Kolesterol ilacında rapor karmaşası

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Ağustos 2009 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AYŞEGÜL AYDOĞAN ATAKAN İstanbul

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), ?ailevi kolesterol yüksekliği sorunu' (familyal hiperkolesterolemi) olanların dışındakilerin tümünden yüzde 10 katkı payı alınmasına karar vermesi kaosa yol açtı

Bir ay önce getirilen uygulamaya tepki gösteren vatandaş ve doktorlar, katkı payını ödeyemeyen hastaların tedavisini bırakabileceğini söylediler. Bazı eczanelerde de katkı payını veremeyenlerin ilaçlarını veresiye aldığı belirtildi.

Konuya geçen günlerdeki bir yazısıyla dikkat çeken Dr. Gündüz Tezmen, SGK'nın ilaç kullananların yüzde 99.3'ünü ek ödeme kapsamı içine aldığını, devletin hastaların ancak yüzde 0.7'sinin ilacını karşılayacağını belirtti.

?2.5 milyon hasta var'

İstanbul Üniversitesi Haseki Kardiyoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. Vedat Sansoy, hastalara yeniden rapor vermenin iş yüklerini artırdığını söyledi. Yüzde 10 katkı payının pek çok hastaya fazla geldiğini kaydeden Sansoy, ?Uygulama anlamsız. Gerçek ailesel hiperkolesterolemi çok nadir görülüyor. Bir emekli 600 lira maaş alıyor. Katkı için verdiği 10-20 lira önemli bir para onlar için.? Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Çetin Erol da ?Katkı payları ödenmeli. Türkiye'de 2.5 milyon kalp damar hastası var ve yüzde 90'ı bu ilaçları kullanıyor? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber