Laparoskopik cerrahide ?SILS' dönemi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 23 Ağustos 2009 11:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Tıpta açık ameliyat dönemini bitiren laparoskopik cerrahi ?SILS' ile neşter rafa kalkıyor. Ameliyatlarda göbekten tek delikle gerçekleştirilen SILS sayesinde ameliyat izi kalmıyor

ÖZLEM YURTÇU İSTANBUL

Son yıllarda yaygınlaşan laparoskopik cerrahi, özellikle safra kesesi, reflü, morbid obezite ve apandisit ameliyatlarında açık cerrahi uygulamalarını tedavülden kaldırdı. ?Kapalı ameliyat yöntemi' olarak bilinen bu teknik, tüm sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde hastanın ameliyat etkilerini minimum düzeyde hissederek, günlük yaşamına daha çabuk dönmesini sağlıyor. Açık ameliyata göre daha avantajlı olması nedeniyle, hem hekim hem de hastalar tarafından tercih edilen laparoskopik cerrahinin temel hedefi, operasyonda büyük bir kesiden kaçınmak.

SON 2 YILDIR KULLANILIYOR

Laparoskopik cerrahi, karın duvarına açılan, kalem çapı büyüklüğündeki deliklerden yerleştirilen tüplerin içinden geçirilen video kameralar ve özel aletlerle yapılıyor. SILS ise bunun daha da gelişmişi; sadece tek delikten giriş yapılarak işlem gerçekleştiriliyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Turgut İpek ve Prof. Dr. Erhun Eyüboğlu; tıpta son yirmi yıldır çığır açan SILS (Tek Delikten Laparoskopik Cerrahi) yöntemi hakkında şunları söylüyor: Cerrahların neşteri bir kenara bırakmasını sağlayan laparoskopik cerrahi, son yıllarda çok önemli gelişmeler gösterdi. Bir anlamda açık ameliyat dönemi bitti diyebiliriz. Tıbbın birçok alanında kullanılan laparoskopik cerrahide, şimdi de ?SILS' (Single Incision Laparoscopic Surgery) denilen yöntemle, vücuda tek delikten girerek ameliyatlar yapıyoruz. Dünyada ilk olarak 2007 yılında uygulanan bu yöntem, bildiğimiz laparoskopik cerrahi yöntemi... İleri düzeyde laparoskopik cerrahların uygulayabildiği bu tekniğin farkı ise; 4 ya da 5 değil, tek delikten (göbek deliğinden) girilerek uygulanması.

ESTETİK OLARAK DA AVANTAJLI

SILS yönteminin göbek deliğinin içinde kalan ve dışarıdan bakınca hiç görülmeyen kısmında iki santimlik minik bir kesi açılarak başladığını anlatan Prof. Dr. İpek ve Eyüboğlu; işlemi şöyle özetliyor: Ameliyat aletleri bu delikten sokuluyor. Böylece hasta daha az ağrı hissediyor, estetik sorunlar da ortadan kalkıyor. Ameliyatın ardından aynı gün ya da ertesi günü taburcu oluyor. Açık ameliyatta yaşanabilecek enfeksiyonlar olmuyor. Ayrıca hastanın ameliyat geçirip geçirmediği belli olmuyor, iz kalmıyor. Bu özelliğinden dolayı SILS yöntemi, kozmetik ve estetik açıdan hastalar tarafından tercih ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber