Sigaranın bilançosu korkutuyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Eylül 2009 10:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünya Akciğer Kuruluşu ve Amerikan Kanser Birliği'nin yıllık hazırladığı ve bu yıl üçüncü baskısı sunulan 'Tütün Atlası' raporuna göre, tütün kullanımı dünya ekonomisine yılda 500 milyar dolara mal oluyor.

Raporda, 2015 yılına kadar her yıl en az 2,1 milyon kişinin sigarayla ilişkili kanserlerden öleceği belirtiliyor.

sigaranın özellikle orta ve düşük gelirli ülkelerde, küresel sağlık ve ekonomileri nasıl harap ettiğini; sigara kontrolünde ilerlemelerin ve sonuçların nasıl iz bıraktığını grafiksel olarak gösteren Atlas raporu, 2030 yılına kadar bu ölümlerin yüzde 83'ünün düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana geleceğini öngörüyor.

Sigaranın tehlikesinin önlenebileceğ belirtilen raporda, buradaki en büyük ölçütlerin sigaradan alınan yüksek vergiler, reklam yasakları, kamusal alanda sigara içememe ve paketler üzerindeki etkili sağlık uyarılarıdır. Masrafsız olan politikalar arasında bir de Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen ve 160'dan fazla ülkenin kabul ettiği küresel "Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi" yer alıyor.

Küresel ekonominin sigara kullanımına bağlı yılda 500 milyar dolar kaybettiğini gösteren Atlas, tütünün hemen hemen dünyanın tarım arazilerinin 4 milyon hektarı üzerinde üretilen potansiyel gıda üretiminin yerini aldığını da kaydetti.

Tütün Atlası, 2010 yılında, sigaraya bağlı hastalıklardan ölenlerin yüzde 72'sinin düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağını öngörüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber