Meslek Yüksek Okullarının sorunları ve çözüm önerileri

Haber Giriş : 12 Ocak 2005 11:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MİLLETVEKİLİ ÖZYILMAZ, MESLEK YÜKSEK OKULLARININ SORUNLARINI ANLATTI

Adalet ve Kalkınma Partisi Erzurum Milletvekili Doç. Dr. Ömer Özyılmaz, partisinin meclis grubunda yaptığı konuşmada, meslek yüksek okullarının sıkıntılarını anlattı.

Konuşmasında, Türkiye'de ve dünyada meslek yüksek okullarının işleyişi konusunda bilgiler veren Özyılmaz, dünyada meslek yüksek okullarını bitirme oranı yüzde 52 iken bu oranın Türkiye'de yüzde 17 olduğunu söyledi. Meslek yüksek okullarının Türkiye'nin gelişimi için önemli olduğunu anlatan Özyılmaz, "Ülke ekonomisinin düzelmeye başlaması, sanayi, ticaret, tarım ve hizmet alanlarındaki yatırımların atağa geçmesi nedeniyle önümüzdeki yıllarda kalifiye ara elemana çok daha ciddi ihtiyaçların olacağı beklentisinden hareketle, meslek yüksek okullarının önemi daha iyi anlaşılacaktır" dedi.

Meslek yüksek okullarının gelişim süreci, üniversite bünyesindeki meslek yüksek okulları ve sorunları, günümüz meslek yüksek okulu eğitiminin sorunlarını başlıklar halinde anlatan Özyılmaz, çözüm önerileri de getirdi.

Milletvekili Özyılmaz, meslek yüksek okullarının sorunlarını çözmeğe çalışmanın ülke ve vatanseverliğin bir gereği olduğunu kaydetti. Milletvekili Özyılmaz'ın sunduğu çözüm önerileri ise şöyle:

"- Meslek Yüksek okulu eğitiminin bir üniversite eğitimi olduğu daima dikkate alınmalıdır.

- YÖK'te meslek yüksek okulları ile ilgili bir koordinasyon birimi kurulmalıdır. Bu birimin görevi, araştırmalarla bu okulların sorunlarını saptamak, çözümlerine yardımcı olmak, gelişmelerini sağlayıcı tedbirler almak, eğitim öğretim faaliyetlerinde birlik, beraberlik sağlamak, standart belirlemek, bunları bilimsel ölçütlerle denetlemek olmalıdır. Üniversite yönetimleri de bu eğitim bölümünün, çağdaş üniversite eğitiminin önemli bir bölümü olduğu gerçeğinden hareketle, bünyesinde üçten fazla meslek yüksek okulu bulunan üniversitelerin rektör yardımcılarından birisinin, koordinasyon için bu işle görevlendirilmesi yapılmalıdır.

- Meslek yüksek okulları prensip olarak büyük yerleşim birimlerinin sanayi, hizmet ve ticaret bölgelerinde veya bu bölgelere çok yakın mekanlarda kurulmalı, öğrencilerinin sanayi, hizmet ve ticaret bölgelerinde çok yoğun bir pratik eğitim yapabilme, bilgisayar ve yabancı dil öğrenme imkanları dikkate alınmalıdır.

- Meslek yüksek okulları halen, eğitim öğretim faaliyetlerinin önemli bir kısmını, ilgili ortaöğretim kurumlarına bağlı mesleki teknik liselerin binalarında gerçekleştirmektedir. Bu uygulama, kaynakların etkin kullanımı ve kısa dönemde alt yapı problemlerinin hafifletilmesi bakımından olumlu sayılabilir. Ancak bu işbirliğine o üniversitenin de, okulun fiziksel donanımı, araç-gereçleri, laboratuar ve atölye malzemelerinin temin ve bakımı anlamında ciddi katkı sağlaması gerekir. Ayrıca bu okullara, o yörede faaliyet gösteren, özellikle o iş kolundaki iş yerlerinin de yardım yapmaları sağlanmalıdır.

- Meslek yüksek okullarındaki öğretim elemanı kadrosu, uygulanan programın evrensel ve yerel teorisini ve gelişme boyutlarını öğrenciye anlatacak olan öğretim üyelerinden, o alandaki bilimsel çalışmalarıyla yeterliliğini kanıtlamış, o mesleğin teori ve pratiğini içselleştirip onu yeniden üreterek öğrenciye aktaracak öğretim görevlilerinden ve o mesleğin yöneleceği iş kolunun inceliklerini bilen, oralarda uzun yıllar yöneticilik yapmış, yüksekokul mezunu, profesyonel yöneticilerden oluşmalı ve bunlar bir denge içerisinde dersleri vermelidirler.

- Bu okullara, şu anda geçerli olan, yalnız mesleki teknik lise mezunlarının alınması uygulaması ve öğrencilerin dikey geçiş yapma hakları aynen devam etmelidir.

- Meslek yüksek okullarında uygulanan programlar yerel, ulusal ve evrensel bilgi ve becerileri harmanlayarak öğrencilerine aktaracak, onları çağın beklenti ve ihtiyaçlarına cevap verecek zenginlikte program olmalıdır. Bu programlar, "Eğitimde Program Geliştirme" tekniğine göre sürekli geliştirilip dinamik tutulmalıdır. Bunun sağlamasını yapmak için de her yıl şubat ayında YÖK'ün düzenleyeceği ve o alandaki uzmanlar, iş kolu ve MYO temsilcilerinin katılacağı şuralar gerçekleştirilmelidir. Böylece, uygulanan programlar hakkında geri besleme yapılarak gerekli önlemler alınır.

- Meslek yüksek okulu mezunlarına, kamu sektöründe, kendi alanlarında, işe alınacaklar arasında öncelik tanınmalı ve özlük hakları bakımından da lise mezunu ile üniversite mezunu arasında bir noktadan değerlendirilip işe başlatılmalıdırlar.

- Askerlik, lise mezunlarına göre bu okul mezunları için 3'te 1 oranında azaltılmalıdır.

- Bu okul mezunlarından, kendi alanında iş yeri açma ve geliştirme çalışması yapanlara destek olmak maksadıyla devlet, düşük maliyetli işletme kredisi vermelidir.

- Meslek yüksek okulu mezunlarını çalıştıran özel sektör kurumlarına, mezun sayısına paralel vergi ve SSK primi indirimi gibi muafiyetler getirilmelidir.

- Bütün bunlar yapılırken belli bir program çerçevesinde, ve zaman içerisinde bu okullara, rekabetin girebilmesi için, sınavsız giriş hakkı ortadan kaldırılmalıdır."

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber