyor. Nüfus cüzdanında doğum yeri ?Norşin' olarak geçen 50 yaşındaki Baha Mutlu, kendisi ile aynı veya kendisinden büyük olanların hepsinin de nüfus cüzdanlarında doğum yeri olarak bu adın geçtiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Bitlis gezisi Kürt açılımında önemli yer alırken, Güroymak İlçesi'ni ?Işık kaynağı' ve ?Şenlik' anlamlarına gelen Kürtçe ismi Norşin olarak telefuz etmesi de büyük yankı uyandırdı. Bu gelişmeler, bir anda Türkiye'nin gündemine oturan Güroymaklıları da heyecanlandırdı.

Cumhurbaşkanı Gül'ün ?Norşin' telaffuzundan cesaret alan Güroymaklılar, ilçenin isminin değiştirilmesini isterken, 2-3 bin kişinin nüfus cüzdanında da ?Norşin' isminin halen yazılı olduğu belirtildi. Araştırmalara göre Güroymak'ın merkez ve köyleri ile birlikte nüfusunun 42 bin 683 olduğu, Devlet İstatistik Kurumu verilerine göre de bunlardan 3 bin 580'nin 50 yaşın üzerinde oldukları belirtildi. Göçle gelenlerin dışında ilçede yaşayan bu kişilerden büyük bölümünün nüfus cüzdanlarında doğum yeri olarak ?Norşin' yazılı olduğu bildirildi.

Nüfus müdürlüğü yetkilileri, Türkiye'de doğan kişilerin kimliklerinde dünyaya geldikleri tarihteki yerleşim biriminin adının yazıldığını, yerleşim biriminin adının değişmesi halinde bile bunun değişmediğini, eski ismin kullanıldığını bildirdi. Buna karşılık nüfus cüzdanlarının yenilenmesi halinde ?Verildiği nüfus idaresi' hanesinde o yerin resmi adının yazıldığını anlattı.

Güroymak İlçesi'nde sürücü kursu işletmeciliği yapan 5 Haziran 1959 doğumlu Baha Mutlu kendisi gibi birçok kişinin nüfus cüzdanında ?Norşin' yazılı olduğunu söyledi. Mutlu, ?Norşin', ününü ülke dışına kadar taşımıştır. Dolayısıyla ?Güroymak' adı bir asimilasyon politikası sonucu ortaya çıkmıştır. Bu isim ?Norşin' ismi yanında çok cılız kaldı. İnsanlar bunu beğenmediler ve bugünde bölgede ?Norşin' adı kullanılıyor? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber