Maliye Bakanlığı; Yan ödeme kararnamesi yeniden ele alınmalı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Eylül 2009 07:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı Sağlık Meslek Dersleri Öğretmenlerine ilave eğitim ve öğretim tazminatı ödenmesi için emsal kadro tespiti yapamayacağını, 17.4.2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli III sayılı Cetvelin "A. Eğitim Öğretim Tazminatı" bölümünün (II) nci sırasında yer almayan branşlar için Bakanlığımızca emsal kadro ve unvan tespiti yoluyla ilave eğitim öğretim tazminatı ödenmesine mevzuat uyarınca imkân bulunmamakla birlikte anılan Karara ekli III sayılı Diğer Tazminatlar Cetvelinin "A. Eğitim Öğretim Tazminatı" bölümünün (II) nci sırasına toplum sağlığı, ana çocuk sağlığı, acil tıp teknisyenliği, tıbbi sekreterlik, radyoloji, anestezi gibi branşların Bakanlar Kurulu kararı ile eklenmesi halinde ilave eğitim öğretim tazminatının ödenmesi mümkün bulunmaktadır dedi.

?Yan Ödeme Kararnamesi Yeniden Ele Alınmalıdır?? haberimizde Memurların Zam ve Tazminatlara ilişkin Yan Ödeme kararnamesindeki eksiklikler nedeniyle Mesleki Teknik Eğitim veren okullar dışında görev yapan Teknik Eğitim Fakültesi mezunları ile Sağlık Meslek Liselerindeki Meslek Dersleri Öğretmenlerinin ilave eğitim öğretim tazminatından faydalanamadığını bunun düzeltilmesi gerektiğini belirtmiş ayrıca;

MEGEP kapsamında Mesleki ve Teknik Eğitim veren okullarda yeni oluşturulan alan/dallardaki derslerin hangi öğretmenlerce okutulacağı ve alanı kaldırılan öğretmenlerinin öğrenimlerine göre hangi alanlara geçebilecekleri Talim ve Terbiye Kurulunun 17.09.2007 tarih ve 155 sayılı Kararıyla belirlenmiştir. Bu belirlemeye göre; Memurların Zam ve Tazminatlara ilişkin Yan Ödeme Kararnamesi 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının III sayılı cetvel kısmında yer alan ?Eğitim Öğretim Tazminatı? bölümün de gerekli düzenlemelerin yapılarak yeni oluşturulan alan/dalların eklenmesi gerektiğini vurgulamıştık.

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü 06/07/2009 tarih ve 8434 sayılı yazı ile 17.4.2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli III sayılı Cetvelin "A. Eğitim Öğretim Tazminatı" bölümünün (II) nci sırasında yer almayan branşlar için Bakanlığımızca emsal kadro ve unvan tespiti yoluyla ilave eğitim öğretim tazminatı ödenmesine mevzuat uyarınca imkân bulunmamakla birlikte anılan Karara ekli III sayılı Diğer Tazminatlar Cetvelinin "A. Eğitim Öğretim Tazminatı" bölümünün (II) nci sırasına toplum sağlığı, ana çocuk sağlığı, acil tıp teknisyenliği, tıbbi sekreterlik, radyoloji, anestezi gibi branşların Bakanlar Kurulu kararı ile eklenmesi halinde ilave eğitim öğretim tazminatının ödenmesi mümkün bulunmaktadır dedi.

İlave eğitim öğretim tazminatı konusu şöyle gelişti;

Milli Eğitim Bakanlığı; 05/06/009 tarih ve 3051 sayılı yazı ile bu konuyu Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğüne sordu. Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü 06/07/2009 tarih ve 8434 sayılı yazı ile konuya açıklık getirdi.

Maliye Bakanlığının Açıklamasına göre ilave eğitim öğretim tazminatından faydalanmak için;

?Eğitim öğretim hizmetleri sınıfına dâhil öğretmen unvanlı kadroda bulunmak.

?V sayılı Cetvelde sayılan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarına atölye, laboratuar veya meslek dersleri öğretmeni olarak atanmış olmak.

?Söz konusu okul ve kurumlarda görev yapmak.

?Mesleki Açık Öğretim Lisesi ile Mesleki ve Teknik Açık Öğretim Okulu kadrolarında bulunanlar hariç olmak üzere branşlarında fiilen derse girmek.

şartlarının bir arada bulunması gerekmektedir.

Fakat Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli III sayılı Cetvelin "A. Eğitim Öğretim Tazminatı" bölümünün (II) nci sırasında öngörülen ilave eğitim öğretim tazminatının Sağlık Meslek Liselerinde görev yapan ve toplum sağlığı, ana çocuk sağlığı, acil tıp teknisyenliği, tıbbi sekreterlik, radyoloji, anestezi gibi branşlarda fiilen derse giren yukarıdaki şartları taşıyan Sağlık Meslek Dersleri öğretmenlerine ödenmemektedir.

Bu konuda Sağlık Meslek Lisesi'nde Ana Çocuk Sağlığı Öğretmeni olarak görev yapan bir öğretmen; Sakarya 2. İdare Mahkemesinde, ilave eğitim ve öğretim tazminatı ödenmesi istemiyle açtığı davada;

Sakarya 2. İdare Mahkemesi 21/07/2008 tarih ve K2008/569 Karar ve E2008/34 Esas nolu kararıyla 05/05/2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin 2006/10344 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca; Ana ve Çocuk Sağlığı Dersinin Sağlık Meslek liselerine verilen meslek derslerinden olması ve Bakanlar Kurulu kararında ilave eğitim-öğretim tazminatından yararlandırılmayacağına ilişkin açık bir hüküm bulunmaması karşısında emsal kadro ve unvan tespiti suretiyle davacıya ilave eğitim ve öğretim tazminatı ödenmesine karar vermiştir.

Kararı görmek için tıklayınız.

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün 06/07/2009 tarih ve 8434 sayılı yazılarının 3.maddesinde Memurların Zam ve Tazminatlara ilişkin Yan Ödeme Kararnamesi 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının ?Tereddütlerin giderilmesi ile emsal kadro ve unvan tespiti? başlıklı 13.maddesindeki;

? (1) Zam ve tazminatların ödenmesine esas olmak üzere;

a) Bu Karar ve eki cetvellerin uygulanmasından doğacak her türlü sorunu çözüme bağlamaya Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine, Maliye Bakanlığı,

b) Bu Kararda yer almayan kadro ve unvanlar için, ekli cetvellerde bulunan benzeri kadro ve unvanları dikkate alarak emsal kadro ve unvanlar tespit etmeye; mahalli idareler için İçişleri Bakanlığı aracılığıyla, diğer kurum veya kuruluşlar için ise ilgili kurum veya kuruluşlarca doğrudan, Devlet Personel Başkanlığından alınacak görüş üzerine Maliye Bakanlığı, yetkilidir.?

yükümlülüğünden kurtulmak için ?kadro ve unvan? ile ?branş? kavramlarının birbirinden farklı kavram olduğu iddia etmektedirler.

Sağlık Meslek Dersleri öğretmenlerinin branşı III sayılı cetvelde yer almadığından ilave eğitim-öğretim tazminatından ne kadar faydalanması gerektiği bilinmemekte ve III sayılı cetvelin II. fıkrasında da adı geçen V sayılı cetvelin 54. sırasında yer alan Sağlık Meslek Liselerinde okutulan alan/dalların III sayılı cetvel kısmında yer alan gruplara eklenmediğinden Emsal kadro tespiti de yapılmadığından ilave eğitim ve öğretim tazminatı ödenememektedir.

Burada Milli Eğitim Bakanlığı tereddüde düştüğünden konuyu Maliye Bakanlığına havale etmiş Maliye Bakanlığı'da Emsal kadro tespiti yapmak yerine Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün 06/07/2009 tarih ve 8434 sayılı yazılarının 3.sayfasının son paragrafı ile Konuyu Bakanlar Kuruluna havale etmiştir.

Sağlık Meslek Dersleri öğretmenlerinin ilave eğitim öğretim tazminatından faydalanabilmesi için gerekli tüm şartları taşıyor olmasına rağmen hala bu haktan faydalanamamaktadır.

Ya Emsal kadro tespiti yapacak bir kurum bulunacak ya da Bakanlar Kurulu Yan Ödeme Kararnamesini Yeniden Ele Alarak düzenleme yapacaktır.

II sayılı cetvel için tıklayınız.

V sayılı cetvel için tıklayınız.

Ahmet Kandemir
Memurlar.net öğretmenler Bölüm Sorumlusu


T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü

Sayı: B.07.0.BMK.0.21.115529?263?8434 06/07/2009

Konu: İlave Eğitim Öğretim Tazminatı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA

İlgi: 5.6.2009 tarihli ve B.08.0.SGB.0.03.04.00/3051 sayılı yazı.

İlgi yazınız ve eklerinin incelenmesinden, 17.4.2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli III sayılı Cetvelin "A. Eğitim Öğretim Tazminatı" bölümünün (II) nci sırasında öngörülen ilave eğitim öğretim tazminatının Sağlık Meslek Liselerinde görev yapan ve toplum sağlığı, ana çocuk sağlığı, acil tıp teknisyenliği, tıbbi sekreterlik, radyoloji, anestezi gibi branşlarda fiilen derse giren meslek dersleri öğretmenlerine ödenmesi hususunda tereddüte düşüldüğü anlaşılmış bulunmaktadır.

1) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 152 nci maddesinin "II- Tazminatlar" kısmının "(B) Eğitim, Öğretim Tazminatı" bölümünün ikinci fıkrasında,

?Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarına atelye, laboratuar veya meslek dersleri öğretmeni olarak Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfına dâhil öğretmen unvanlı kadrolara atananlardan Bakanlar Kurulunca belirlenecek okul, kurum ve branşlarda görev yapanlara ayrıca;

a) Dört yıl veya daha fazla yükseköğrenim görenler için % 15'ine,

b) Üç ve iki yıllık yükseköğrenim görenler için % 10'una,?

kadar ilave tazminat ödeneceği hüküm altına alınmıştır.

17.4.2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli III sayılı Cetvelin "A. Eğitim Öğretim Tazminatı" bölümünün (II) nci sırasında;

"Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ek V Sayılı Cetvelde sayılan mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarına, atölye, laboratuar veya meslek dersleri öğretmeni olarak Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfına dahil Öğretmen unvanlı kadrolara atananlara, atandıkları branşa göre aşağıdaki oranlarda ilave Eğitim Öğretim Tazminatı ayrıca ödenir. Mesleki Açık Öğretim Lisesi ile Mesleki ve Teknik Açık Öğretim Okulu kadrolarında bulunanlar hariç olmak üzere, branşlarında fiilen derse girmeyenlere bu tazminat ödenmez.

hükmü yer almıştır.

Diğer taraftan, söz konusu Bakanlar Kurulu Kararının uygulanması sırasında ortaya çıkması muhtemel tereddütlerin giderilmesi ve uygulama birliğinin sağlanması amacıyla hazırlanan 160 Seri No'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinin "D- III Sayılı Cetvele İlişkin Açıklamalar" bölümünün 1 inci sırasında;

"III sayılı Cetvelin ?A. Eğitim Öğretim Tazminatı" bölümünün (II) nci sırasında öngörülen ilave eğitim öğretim tazminatından yararlanabilmek için;

?Eğitim öğretim hizmetleri sınıfına dâhil öğretmen unvanlı kadroda bulunmak.

?V sayılı Cetvelde sayılan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarına atölye, laboratuar veya meslek dersleri öğretmeni olarak atanmış olmak.

?Söz konusu okul ve kurumlarda görev yapmak,

?Mesleki Açık Öğretim Lisesi ile Mesleki ve Teknik Açık Öğretim Okulu kadrolarında bulunanlar hariç olmak üzere branşlarında fiilen derse girmek,

şartlarının bir arada bulunması gerekmektedir.

Bu dört şartı bir arada taşıyan öğretmenlere, branşlarına ve öğrenim durumlarına göre, III sayılı Cetvelin (A-II/a, b, c, d, e) sıralarında belirtilen ilave eğitim öğretim tazminatları ödenecektir."

ifadesi ile konuya ilişkin gerekli açıklamalara yer verilmiş bulunmaktadır.

2) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 152 nci maddesi uyarınca 17.4.2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan ve 5.1.2009 tarihli ve 2009/14539 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 2009 yılında uygulanmasına devam edilen Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararın "Tereddütlerin giderilmesi ile emsal kadro ve unvan tespiti" başlıklı 13 üncü maddesinin birinci fıkrasında;

?Zam ve tazminatların ödenmesine esas olmak üzere; ,

a)Bu Karar ve eki cetvellerin uygulanmasından doğacak her türlü sorunu çözüme bağlamaya Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine, Maliye Bakanlığı,

b)Bu Kararda yer almayan kadro ve unvanlar için, ekli cetvellerde bulunan benzeri kadro ve unvanları dikkate alarak emsal kadro ve unvanlar tespit etmeye; mahalli idareler için içişleri Bakanlığı aracılığıyla, diğer kurum veya kuruluşlar için ise ilgili kurum veya kuruluşlarca doğrudan, Devlet Personel Başkanlığından alınacak görüş üzerine Maliye Bakanlığı,

yetkilidir.?

hükmü yer almıştır.

Diğer taraftan, zam ve tazminatların uygulanmasına ilişkin 160 Seri No'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği'nin "E- Uygulamaya İlişkin Ortak Açıklamalar" bölümünün 10 uncu maddesinde; "Kararın 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca, Karar ve eki cetvellerde yer almayan kadro ve unvanlar için, ekli cetvellerde bulunan benzeri kadro ve unvanları dikkate alarak emsal kadro ve unvanlar tespit etmek amacıyla; mahalli idareler için İçişleri Bakanlığı aracılığıyla, diğer kurum veya kuruluşlar için ise ilgili kurum veya kuruluşlarca doğrudan, Devlet Personel Başkanlığının görüşü alındıktan sonra Bakanlığımıza başvurulacaktır. " açıklamasına yer verilmiştir.

Yasal düzenlemeler ile yeni kadro ihdas edilmesi halinde Devlet memurlarına ödenecek zam ve tazminatlara ilişkin yürürlükte bulunan Bakanlar Kurulu kararında ihdas edilen yeni kadro ve unvanlar yer almayacağından söz konusu kadrolara atanan personelin zam ve tazminatlar yönünden mağdur edilmelerinin önüne geçilmesi zorunluluk arz etmektedir. Dolayısıyla, yasal düzenlemeler ile yeni bir kadro ihdas edildiğinde bu kadrolara atanan personele, tespit edilen benzeri kadro ve görev unvanları emsal alınarak zam ve tazminatların ödenmesi mümkün olmaktadır. Ancak, Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararda yer almayan kadro ve unvanlar için, ekli cetvellerde bulunan benzeri kadro ve unvanları dikkate alarak emsal kadro ve unvanlar tespit etmeye; mahalli idareler için İçişleri Bakanlığı aracılığıyla, diğer kurum veya kuruluşlar için ise ilgili kurum veya kuruluşlarca doğrudan, Devlet Personel Başkanlığından alınacak görüş üzerine Maliye Bakanlığı yetkili bulunmaktadır.

3) Öncelikle, 17.4.2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar eki III sayılı Diğer Tazminatlar Cetvelinin "A. Eğitim Öğretim Tazminatı" bölümünün (II) nci sırasında sayılan "branşların" bir kadro veya unvan olarak değerlendirilmesi mümkün değildir. "Kadro ve unvan" ile "branş" birbirlerinden tamamen farklı kavramlardır. Nitekim, anılan Kararın 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde sadece "emsal kadro ve unvan tespiti" ibaresine yer verilmiş iken "branş tespiti" ibaresi kullanılmamıştır.

Ayrıca, anılan Karar eki I ve III sayılı Cetvellerde "Öğretmen" kadro unvanı zaten sayılmış olup zam puanları ile eğitim öğretim tazminatı oranlan belirlenmiş bulunmaktadır. Kaldı ki, "ilave eğitim öğretim tazminatı" eğitim öğretim tazminatına ek olarak ödenen bir tazminat mahiyetinde olup ek olarak ödenen tazminata yönelik bir emsal kadro ve unvan tespiti yapılması ise söz konusu olamaz.

Bu itibarla, 17.4.2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli III sayılı Cetvelin "A. Eğitim Öğretim Tazminatı" bölümünün (II) nci sırasında yer almayan branşlar için Bakanlığımızca emsal kadro ve unvan tespiti yoluyla ilave eğitim öğretim tazminatı ödenmesine mevzuat uyarınca imkân bulunmamakla birlikte anılan Karara ekli III sayılı Diğer Tazminatlar Cetvelinin "A. Eğitim Öğretim Tazminatı" bölümünün (II) nci sırasına toplum sağlığı, ana çocuk sağlığı, acil tıp teknisyenliği, tıbbi sekreterlik, radyoloji, anestezi gibi branşların Bakanlar Kurulu kararı ile eklenmesi halinde ilave eğitim öğretim tazminatının ödenmesi mümkün bulunmaktadır. Bilgilerini arz ederim.

Adem KARABAYIR

Bakan a.

Bütçe ve Mali Kontrol Müdür Yrd.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber