30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Ağustos 2009 12:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

30 Ağustos Zafer Bayramı ve TSK Günü, tüm yurtta, KKTC'de ve dış temsilciliklerde kutlanıyor. Org. Başbuğ'un başkanlığındaki heyet Anıtkabir'deydi.

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla ilk tören, Anıtkabir'de düzenlendi.

Tören, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, Genelkurmay İkinci Başkan Yardımcısı Orgeneral Bilgin Balanlı, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ve askeri erkanın Aslanlı Yol'dan yürüyüşüyle başladı.

Orgeneral Başbuğ, Atatürk'ün mozolesine üzerinde ''Türk Silahlı Kuvvetleri'' yazılı kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk bıraktı.

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarında bu yıl bir çok ilke yer verililiyor....

- Türkiye'nin dört bir yanında görev yapan tugay ve alayların 60 sancağı törende bir araya gelecek.

- 660 asker dev bir Türk bayrağı taşıyacak.

- İlk defa Kıbrıs'tan bir tabur, Komando taburu, Hava İndirme Taburu, Uzman Jandarmalar, Asteğmenlerin de törenlere katılıyor.

- Geçtiğimiz yıl törenlere katılan asker sayısı 4 bin 512 iken bu yıl törenlere 8 bin 881'e yükseltildi.

- Törenlerde geçtiğimiz yıl 20 olan helikopter sayısı 25'e, 27 olan uçak sayısı ise bu yıl 56'ya çıkarıldı.

- Bu yıl Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un Merkez Orduevi'nde vereceği resepsiyonda da ilkler yaşanacak.

- Ankara'daki emekli general ve amiraller, sanatçılar, işadamları, 50 çift vatandaş, subay ve astsubay öğrenciler de davet edildi.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Orgeneral Başbuğ ve törene katılanlar, Anıtkabir merdivenlerinde hatıra fotoğrafı çektirdi. Daha sonra Misak-ı Milli kulesine geçen Orgeneral Başbuğ, Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:

''Ulusumuzun büyük önderi, ordularımızın ebedi Başkomutanı, eşsiz devlet adamı yüce Atatürk, Üstün liderliğinizde Türk milleti ve ordusuyla gerçekleştirdiğiniz Büyük Taarruz ve 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 87. yıl dönümü nedeniyle huzurlarınızdayız. Büyük Taarruz, Türkiye Cumhuriyeti'nin temelinin atıldığı, tarihe yön veren emsalsiz bir muharebedir. Bugün bağımsız bir devlet çatısı altında yaşayan herkes bu zafere ve O'nu kazanana çok şey borçludur. Kurduğun Türkiye Cumhuriyeti'nin temel nitelikleri, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü ve Türk milletinin büyük Atatürk sevgisi sonsuza kadar yaşayacaktır.

Gücünü milletinden, ışığını sizden, cesaretini tarihten, kuvvetini damarlarındaki asil kandan alan Türk ordusu her zaman nöbette ve görevinin başındadır. Rahat uyu, ruhun şad olsun.''

Orgeneral Başbuğ daha sonra deftere yazdığı metni yüksek sesle okudu.

İSTANBUL'DAKİ KUTLAMALAR, TAKSİM CUMHURİYET ANITI'NDAKİ TÖRENLE BAŞLADI

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda tören düzenlendi.

Tören, İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, üniversiteler, siyasi partiler, yargı organları ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koymalarıyla başladı.

1. Ordu Komutanı Orgeneral Iğsız, Anıt Şeref Defteri'ne şunları yazdı: ''Bugün yüce milletimizin ve onun ayrılmaz parçası olan Türk Silahlı Kuvvetlerimizin bir bütün olarak gerçekleştirdiği zaferin 87. yıl dönümü münasebetiyle minnet ve şükran duygularımızla huzurunuzdayız.

Türk Silahlı Kuvvetleri, geçmişte en zor şartlar altında yurdunu ve ulusun düşman istilasından kurtardığı gibi bugün de aynı azim ve kararlılıkla çağın gereklerine uygun donanımıyla Türkiye Cumhuriyeti'ni her türlü tehlikeye karşı korumak ve kollamak amacıyla görevinin başındadır. Türkiye Cumhuriyeti ve Türk ulusunun hizmetinde, Atatürkçü düşünce sistemini benimseyerek görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri olarak huzurunda saygıyla eğiliyor, şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi saygı ve hürmet anıyoruz''

1. ORDU KOMUTANI ORGENERAL HASAN IĞSIZ, TEBRİKLERİ KABUL ETTİ

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, İstanbul'da çeşitli törenlerle kutlanıyor.

Taksim Cumhuriyet Anıtı'ndaki törene katılanlar, daha sonra Harbiye Orduevi'ne geçti.

Buradaki programda, 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu tebrikleri kabul etti.

İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve öteki ilgililerin katıldığı tören, basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

İZMİR CUMHURİYET MEYDANI'NDAKİ ATATÜRK ANITINA ÇELENK KONULDU

Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, ''Gücünü milletimizin engin sevgi ve desteğinden alan Türk Silahlı Kuvvetleri, 87 yıl önce olduğu gibi bugün de milletinin emrinde, Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelecek her türlü tehdide karşı koyma azim ve kararlılığındadır'' dedi.

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi. Tören, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, üniversiteler, siyasi partiler ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin Atatürk Anıtı'na çelenk koymasıyla başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Kıvrıkoğlu, anıt şeref defterini imzaladı.

Yazdıklarını yüksek sesle okuyan Orgeneral Kıvrıkoğlu, şanlı Türk tarihinde müstesna yeri olan Büyük Zaferin 87. yıl dönümünü kutlamanın gurur ve heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Orgeneral Kıvrıkoğlu, 87 yıl önce Türk milletinin ve kahraman Türk ordusunun ülkeyi işgale kalkışan düşman ordularını hiçbir zaman unutamayacakları bir hezimete uğrattığını, büyük bir kahramanlık ve insanlık dersi vererek tarihte eşine ender rastlanılan 30 Ağustos Zafer Destanı'nı yazdığını belirterek, anıt şeref defterine şunları yazdı:

''Türkiye Cumhuriyeti'nin ve devrimlerinin temelini oluşturan 30 Ağustos Zaferi, Türk milletine istiklalini, dünya milletleri arasındaki yerini ve saygınlığını kazandıran, yeniden diriliş ve var oluş mücadelesinin simgesidir. Bu büyük zafer, Türk ordusunun, Türk zabitan ve kumanda heyetinin yüksek kudret ve kahramanlığını tarihte bir daha tescil eden muazzam bir eserdir. Bu eser, Türk milletinin özgürlük ve bağımsızlık düşüncesinin ölümsüz abidesidir.

Gücünü milletimizin engin sevgi ve desteğinden alan Türk Silahlı Kuvvetleri, 87 yıl önce olduğu gibi bugün de milletinin ordusu olarak milletinin emrinde, Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelecek her türlü tehditlere karşı koyma azim ve kararlılığındadır.''

ERZİNCAN'DA ZEFER TIRMANIŞI

Erzincan Üniversitesi Dağcılık Kolu ile Erzincan Dağcılık ve Kayakçılık İhtisas Kulübü (EDKİK) tarafından, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle düzenlenen ''Zafer Tırmanışı'' başladı.

EDKİK Başkanı Yılmaz Ünal, Erzincan'daki 3 bin 500 metre yüksekliğindeki Ergan Dağı'nda düzenlenen tırmanışa 16 dağcının katıldığını belirterek, tırmanışı her yıl yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Bu yıl tırmanışın Ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle 2 bin metrede kamp kurduklarını ve dağcıların sahur yemeğinin ardından tırmanışa başladıklarını ifade eden Ünal, şunları kaydetti:

''Erzincan Üniversitesi Dağcılık Kolu ile EDKİK olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da Zafer Bayramı nedeniyle Zafer Tırmanışı düzenliyoruz. Dağcılarımız sahur yemeğinin ardından tırmanışa başladı. Başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile diğer kahramanlarımıza saygı ve vefa görevini yerine getirmek için bu tırmanışı yapıyoruz.''

Ünal son olarak, bugün Ergan Dağı'na zirve yaparak, dönüşe geçmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.

30 AĞSUTOS; KARDAŞ'IN DA COŞKUSU

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki Türk Şehitliği'nde tören düzenlendi.

Azerbaycan'daki Türk Silahlı Kuvvetleri Ataşesi Tuğgeneral Özhan Ayaş, törende şehitlik anıtına çelenk bıraktı, saygı duruşunda bulundu. Şehitlik Özel Defterini de imzalayan Tuğgeneral Ayaş, deftere şunları yazdı:

"Asil Türk milletinin kahraman evlatları, aziz şehitlerimiz, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün bizlere armağan ettiği 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü münasebetiyle huzurunuzdayız.

Bu zafer bağımsızlık yolunda Türk milletinin sarsılmaz azim ve iradesiyle verdiği mücadelenin eseridir. Baş komutan Atatürk'ün bu zafer ile yaktığı özgürlük ateşi, dünyadaki ezilmiş ve esaret altındaki ulusların da hürriyet meşalesi olmuştur. Azerbaycan Türklerinin katledildiği 1918 yılında öz kardeşlerinin yardımına koşarak, kardeş ülke Azerbaycan'ın bağımsızlığı uğruna hayatlarını feda eden şehitlerimizin ve dünyanın dört bir yanında Türk milletinin hürriyet ve bağımsızlığı uğruna şehit düşen kahraman vatan evlatlarının aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum.

Türk milleti, başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatanın kurtuluşu uğruna yaşamlarını feda eden tüm şehitlerimizi hiçbir zaman unutmayacak, destanlaşan mücadeleyle kahramanlıklarını sonsuza kadar minnet ve şükran ile anacaktır.

Aziz şehitlerimiz, ebedi mekanınızda rahat uyuyun, bağımsızlığı uğruna şehit olduğunuz ve bizlere emanet ettiğiniz bu topraklarda yaşayanlar sonsuza kadar hür ve bağımsız olacaklardır. Ruhlarınız şad olsun."

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç'ın da katıldığı törende, askeri bando tarafından İstiklal Marşı ve Azerbaycan Milli Marşı çalındı.

Azerbaycan'da faaliyet gösteren Türk iş adamları tarafından kurulan TÜSİAB ve ATİB dernekleri de anıta çelenk bıraktıktan sonra Tuğgeneral Ayaş, Büyükelçi Kılıç ve törene katılanlar, şehit askerlerin adlarının yer aldığı plaketlere karanfil bıraktı.

Tuğgeneral Ayaş ve Büyükelçi Kılıç, halen Ermeni işgali altında bulunan Yukarı Karabağ'daki çatışmalarda şehit düşenlerin anısına kurulan Şehitler Hıyabanı'nı da ziyaret ederek, buradaki "Ebedi Meşale" anıtına çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu.

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü vesilesiyle bugün ayrıca Tuğgeneral Ayaş tarafından Gülistan Sarayında resepsiyon verilecek.

ADANA VALİSİ: BAĞIMSIZ YAŞAMAK İSTİYORUZ

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, Adana'da coşkuyla kutlanıyor.

Atatürk Parkı'ndaki törende, Adana Valisi İlhan Atış, 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, çeşitli kurum ve kuruluşların yöneticileri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

Şehitler anısına saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından katılımcılar Uğur Mumcu Meydanı'nda yapılacak zafer geçidi törenine katılmak üzere alandan ayrıldı.

Vali Atış, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın bağımsızlık için işgalci güçlere karşı verilen büyük bir mücadelenin örneği olduğunu belirterek, ''Ülkemizi işgale gelenlere hep beraber 'Bağımsız yaşamak istiyoruz' deyip kapıyı gösterdik. Bu, Türk insanı ve ordusunun büyük bir zaferdir. Adanalıların 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutluyorum'' dedi.

Törene, AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan da katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber