Okul Müdürü Rotasyonu

Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından uzun süre aynı kurumda çalışanlarda ?İşletme körlüğü? olduğu ve performanslarının düştüğü gerekçesiyle 04.03.2006 tarihli yönetici atama yönetmeliğine konulan aynı kurumda 5 yılını dolduran okul müdürlerine yönelik zorunlu yer değiştirme (rotasyon) uygulaması 13.08.2009 tarihli yönetmelikte de yerini almıştır. Şu hususun altını çizmek gerekmektedir: 2006 yılında yönetmelikte yer alan rotasyon düzenlemesinin yürürlüğünü Danıştay 2. Dairesi durdurmuş ama MEB'in itirazı üzerine Danıştay İDDK düzenlemenin hukuka uygun olduğunu belirtmiştir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Ağustos 2009 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Açıkça ifade etmek gerekirse bakanlıktaki toplantıda Eğitim Bir Sen tarafından dile getirilen bu konu da, bakanlığın ilk cümlesi ?daha önce Danıştay iptal etmişti? şeklinde olmuştur.

Oysaki o dönemde yaşanan iptalin rotasyona karşı değil, uygulamada objektiflikten uzaklaşılmasına karşı olduğunu, böyle bir uygulama geldiği takdirde 8 yıl uygulamasının daha sağlıklı olabileceğini kendi (İlköğretim müdürleri en az bir mezun versinler diye) ifade etmiştik.

Evet, Danıştay 2.dairesi o dönemde bu hususu durdurmuştu ve o dönemden sonra bu konu rafa kaldırılmıştı. Danıştay'ın kararına itiraz eden idare (MEB)'nin bu itirazı sonucu ortaya çıkan karar ise;

(Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu YD İtiraz No:2006/1252)

şeklindedir. Yani o dönemde Danıştay 2.dairesinin durdurduğu madde ile ilgili olarak üst kurul (Danıştay İDDK) aksi yönde karar vermiştir. Üstelik karar oybirliği ile alınmıştır.

Son dönemde yönetmelik yayımlanmadan önce bazı sendikaların bu kararı bilmelerine rağmen (kendi davaları olduğundan) ?Müdürlere Rotasyon Yeniden Hortlatıldı? ifadeleri ile Eğitim Bir Sen'i hedef almalarına çok şaşırtıcıdır.

Evet, yönetmeliğin bu hükmü doğrudur ve uygulamada sağlıklı sonuçlar doğuracaktır. Fakat maddede yer alan atanamayanların bilgisayar kurasına tabi tutulmaları hukuka uygun olsa da hakkaniyete pek uyun düşmemektedir. Bunun yerine ilgili müdürlere açık kalan kurumları yeniden tercih etmeleri sağlanarak maksimum düzeyde isteğe bağlı işlem yapılması daha uygun olacaktır.

Burada amaç kimseyi cezalandırmak değil yeni bir görev yeri belirlenerek tecrübelerinin o kurumlara da yansıtmalarını sağlamak olduğuna göre böyle bir yaklaşım daha yerinde olacaktır.

Ayrıca konu ile ilgili olarak bakanlıkça kesin bir açıklama yapılmalı, bu uygulamanın her yıl mutlak suretle ülke genelinde uygulanacağı, bu nedenle sınava ve isteğe bağlı yer değiştirme dönemlerinde bu müdürlerimizin başlarının çarelerine bakmaları gerektiği noktasında uyarılmaları gerekmektedir.

Bu nedenle Sınava ve İsteğe Bağlı yer değiştirmeler her yıl, zorunlu yer değiştirmelerden önce mutlaka yapılmalıdır.

Aksi halde yaşanacak mağduriyetler ya da keyfi uygulamalar isyanları arttıracaktır. Bunun da eğitime yararının aksine zararı dokunacaktır.

Uygulamanın nasıl olacağı noktasında yapılacak açıklamada ayrıca Zorunlu yer değiştirme döneminde o ilde açık bulunan tüm kurumların yanı sıra zorunluya tabii kurumların da açık ilan edileceği belirtilmelidir.

Rotasyon konusunda yargının verdiği kararı baz alarak bir düzenleme yapan idare uygulama noktasında esneklik, eşitsizlik ya da kayırmalara meydan verecekse bugünden bu uygulamadan vazgeçmesi gerektiğini hatırlatmayı eğitim adına, kaos olmaması adına vazife bilmekteyiz.

Bir kural ya herkese vardır ya da hiç kimseye yoktur. Hukuk devletinde adamına göre muamele olamaz.

Okul müdürlerine getirilen rotasyonun daha üst kademe yöneticiliklerinde de uygulanması dileğiyle?

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber