Sigara yasağının mimarı: Yasaktan geri dönüş olamaz

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Ağustos 2009 12:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sigara yasağının mimarı TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl, yasaktan geri dönüş olmayacağını söyledi.

Temaslarda bulunmak üzere gittiği Azerbaycan'da CİHAN'ın sigara yasağıyla ilgili sorularını cevaplandıran Erdöl, yasaktan dönüşün ya da yasada herhangi bir esnekliğin yapılmasının mümkün olmadığını bildirdi. Erdöl, kahvehane sahiplerinin ''müşteri çekemiyoruz, yasak esnetilmeli'' demeleriyle ilgili olarak da ''Yasaktan geri dönüş olamaz'' açıklamalarda bulundu.

Yasağın Meclis'te büyük bir mutabakatla alındığını ve milletin de çıkartılan yasağı büyük ölçüde sahiplendiğini anlatan Erdöl, müşteri çekememekten dert yanan işyeri sahiplerinin sadece sigara içenleri müşteri kabul etmelerinin doğru olmadığını belirtti. Erdöl işyerlerinin sigara bağımlısı olmayan müşterileri çekebilecek ortamları oluşturmaları için bu yasağın bir fırsat olduğuna değindi. Sağlık Komisyonu Başkanı Erdöl, kahvehane sahiplerinin ''Yasa çıktıktan sonra müşteri çekemiyoruz'' diyerek esnaf odaları aracılığıyla hükümetten yasanın iptalini ya da esnetilmesini istemeleri hakkındaki soruyu cevaplandırdı. Erdöl, şunları söyledi: ''Yasak, yüzde 90 oranında toplum tarafından kabul ediliyor. Meclis'ten mutabakatla geçti. Kahvehaneye giden insanlar bile diyor ki 'biz dışarıda içeriz', kahvehane sahiplerinin endişelenmelerine gerek yok. Çünkü Türkiye'de sigara içme oranı yüzde 30. İçmeyenlerin oranı ise yüzde 70. Diyelim ki kahvehaneye bu içenlerin hepsi gidiyor. Öyleyse içmeyenler yani yüzde 70 gitmiyor. Halbuki bu yasayla birlikte kahvehaneler toplumun yüzde 100'üne açılmış olacak. Kahvehane sahipleri bunları göz önünde bulundurmalı.''

Sigara yasağı konusunda kahvehane sahiplerinden anlayış beklediklerini söyleyen Erdöl, ''Kahvehane sahipleri kimin bacağı kesilirse kesilsin, kim felç olursa olsun, yeter ki bana müşteri gelsin diye düşünmezler. Burada kendilerinden biraz daha anlayışlı davranmalarını bekliyoruz. Milletimizin, geleceğimizin, gençliğimizin geleceği açısından bu çok önemli bir konu'' şeklinde konuştu.

Sigara yasağından kesinlikle geri dönüş olmayacağının altını çizen Erdöl, Meclis'ten mutabakatla çıkan sigara yasağının milletin büyük bir kesimi tarafından sahiplendiğini belirterek, ''Yasaktan geri dönüş yok. Bundan geri dönüş olamaz'' ifadelerini kullandı.

''Yasaktan geri dönüş olur mu?'' şeklindeki soruya Erdöl kesin bir dille; ''Hayır, hayır geri dönüş asla olmaz. Bu konuda mutabakat var'' cevabını verdi.

AZERBAYCAN'A DA YASAĞIN UYGULANMASINI TAVSİYE ETTİ

Başkent Bakü'deki temasları sırasında Türkiye'de uygulanmaya başlayan sigara yasağına değinmeden geçemeyen Erdöl, ülkede kapalı mekanlarda sigara içildiğine şahit olduğunu belirterek, kapalı mekanlarda sigara içilmesini engelleyen yasanın Azerbaycan'da da çıkartılmasını istedi.

Sigaranın yasaklanmasıyla birlikte çok güzel neticeler alındığını belirten Erdöl, ''Azerbaycan'da en önemli yapılması gereken tedbirlerden birisi kapalı ortamlarda sigara içilmesinin yasaklanması. Türkiye'de bu konuda alınan tedbirlerin Azerbaycan'da da uygulanması lazım. Bu benim şahsi kanaatimdir'' ifadesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber