Özel hastaneler 'fark ücret' sınırının kalkmasını istiyor

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 21 Ağustos 2009 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

hükümet arasında süren "global bütçe pazarlığı" kızıştı. Özel sağlık kuruluşları, son olarak dün Ankara'da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileriyle bir araya geldi. Global bütçeye karşı çıkan sektör, tasarruf için çözümü özel sağlık kuruluşlarında tedavide alınan "fark ücret"teki sınırlandırmanın kaldırılmasında görüyor. Ancak SGK, global bütçede kararlı. Kurumun fark ücret konusundaki tutumuysa şu an yüzde 30 olan bu oranın en fazla Bakanlar Kurulu'nun belirleme yetkisi dahilindeki yüzde 100 oranına çıkarılabileceği şeklinde. Sektörse global bütçenin olduğu yerde, hiçbir şekilde fark ücretten bahsedilmemesi gerektiğini savunuyor. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, "Fark ücret sınırlandırılırken bir de global bütçeye geçişle birlikte, belirlenen bütçe 10'uncu ayda bitince biz hizmetin karşılığını nereden alacağız?" diye soruyor.

Pazarlık değil, dayatma yaşanıyor

Dün özel hastaneler ve sağlık kuruluşlarıyla hükümetin global bütçe görüşmelerinin sürdüğü saatlerde Referans'ın sorularını yanıtlayan Bahat, görüşmelerin pazarlık değil dayatma şeklinde devam ettiğini söyledi. Bahat, "Bize global bütçeyi dayatıyorlar. 'Bu parayı aranızda paylaşacaksınız' diyorlar ancak bu pek mümkün değil. İnşallah sektör dikkate alınmaya başlanır" diye konuştu. Talep ettikleri fark ücretteki sınırlamanın kaldırılması konusuna ise SGK'nın sıcak bakmadığını söyleyen Bahat, "Bakanlar Kurulu çalışmasından öteye gidemeyip farkı yüzde 100'e kadar çıkarabileceklerini söylediler. 'Daha fazlası için kanun gerek, bu da zor' diyorlar" dedi. Bahat, bu oranın sektörü rahatlatacak düzeyde olmadığını söyledi.

Fark ücret faturalama artışı yarattı

OHSAD ile Sağlık İşletmeleri Federasyonu'nun (SİF) geçen hafta SGK'ya ilettiği rapordaysa, global bütçeye tamamen karşı çıkılırken, kamu finansmanı sorununda bu sınırlandırmayla artan faturalamanın etkili olduğu belirtildi. Sektör, fark ücret sınırlamasına gidilmesini gerektiren kamuda hekim sıkıntısı ile kimi alanlarda yaşanan vatandaş mağduriyeti sorununun da çıkarılan düzenlemelerle giderildiğini savunuyor. Önceki gün görüşmelerle ilgili bir açıklama yapan SİF Başkanı Mehmet Altuğ da yaptığı açıklamada, global bütçe payının nasıl paylaştırılacağının muamma olduğuna ve 2 bine yakın işletmenin olduğu sektörde bu bütçenin adil dağıtımının güçlüğüne işaret etti. Açıklamada, sağlık harcamalarına tedbir için fark ücret sınırlamasından vazgeçilmesinin yanında, tamamlayıcı sağlık sigortası uygulamasının teşvik edilmesi, reçete katılım payı ile yatan hasta katılım payının uygulanması, rasyonel ilaç kullanımı ve yazılmasının ülke çapında teşvik edilmesi gerektiği belirtildi. Açıklamada, bu önlemlerle sağlıkta global bütçeyle yapılmak istenen tasarrufun bile üzerinde olan yüzde 20-30'luk bir tasarrufa gidilebileceği savunuldu.

Tasarruf sağlamak amacıyla sağlık sektörüyle hükümet arasında süren "global bütçe pazarlığı" kızıştı. Özel sağlık kuruluşları, son olarak dün Ankara'd...

( KB)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber