Kız öğrencilerin fişlendiği iddiası TBMM'de

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Ağustos 2009 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Bu yaştaki çocuklara terör gerekçesiyle bu türden incelemeler yapılmasının insan hakları ve hukuk devletine aykırı' olduğu belirtildi

Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıların talimatıyla Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nden (ÇYDD) burs alan kız çocuklarına terör incelemesi yapıldığının Milliyet'te manşetten duyurulmasının ardından konu TBMM'ye taşındı.

CHP'li Ali İhsan Köktürk ve DSP'li Hasan Erçelebi, ayrı ayrı soru önergeleri vererek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sorular yöneltti.

İdari ceza gerektirir

Köktürk önergesinde, ?Tarafınızca ?demokratik açılım' adı altında, İmralı'dan tehditler savuran bölücübaşını bile aracılar vasıtasıyla muhatap alan bir politika izlenirken, amacı ?Atatürk ilke ve devrimlerini korumak, geliştirmek, çağdaş eğitim yoluyla çağdaş insan ve çağdaş topluma ulaşmak' olan bir dernekten burs alan öğrencilerle ilgili yapılan bu hukuk dışı uygulamalarla varılmak istenen hedef nedir?? dedi.

?Açılımın parçası mı?'

Köktürk ayrıca şu soruları yöneltti:

?Cumhuriyet karşıtı tarikat ve cemaatlerin burs faaliyetlerinin ?terör örgütleri'yle bağlantıları konusunda bugüne kadar bir çalışma yapılmış mıdır? Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin (ÇYDD) yaklaşık 15 bin bursiyerine ?terörist' incelemesi yapılması, sizin öncülüğünüzde başlatılan ve İçişleri Bakanınız tarafından yürütülen, içeriği halen belirsiz ?demokratik açılım'ın bir parçası mıdır? ÇYDD bursiyerlerinin büyük bölümünün kırsal kesimden, ilk ve ortaöğretim öğrencileri oldukları ve yaşlarının 8 - 10'dan başlayarak 14 - 17 arasında olduğu bilinmektedir.

Küçük yaştaki çocuklar

Bu yaştaki çocukların dosyalarının terör örgütleriyle bağlantılarının incelenmesi insan haklarına, hukuk devleti ilkelerine aykırı bir durum değil midir? Kamuoyunda büyük tepki uyandıran bu uygulama kararını veren Emniyet yetkilileriyle ilgili idari ve cezai inceleme başlatmayı düşünüyor musunuz??

DSP'li Erçelebi de, TBMM'ye verdiği soru önergesinde konuyla ilgili haberi anımsatarak şu soruları gündeme getirdi:

?Başka dernek var mı?'

?Böyle bir soruşturmaya niçin gerek duyulmuştur, kapsamı nedir? ÇYDD dışında öğrencilere burs veren derneklerden, hakkında soruşturma yapılan başka dernek bulunmakta mıdır? Üniversite öğrencileri arasında yaygın faaliyet gösteren vakıf cemaatlerinden Emniyetçe soruşturma yapılanları var mıdır? Var ise son 7 yılda hangileri hakkında yapılmıştır? Sonuçları nelerdir??

Baykal: Vicdanlar buna isyan eder

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Milliyet'in gündeme getirdiği, Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıların talimatıyla Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nden (ÇYDD) burs alan kız çocuklarına terör incelemesi yapıldığı haberiyle ilgili olarak, ?O çocukları sanki devlete yönelik komplo varmış gibi bunun parçası yapacaksınız, buna vicdanlar elbette isyan eder? dedi.

Baykal, dün CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili soruya şu karşılığı verdi: ?Bir defa amacını çok doğru belirlemiş, kızların eğitimi diye belirlemiş, bu çocuklara okuma olanağı sağlayan kuruluşun verdiği burslardan yararlananları şüpheli, muhtemel sanık muamelesine tabi tutmak tam bir vicdansızlık, tam bir sorumsuzluktur. O çocukları sanki devlete yönelik komplo varmış gibi bunun parçası yapacaksınız, buna vicdanlar elbette isyan eder.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber