'Tüp'te başarı iki kata çıktı, ilk mucize Oliver

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 03 Eylül 2009 20:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

İngiltere'de uygulanan yeni bir teknikle tüp bebek uygulamalarında başarı şansı iki katına çıktı. CGH adı verilen bu teknikle doğan ilk bebek Oliver oldu. Oliver'ın annesi 41 yaşında bir kadın. Daha önce 13 defa tüp bebek yöntemini denemiş ama hamile kalamamıştı. Ancak geçen ay o ve Oliver tarihe geçti: İngiliz doktorlar tarafından yeni denenen ve rahme yerleştirilen embriyonun tutunma ihtimalini iki kat artıran yeni bir yumurta eleme yöntemiyle gerçekleştirilen ilk doğumun kahramanları olarak...

Doktorların CGH (Comparative Genomic Hybridisation-Karşılaştırmalı Genetik Melezleştirme) dediği bu teknikle kadının vücudundaki her yumurtada kaç kromozom olduğu görülebiliyor. Araştırmalara göre, tüp bebek uygulamalarındaki başarısızlığın en yaygın sebebi, yumurtadaki kromozom sayısındaki anormallikler. Bu yöntem, hangi yumurtaların normal sayı olan 46 kromozoma sahip olduğunu görme imkânını sağlıyor.

Teknik doğum arızalarını da azaltabilir

Adı açıklanmayan çiftin bebeklerinin dünyaya geldiği CARE adlı sağlık kuruluşunun yöneticisi Prof. Simon Fishel, ?Bu analiz, daha önce tüp bebek denemelerinde hamile kalamamış, başarısız tedaviler veya düşükler yaşamış kadınların şansını iki katına çıkarabilir ve tüm kadınların hamilelik ihtimalini yükseltebilir? diyor. Fishel bu sayede doğum arızalarının da azalabileceğini belirtiyor. Şimdilik altı kadında denenen teknik 2 bin sterline (5 bin TL) mal oluyor. Buna tüp bebek uygulaması için istenen 3 bin sterlin eklenince toplam maliyet 5 bin sterline (12.5 bin TL) çıkıyor. (The Daily Mail)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber