Gündoğdu: Bu yıl toplu sözleşme hakkı konusunda yüzde yüz mutabakat sağladık

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 19 Ağustos 2009 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşçi-memur ayrımı kalksın toplu sözleşme hakkı olsun

2.5 milyon memurun gözü Ankara'da. Toplu görüşmelere katılan heyetin başkanı Gündoğdu TAKVİM'e konuştu: Çözümde kararlıyız. Toplu sözleşme ve grev hakkını mutlaka alacağız

Memurların hükümetle yaptıkları toplu görüşmeler başladı. Yaklaşık 2.5 milyon memurun gözü pazarlık masasına çevrildi. Aileleriyle 20 milyonu bulan bu kesim, 2010 yılında daha iyi ücret ve daha yaşanabilir çalışma şartları bekliyor. Bu yıl toplu görüşmelerde ilk kez toplu sözleşme ve grev hakkı görüşmelerin gündemine girdi ve müzakere masasına geldi.

'DEVLET MEMURDAN KORKMAZ'

En çok üyeye sahip konfederasyon olarak görüşmelere de başkanlık yapan Memur- Sen'in Başkanı Ahmet Gündoğdu, gelinen noktayı ve beklentilerini TAKVİM okurları ile paylaştı. Görüşmeler konusunda umutlu olduklarını belirten Gündoğdu, "Bunun yanında kararlıyız da" dedi. Gündoğdu, şöyle konuştu: "Bu yıl toplu sözleşme ve grev hakkı konusunda yüzde yüz mutabakat sağladık. En büyük kazanımlarımızdan birisi bu olacak. İşçilere toplu sözleşme, memura toplu görüşme ayrımı olmamalı." Memurların en büyük sıkıntılarından birisinin de siyaset yasağı olduğunu ifade eden Gündoğdu, "1958 yılında siyaset yapabilen memurlar 2009 yılında bu haklarından mahrum bırakılıyorlar. Devlet memurundan korkmamalı" dedi.

Yasa değişmeli

Sorunların ana kaynağının yasa olduğunu belirten Gündoğdu, "Masanın tüm sorunları yasadan kaynaklanıyor. Yasa çözüm için işlevsel değil. Artık kadük kalıyor. Yasa hemen değişmeli" dedi.

B planımız da var

Gündoğdu, sorunların çözülememesi durumundaki planlarını da şöyle ifade etti: "Eğer sorunları çözemezsek bir B planımız da var. O da gelecek yıl yapılacak toplu görüşmelerde masada olmayacağımız kararımızdır."

Gelir az, vergi çok

Ahmet Gündoğdu, gelir adaletsizliğini de şöyle anlattı: "Milli gelirin 3'te 1'ini işçimemur alıyor. Ama verginin 3'te 2'sini ise bu kesim ödüyor. Bu haksızlık bitirilmeli."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber