YARSAV Başkanı arşiv araştırmasına karşı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Ağustos 2009 15:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, ''yargıç adaylığına başvuranlar hakkında hukuka aykırı biçimde yürütülen arşiv araştırması uygulamasından bir an önce dönülmesini'' istedi.

Eminağaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Adalet Bakanlığının, 12.01.2009 tarihli duyurusunda yazılı sınavı kazanıp mülakata girecek adaylardan istenecek belgeler arasında saydığı, ''Arşiv araştırmasına esas olmak üzere ilgilinin fotoğrafını ve imzasını taşıyan 2 adet Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formu'' ile ''yasaya ve hukuka aykırı bu durumu açıkça ikrar ve itiraf ettiğini'' öne sürdü.

Yargıç ve Cumhuriyet savcılarının görevleri sırasında hiçbir biçimde iletişimlerinin tespitinin ve bu bağlamda telefonlarının dinlenmesinin olanaklı olmadığını ifade eden Eminağaoğlu, şunları kaydetti:

''Yargıç adaylığına başvuranlar hakkında hukuka aykırı biçimde yürütülen arşiv araştırması uygulamasından bir an önce dönülmelidir. Ulusal basında yer alan haberlerle gündeme taşındığı gibi hiç kimse fişlenerek, dünya görüşü, doğum yeri gibi nedenlerle ayrımcı işlemlere tabi tutulmamalıdır. Yargıç ve Cumhuriyet savcıları hakkında ise yine fişleme sonucunu da doğuran, Adalet Bakanlığı tarafından hukuka aykırı olarak yürütülen iletişimin tespiti, kayda alınması, sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi, gizli görevli görevlendirilmesi, teknik araçla izleme gibi yöntemlerin kullanılmasından ivedilikle dönülmelidir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber