Sahte YTL bu kez İstanbul'da

Haber Giriş : 13 Ocak 2005 00:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçen hafta Ereğli'de ele geçirilen sahte YTL'lerden sonra bu kez Yenibosna'da sahte para ele geçirildi. Kalpazanların baskı yaptıkları matbaaya operasyon yapıldı. Sonuç şaşırtıcıydı.

Yılın ilk sahte YTL'si Zonguldak Ereğli'de ele geçirildi. Kalpazanların bastığı 20 YTL'lik banknotlar bir baskın sonucu yakalanmıştı.

Polis bu kez. kalpazanların kullandığı matbaayı buldular. İhbar üzerine Yenibosna'daki bir matbaaya operasyon düzenleyen Mali Şube Müdürlüğü ekipleri, 80 adet sahte 20 YTL ele geçirdi.

Operasyonda, 1 kişi gözaltına alındı.

Ele geçirilen sahte YTL'ler ile gerçeği arasındaki 10 fark şöyle:

- Sahte YTL'lerin boyutları gerçek YTL'lerden 2x2 milimetre daha küçük. (Sahte YTL 16 santimetre, gerçek YTL ise 16,2 santimetre)

- Sahte YTL'lerin kalınlığı gerçeğinden daha ince.

- Gerçek YTL'lere dokunulduğunda rakamların olduğu yerler elle fark edilirken, sahtesinde bu noktalar daha kaygan.

- Gerçek YTL'lerde renkler daha canlı.

- Elde edilen sahte YTL'lerin ikisinin seri numarası aynı, diğer sahte YTL'nin ise seri numarası farklı. Gerçek YTL'lerde hepsinin seri numarası farklı.

- Gerçek YTL'lerde gizli Atatürk resmi 3,5 santimetre, sahte YTL'lerde ise 3 santimetre olarak çizilmiş.

- Gerçek YTL'lerin ön yüz sol altında yer alan 20 rakamının üst tarafında bulanan ve gözle görülebilen renksiz 20 rakamı mevcut, sahtelerinde ise yok.

- Seri numarası aynı olan sahte YTL'lerde emniyet şeridinin kesik çizgiler halinde parlak şekilde; gerçek YTL'lerde ise emniyet şeridinin kesintisiz ve şerit üzerinde TCMB harfleri okunabilir şekilde.

- Gerçek YTL'ler ultraviyole (mor ötesi) ışınına tutulduğunda gerçek YTL üzerinde gizli meşaleler ve simin görülüyor; sahtesinde ise görülmüyor.

- Gerçek YTL'lerin sağ tarafında yer alan fligram, parlak ve renk değişikliği gözle görülebilir halde sahtesinde ise mat yeşil renkli ve renk değişikliği belli olmuyor.

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber