Vitamin kullanan sigara tiryakisine kötü haber

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 01 Eylül 2009 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Vitaminli' tiryakinin kanser riski yüksek

'Hem sigara içerim hem de zararlı etkilerini azaltmak için vitamin alırım' diyenlere kötü haber! A vitaminine yüklenen sigara tiryakilerinin akciğer mide, bağırsak ve mesane kanserine yakalanma riski daha da yüksek

V itamin kullanımı günümüzde en çok araştırılan konuların başında geliyor. Bazı araştırmalar vitaminlerin ömrü uzattığını, bazıları ise hiçbir yararı olmadığını fade ediyor.

Ancak bu araştırmalarda git gide ortaklaşa çıkan bazı sonuçlar var. O da vitaminlerin sigara içenlere daha çok zarar verdiği gerçeği. Farmakognozi ve Fitoterapi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Özgür Göknel, 2008 ve 2009 yılında yapılan önemli araştırmaları yorumladı:

MAYO KLİNİK-2008: Sigara kullananlarda A vitamini öncülü (pro-vitamin A) olan beta karoten kullanımının kanser riskini artırıyor ancak sigara içmeyenlerde beta karoten kullanımı kanser riskinde bir artış oluşturmuyor. A vitamini antioksidan özellikler gösterirken, sigara kullanımında antioksidan etkisi kayboluyor. Bu nedenle sigara kullananlarda beta karoten alımı akciğer, üst mide, bağırsak, ve mesane kanserinin görülme riskini artırıyor.

OREGON ÜNİVERSİTESİ-2008: Yüksek dozda alınan C vitamini kanser hücrelerini yok ederken, normal hücrelerde toksik etki oluşturmuyor. Ancak bu tedavi medikal onkologlar tarafından uygulanabilir, çünkü bilinçsiz antioksidan kullanımı onkoloji tedavisinin etkisini azaltır.

MEME KANSERİNE ETKİSİ 'NÖTR'

EPIC-2009 (Avrupa Erken Teşhis Kanser Araştırmaları): 10 Avrupa ülkesinde, yaşları 35-70 yaş arasında olan 345 bin 995 kadın üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarına göre; menopoz öncesi kadınlarda beta karoten, C ve E vitamini alımı, meme kanserine yakalanma riskini ne azaltmakta ne de alrtırmaktadır. Sigara kullanan kadınlarda da hem menopoz öncesi hem de menopoz sonrası beta karoten kullanımı meme kanserine yakalanma riskini ne olumlu ne de olumsuz etkilemektedir. Araştırmacılar menopoz sonrası hormon kullanımıyla birlikte vitamin C ve beta karoten alımının meme kanserine yakalanma riskini düşürmesini, bu vitaminlerle birlikte bitkilerde bulunan diğer biyoaktif bitkisel bileşiklerin ortaya çıkan sonuçtan sorumlu olabileceğini ifade ediyor.

AJE-2009 (Amerikan Epidemioloji Dergisi): C ve E vitamin kullanımının ise az da olsa ölüm riskini düşürdüğü gözlendi. Multi-vitamin ve E vitamini kullanım, kalp ve damar hastalığına bağlı ölüm oranında azalmaya yol açıyor. Burada baz olarak alınan E vitamini günlük dozu 215 mg'dan fazla olanlardır. Obezlerde ve az sebze meyve tüketenlerde C ve E vitaminlerinin ölüm oranını azalttığı saptandı.

Medya, Harvard'ı yanlış yorumladı

HARVARD Tıp Fakültesi tarafından yapılan araştırmanın medyada yanlış değerlendirildiğine dikkat çeken Dr. Özgür Göknel, 'Harvard'ın çalışmasında C ve E vitaminleri değil, farmakolojik aktiviteleri çok yüksek, ilaç olarak da kullanılabilen NAC (Nasetil Sistein) ve Trolox kullanılmıştır. Miktarlar bireyin normal koşullarda dışarıdan alabileceği miktarlar değildir ve bu sebeple araştırma sonucu, antioksidan maddelerin kanser yapabileceği ya da yaygınlaşmasında rol alabileceği gibi bir sonuç çıkarmak mümkün değil' dedi.

'Kansere yakalanmayayım' deyip vitamin hapı yutmayın

ACIBADEM Maslak Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Er, antioksidanları hap şeklinde yüksek dozlarda kullanarak kanseri önlemek konusunda çelişkili sonuçlar olduğunu belirerek şöyle konuştu:

1993'te Çin'de yapılan çalışmada mide kanseri riski yüksek olan sağlıklı kadın ve erkeklerde beta karoten, E vitamini ve selenyumun kullanılmasının kanser riskini azalttığı ortaya çıktı. 1994'te yapılan iki büyük çalışmada ise sigara içen erkeklerde E vitaminin ve karoten kullanımının akciğer kanseri riskini artırdığı saptantı. 1999'da ise beta karoten ve aspirin kullanımının erkeklerin kansere yakalanma riskini artırıp ya da azaltmadığının anlaşılması üzerine bu çalışmanın devamı olarak E, C ve multi-vitaminler verilen kişilerde de kanser riskinin azalmadığı gözlendi.

Antioksidan özellik taşıyan vitaminlerin yüksek dozlarda ilaç şeklinde kullanılması kanserin önlenmesi amacıyla önerilmemekte. Bu konuda devam eden çalışmaların sonuçları beklenmeli. Kanser tedavisi gören kişiler ise bu tür destek tedavileri uzman doktor kontrolunda kullanmalı. Doğal ve dengeli beslenme kanserin önlenmesinde ve sağlıklı bir yaşam için en geçerli uygulamadır.


'Günde bir Aspirin' efsanesi yıkıldı!

İNGİLİZ bilim adamlarının Avrupa Kardiyoloji Kongresi'ne sundukları araştırmaya göre, sağlıklı insanların kalp krizi ihtimaline karşı her gün bir Aspirin alması, sanılanın aksine yarardan çok zarar getiriyor. Edinburgh Üniversitesi'nde yapılmış araştırmaya göre, günde bir Aspirin aslında zararlı. Araştırma çerçevesinde, sekiz yıl boyunca her gün bir Aspirin alan denekler arasında görülen kalp krizi ve felç vakalarında, almayan deneklere göre kayda değer bir düşüş görülmedi. Hatta Aspirin alanların bir kısmı, bu ilacın yan etkisi olarak bilinen mide kanamasından hastaneye kaldırıldı. Bu nedenle, sağlıklı insanların, kalp krizi riskini azaltmak için her gün bir Aspirin almasının doğru olmadığı belirtiliyor. Ancak, doktorlar yine de bir kez kalp krizi geçirmiş kişilerin Aspirin almasına devam etmesini isterken, Aspirin'in kolesterol düşürücü ve kan basıncını dengeleyen bir ilaçla beraber alınması gerektiğini belirtiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber