TDK, kelime kodlamayı değiştirdi

Haber Giriş : 11 Ocak 2005 13:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkçe`nin kod birliğini sağlamayı amaçlayan Türk Dil Kurumu (TDK), özellikle bazı kurumlar için hayati önem taşıyan kodlama sistemine, her bir harf için belli bir şehrin adının esas alınması şeklinde standart getiriyor. Buna göre ``A`` harfi Adana, ``B`` harfi Bolu, ``C`` harfi Ceyhan, ``N`` harfi Niğde, ``P`` harfi Polatlı ile ifade edilecek. Bu arada Sanatçı Ajda Pekkan`ın Çarkıfelek programındaki ``Zo`` kodlamasıyla zihinlerde yer eden Zonguldak da ``Z`` harfi kodlanırken kullanılacak.

TDK`nın İmla Klavuzu Çalışma Grubu, Türkçe Ulusal Türk Kodlama Çizelgesi`ni belirledi. ``J`` harfi dışında şehir adlarından oluşan kodlama çizelgesi, THK ve Emniyet Genel Müdürlüğü gibi kurumlara danışılarak hazırlandı.

TDK Başkanı Şükrü Haluk Akalın, pek çok ülkenin kendine ait bir kodlama çizelgesi bulunduğunu belirterek, bu çizelgenin özellikle gelişmiş ülkelerde öğrencilere alfabeyle birlikte öğretildiğini söyledi. Kodlamanın bazı durumlarda özellikle de bazı kurumlar için hayati önem taşıdığına işaret eden Akalın, bu nedenle kodlamanın belli bir standardının olması gerektiğinin altını çizdi. Akalın, ``Farklı adlandırmalar bazen telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açabiliyor`` derken, bu nedenle çizelgeyi MEB`e öğrencilere alfabeyle birlikte öğretilmesi amacıyla sunacaklarını kaydetti. Akalın, çizelgenin yeni baskı Türkçe sözlük ve imla klavuzlarında kullanılacağını da söyledi.

Çizelgenin kurumlar arasındaki eş güdümü sağlayacağına ve yanlış anlaşılmaları önleyeceğine işaret eden Akalın, anlaşılabilir bir ortak kullanım sistemini belirlemenin önemine değindi. TDK`nın belirlediği Türk Kodlama

Çizelgesi şöyle:

``A-Adana,

B-Bolu, C-Ceyhan,

Ç-Çanakkale,

D-Denizli,

E-Edirne,

F-Fatsa,

G-Giresun,

H-Hatay,

I-Isparta,

İ-İzmir,

K-Kars,

L-Lüleburgaz,

M-Muş,

N-Niğde,

O-Ordu,

Ö, Ödemiş,

P-Polatlı,

R-Rize,

S-Sinop,

Ş-Şırnak,

T-Tokat,

U-Uşak,

Ü-Ünye,

V-Van,

Z-Zonguldak.`` K vurumların sık kullanım kodlarını kullanmaları göz önüne alınarak hazırlanan çizelgede ``J`` harfi ise ``Jandarma`` olarak kodlanıyor.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber