Tarhan Erdem: Açılım, AKP'nin oylarını yüzde 50'lere tırmandıracak

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 18 Ağustos 2009 07:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Açılım siyasi dengeleri altüst edip, sarsacak

Araştırmacı Tarhan Erdem, Kürt açılımı sürecinde AKP'nin oylarının yüzde 50'lere tırmanacağını, CHP'nin karşısında kurulacak yeni oluşumun ise yüzde 10'luk barajı aşacağını iddia etti

KÜRT açılımı sürecinin partiler üzerinde nasıl bir etkisini olacağını araştırmacı Tarhan Erdem değerlendirdi. Erdem'in siyasi projeksiyonunda öne çıkan kimi tespitleri şöyle:

BAYKAL VE ÖRGÜT BİRBİRİNİ OLUŞTURUYOR: Kuşkusuz CHP'nin mevcut yönetiminin de ötesinde yapısal birçok sorunu var. Örneğin üyelik yapısı ve üye etkinliği başlı başına bir konu ya da sorun. Bütün bu yapıyı 'muhafaza' eden bir örgüt yapısı olduğunu görüyoruz. Yani örgüt Deniz Bey'i, Deniz Bey de örgütü oluşturuyor. Onun içindir ki, bu yapı içinden CHP'ye gelecek açısından çıkış yolu gözükmüyor.

KEMAL BEY, BAYKAL'A KARŞI ÇIKMAZ: (CHP kendi içinden bir dönüşüm yaşayamaz mı sorusuna karşılık): Hayır öyle bir durum söz konusu değil. Böyle bir olasılık ufukta görülmüyor. Sanıyorum yerel seçim sürecinde sıkça gündeme gelen Kemal Kılıçdaroğlu formülü de işlemiyor. Zaten Kemal Bey'in benim görebildiğim kadarıyla öyle bir niyeti de yok.

SARIGÜL İŞ YAPAR, AMA: Sarıgül, değişik bir profil çiziyor. Kısa vadede, yani dar zamanda iş yapar. Bu süreçte bir yeni oluşum CHP karşısında yüzde onluk ulusal barajı geçer.

MHY'YE YARAR: Kürt Açılımı sonrası süreç MHP'ye yarayabilir. Şunun için: MHP tabanını milliyetçilik ekseninde örgütlediği ve bu Kürt meselesine de dar açıdan sadece 'böldürmem' mantığıyla yaklaşıp karşı çıktığı için. Ama aynı şey CHP için geçerli değildir. Bu karşı duruş CHP'ye yaramaz, çünkü taban yapıları farklı.

A. Rezzak ORAL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber