Devlette kapkaç alarmı

Haber Giriş : 11 Ocak 2005 10:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda 5 bakandan oluşan komisyon, raporunu tamamladı. 18 yaşın altında kapkaç yaptığı tespit edilen çocuklar, yakalanmaları halinde islah evlerine veya rehabilitasyon merkezlerine gönderilecek.

İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde artan kapkaç olaylarının toplumu tedirgin etmesinden sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda 5 bakandan oluşan komisyon, raporunu tamamladı. Raporda kapkaçla mücadele konusunda ciddî tedbirler getiriliyor. 18 yaşın altında kapkaç yaptığı tespit edilen çocuklar bundan sonra yakalanmaları halinde ıslah evlerine veya rehabilitasyon merkezlerine gönderilecek. Psikolojik testten geçirilecek olan çocuklara özel eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilecek.

Kapkaç'ta örgüt bağlantısı

Devlet Bakanı Güldal Akşit'in koordinasyon başkanlığını yaptığı komisyon, raporunu bugün kamuoyuna açıklayacak.

Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'ndan (SHÇEK) uzmanların da katıldığı toplantılar sonunda hazırlanan rapor, Sokak Çocukları, Uçucu ve Uyuşturucu Madde Bağımlısı Çocukların Durumunu ve Alınacak tedbirleri kapsıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, SHÇEK, Aile Araştırma Kurumu, DİE ve İl Emniyet Müdürlükleri ve valiliklerin büyük katkı verdiği raporda kapkaç olaylarının nedenleri konusunda çeşitli tespitlerde bulunan komisyon, Türkiye'de doğan her yedi çocuktan birinin sokağa düşme riski ile karşı karşıya bulunduğunu ortaya koydu. Kapkaç olaylarının ekonomik - sosyal nedenlerinin yanı sıra örgüt bağlantısının bulunduğu, bir çok çocuğun bazı kişiler tarafından örgütlü bir şekilde sokakta çalışmaya zorlandığı tespit edildi.

Diyarbakır, Urfa, Gaziantep riskli iller

Raporda, cocukların sokağa iniş nedenlerinin ekonomik durumun kötülüğü ve eğitim eksikliğinden kaynaklandığı sonucuna varıldı. Aile içi şiddet, cinsel-fiziksel istismar, göç, üvey anne ve baba, ailenin bakabileceğinden fazla çocuğa sahip olması, sevgisizlik ve ihmal de çocukları sokağa çekiyor.

Büyükşehirler sokak çocukları için en büyük tehdidi oluşturuyor. Bu nedenle İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Gaziantep, Antalya, Mersin, Diyarbakır ve Şanlıurfa sokak çocukları açısından en riskli illerin başında geliyor. Türkiye genelinde gecekondularda yaşayan çocuk sayısının 2 milyon 250.000 olduğunu, Türkiye'de her 7 çocuktan 1'inin sokak çocuğu olma riski ile karşı karşıya bulunduğu da raporda yer alıyor.

İstanbul için özel bölüm

Meclis'teki Sokak Çocukları, Uçucu ve Uyuşturucu madde Bağımlısı Çocukların Durumu'nu Araştırma Komisyonu'nun SHÇEK Genel Müdürlüğü ile yaptığı çalışmaları baz alarak yeni bir rapor hazırlayan 5 bakanlık, tedbir ve yaptırımların ağır bastığı bir rapor hazırladı. Raporda İstanbul'la ilgili çarpıcı tespitlerde de bulunuldu. İstanbul'da sokakta çalışan 12-15 yaş arası çocukların yüzde 30'nun tiner - bally koklayıcısı. Bu çocuklar arasında alkollü içki, uyuşturucu kullanımı ve kumar hızla yayılıyor. Üstelik bu çocukların yüzde 80'inin anne-babasının sağ olması dikkat çekiyor.

Alınacak tedbirler

Raporda, her bakanlığa düşen görevler tek tek sıralandı. Buna göre, İçişleri Bakanlığı, bu mücadelenin yasal takibiyle ilgilenecek. Milli Eğitim Bakanlığı, sokak çocuklarının ve ailelerinin eğitim yönüyle, Adalet Bakanlığı mücadeledeki yasal boşluklara karşı yaptırımların hazırlanmasında görev alacak. SHÇEK Genel Müdürlüğü ise bu mücadelede koordinasyon görevi yapacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber