'Yargıtay üyeliği için Ertosun'a Eminağaoğlu'nu telkin ettim'

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 29 Ağustos 2009 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ergenekon sanıklarından Engin Aydın'ın yargı üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğu 3. iddianamenin ek klasörleriyle gözler önü-ne seriliyor. Klasörlerde yer alan telefon dökümleri, Aydın'ın yargıdaki atamalarda etkin bir rol oynadığını gösteriyor. Aydın, bir konuşmasında 'Yargıtay üyeliği için HSYK üyesi Ali Suat Ertosun'a YARSAV Başkanı Eminağaoğlu'nu telkin ettiğini' anlatıyor.

Ergenekon'un üçüncü iddianamesi, Ergenekon yapılanmasında adı geçenlerin yargıya nasıl müdahil olduklarını da gün ışığına çıkardı. Davanın kilit sanıklarından Engin Aydın ile ilgili belgeler, ilginç ayrıntılar içeriyor. Buna göre, Kent Otel toplantıları sekreteryasını yürüten Aydın, baş döndüren bir trafiğin içinde. Yargının kritik mevkilerinde bulunan isimleri toplantılara getirmekle kalmıyor; üye seçimlerinde, tayinlerde, davalarda devreye giriyor. Kendi ifadesiyle 'aracılık' ediyor. Hepsinde, adalet mekanizmasındaki ilişki ve dostluklarını kullanıyor.

İddianamede ağırlıklı olarak da, Engin Aydın ile çekilmiş fotoğrafları basına yansıyan yargı mensuplarının düştüğü durum dikkat çekiyor. Ek klasörlerdeki belgeler, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyesi Ali Suat Ertosun ile Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nu daha tartışmalı hale getiriyor. Ajandasına "Suat Ertosun'a, Yargıtay üyeliği için Ömer Faruk Eminağaoğlu ile Güngör Saka'yı telkin ettim" notu düşen Aydın, savcılar için HSYK'nın harekete geçirilmesini ise bir arkadaşına telkin ediyor. Ertosun, HSYK'daki kararname krizinde Ergenekon savcı ve hakimlerinin görevden alınması girişimine öncülük etmişti. YARSAV Başkanı da, Ergenekon savcıları ve soruşturmaya karşı tavrıyla biliniyor. İkisinin de Kent Otel toplantılarına katıldığı ortaya çıkmıştı.

TARİHÎ FOTOĞRAFTAKİ ÜÇÜNCÜ İSİM

Ertosun ve Eminağaoğlu'nu Engin Aydın ile aynı karede gösteren fotoğraflarda, Danıştay Başkan Vekili Sinan Yörükoğlu da yer alıyordu. İddianame eklerine göre, Aydın, kendisinden yardım istenilen bazı davalar için Yörükoğlu'nun kapısını çalıyor, telefon ediyor. 9 Eylül Üniversitesi'ndeki rektör atamasının iptaliyle ilgili dosyayı istemesi bunlar arasında. Aydın, bir başka dosya için de "Gideceğim şimdi Sinan'a, yürütmeyi durdurma için ne yapılırsa yardımcı ol diyeceğim." şeklinde konuşuyor.

Engin Aydın, milletvekillerinin taleplerini de alıyor. CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol bu isimlerden biri. Hakimlik sınavına giren E.K. isimli bir adayla ilgili notun karşısında ise 'referans Mustafa Özyürek (CHP kurmayı)' yazıyor.

KANADOĞLU VE EMİNAĞAOĞLU'YLA YEMEK ZİRVESİ

Engin Aydın'ın ajandasında da ilginç notlar yer alıyor. Onlardan bazıları şöyle:

2006 Aralık... Akşam Tirebolu Derneği, Başsavcı (E) Sabih Bey, Yargıtay savcıları Zekeriya ve Ömer Faruk'la yemek.

Halil İbrahim Şahin, Kumsal Restoran'a davet etti. Danıştay üyeleri A.Hamdi Ünlü ve Levent Anduk'a teşekkür için. Kızının İdare Mahkemesi'ndeki davasına yardımcı olmuşlardı.

Ulusal Grup yemeği, İlhan Selçuk, Sabih Kanadoğlu, Bekir Coşkun, Mustafa Balbay, Danıştay Savcısı H.Ç., Danıştay üyesi S.E., ..... Yargıtay üyeleri H.D., S.E., H.Y.A., Hakim Y.Ö., E.Gen. Erdal Şenel, Y.Y., Vali Yardımcısı H.S., A.A., T.K., Yargıtay savcıları M.C., Z.S., Ömer Faruk Eminağaoğlu.

Tayyar aradı, Piriştina'nın Yargıtay'daki davası için ilgilenmemi istedi.

Ertosun böyle uyarmış: Bu ara maillere dikkat edin

Üçüncü iddianamenin ek klasörlerinde Engin Aydın'ın yapmış olduğu bazı telefon görüşmelerinin tapeleri de bulunuyor. Söz konusu dökümler Engin Aydın'ın yargı üzerinde ne kadar etkili olduğunu da gözler önüne seriyor. Atamalar konusunda devreye giren Aydın'ın konuşmalarından, Ergenekon savcı ve hakimlerinin görev yerlerinin değiştirilmesini öngören korsan kararnameyle gündeme gelen HSYK üyesi Ertosun'a oldukça yakın olduğu anlaşılıyor. Bir konuşmasında Aydın, Ergenekon savcılarının mutlaka HSYK'ya şikâyet edilmesi gerektiğini, ondan sonrasının kolay olduğunu anlatıyor. Ergenekon soruşturmasını yürütenlerin 'ateşle oynadığını' söylüyor.

BİZİM SUAT TAKİP EDİYOR

E.A.: Bilirkişiye baskı yapıyorlar. Bi bak koçum.

Serdar: Muhabire sordurayım.

E.A.: Bizim Suat takip ediyor. HSYK üyesi var ya o. Güzel bir haber bu.

...

Akın Yıldız: Kötü bir haber mi var?

E.A.: İyi haber. Suat'la konuştum, Silivri'deki en iyi koğuşu bize ayarlamışlar. Yalnız, Suat diyo ki, 'bu ara maillere dikkat edin.'

HSYK'DA YARDIMCI OLURUM

K.B.: Ben Albay Kemal, Denizli'den.

E.A.: Albayım, saygılar. Hâkim hanım nasıl?

K.B.: İş mahkemesi yoğun, sulh hukuka geçerse rahatlayacağız. Olabilir mi?

E.A.: HSYK'da yardımcı olurum. Kadir Bey'e, Suat'a söylerim.

ŞİKÂYETLER HSYK'YA GELSE

E.A.: Savcılar hakkında HSYK'ya bi türlü şikayet ver. Bu şikayeti gündeme bakanın getirmesi lazım, getirmiyor.

İsmet Cantürk: Kurul resen getirebilir.

E.A.: Getiremiyormuş İsmet.

İ.C.: Yapma ya. Bi gidip orda görüşmek lazım.

BU ÇOCUK DANIŞTAY İÇİNDE LAZIM

E.A.: Şu ismi hemen versene.

Salih Altay: İ.Y. Bu çocuk Danıştay içinde lazım. Sanıyorum 13'ünde yapacaklarmış seçimi.

E.A.: He tamam.

ERGENEKON ELLERİNDE PATLAYACAK

Ö.F.E.: Burada her şey farklı gidiyor. Senin iki kişiyle görüşmen lazım.

E.A.: Malum iki kişiyle mi?

Ö.F.E.: Kuruldaki.

E.A: Tamam, çarşamba günü.

.......

Ö.F.E.: Bu iş ellerinde patlayacak abi. Bu Ergenekon, bu soruşturmayı yapanlar.

E.A.: Ateşle oynuyorlar.

Ö.F.E.: Kesinlikle...

DANIŞTAY İŞİNİ HALLEDİYORUZ YA

Yücel Yener: Bu başsavcılık harekete geçiyormuş galiba.

E.A.: Kim için?

Y.Y.: Danıştay işini hallediyoruz ya. O burada işlendiği için bütün davayı buraya alabilirler diyor.

DANIŞTAY'I AYAĞA KALDIRIRIM

M.: Danıştay'a taşıdık, ilgileniver.

E.A: Hiç merak etme, Danıştay'ı ayağa kaldırırım.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber