Mesai saatinde Bodrum tatili yapan hakim

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 04 Eylül 2009 07:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İlgilendiği sanıklar iki günde tahliye olmuş

Adalet Bakanlığı'nın, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz hakkında yürüttüğü soruşturmanın detayları ortaya çıktı.

Adalet müfettişlerinin Kaçmaz hakkında hem adlî hem de disiplin soruşturması yürüttüğü öğrenildi. Kaçmaz'ın 'hürriyeti tahdit, evrakta sahtecilik, izinli, raporlu veya sevkli olmadığı halde görev yerini terk etmek, tavassut sonucu karar vermek ve görevini tarafsız yapamayacağı' iddialarıyla soruşturulduğu kaydedildi. Kaçmaz'a 'davranışlarıyla görevini doğru ve tarafsız yapamayacağı kanısı uyandırdığı, adlî yargı adalet komisyonu ve ağır ceza mahkemesi başkanı sıfatlarına yakışmayacak hareket ve ilişkilere girdiği, mesleğin şeref ve nüfuzu ile şahsî onur ve saygınlığını yitirdiği' suçlaması yöneltiliyor. Kaçmaz'ın, başta kamuoyunda geniş yankı uyandıran davaların da bulunduğu bazı kararlarla ilgili gazetecilere haber yapmaları için bilgi sızdırdığı da ifade ediliyor.

Edinilen bilgilere göre, Kaçmaz mesai saatleri içerisinde adliyede bulunmayarak bir sanığın bir gün nezarette kalmasına neden oldu. Burada hürriyeti tahdit suçunun işlendiği vurgulandı. Kaçmaz'ın eski Yargıtay üyesi ve HSYK Başkan Vekili Fehmi Ulusoy'un suç örgütü ve tapu yolsuzluğu davasından tutuklu akrabaları Mehmet K. ve yeğeni İbrahim U.'nun tahliyesiyle ilgili ricası üzerine 'ilgilenme' sözü verdiği ve sanıkların 2 gün sonra tahliye edildiği de belirtiliyor. Eski Başkan Vekili'nin Kaçmaz'a akrabalarının tutukluluğuna 2 Mart 2009'da itiraz dilekçesini vereceklerini söyleyip, "Gözünü seveyim, kiminle görüşürsen görüş." diyerek yardım istiyor. Kaçmaz'ın cevabı, "Ben pazartesi günü şey ederim başkanım." oluyor. Görüşmenin devamında Fehmi U.'nun, "Bununla bir ilgilen gözüm." demesi üzerine Kaçmaz, "Tamam, oldu başkanım." şeklinde konuşuyor. Kaçmaz'ın eski Başkan Vekili'ne ilgilenme sözü vermesinin ardından 4 Mart 2009'da ise suç işlemek için örgüt kurmak, irtikap suçlarından yargılanan sanık Mehmet K. ile örgüte üye olmak ve rüşvet vermek suçlarından yargılanan sanık İbrahim U.'nun tutuklandıktan 5 gün sonra Sincan 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tahliye edildikleri ifade ediliyor. Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı'nın tahliye kararına yaptığı itirazın Kaçmaz'ın başkanı olduğu Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi heyetince reddedildiği vurgulanıyor.

Dinlenen şüpheliyi telefonla uyarmış

Telefonu mahkeme kararıyla dinlenen Osman Kaçmaz'ın Okyanus Operasyonu sırasında dinlenen ve hakkındaki soruşturma devam eden eski Konya Başsavcısı Mehmet Fatih Özdemir'in dinlendiği yönünde uyarılması için telefonda bilgi verdiği ifade ediliyor. Kaçmaz'ın telefondaki şahsa, Özdemir'in dinlendiğini söylediği, uyarılmasını istediği, haber kaynağı olarak da kendi ismini vermesini özel olarak rica ettiği kaydediliyor.

Mesai saatinde Bodrum tatili

Osman Kaçmaz'ın izinli raporlu veya sevkli olmadığı halde ayrı ayrı tarihli duruşmalara 4 gün boyunca katılmadığı belirtilirken, mesai saatleri içerisinde şehir dışına gittiği belirlendi. Duruşmalara katılmadığı bazı tarihlerde ise Antalya'ya sık sık gidip gelmesi, bu seyahatlerin bir kısmını günlük yaptığı dikkatlerden kaçmadı. Yine Kaçmaz'ın 2008'de 20 gün sağlık sorunları nedeniyle raporlu olmasına rağmen 13 gün boyunca Bodrum'da tatil yaptığı belirlendi. Farklı bir tarihte yine Bodrum'a giden Kaçmaz'ın mesaideymiş gibi adına sevk çıkarttırarak beş gün rapor aldırdığı kaydedildi.

Gazetecilere haber servisi

Osman Kaçmaz'ın gazetecilere Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in davalarıyla ilgili bilgi verdiği de öğrenildi. Kaçmaz'ın bir gazetecinin, "Abi yok mu şöyle manşetlik bir şeyin, habersiz kaldık da." ifadesi üzerine, "Var var, mesela Melih'in bir sürü şeyi var, hep usulden kaldırdık." dediği kaydedildi. Aynı görüşmede gazetecinin Cumhurbaşkanı Gül kararını sorması üzerine, kararın daha çıkmadığını belirttiği, Maliye Bakanlığı'nın itiraz etmediği, ancak emekli Yargıtay üyesinin itiraz ettiğini kaydettiği ifade ediliyor. Kaçmaz'ın telefonla gazeteciye Gül kararını gelecek hafta vereceğini söyleyerek, "Onu inceliyorum, at işte bir haber onunla ilgili." dediği öğrenildi.

Resmi evrakta sahtecilik suçlaması

Osman Kaçmaz'ın yıllık izindeyken İstanbul Atatürk Havalimanı'nda bulunmasına rağmen, aynı gün akşam saatlerinde Ankara'da bulunuyormuş gibi elektronik imzasıyla göreve başlamaya dair resmi evrak hazırlattığı vurgulanıyor. Kaçmaz'ın dinlemeye karşı tedbir alarak, adliyedeki odasına jammer cihazı koydurduğu basına yansımıştı. Adalet müfettişlerinin Kaçmaz'a jammer cihazını da sorduğu öğrenildi.

METİN ARSLAN ZAMAN


Altı başlıkta suçlama

Mutlu Çölgeçen 04.09.2009

Hakkındaki soruşturmanın bilgi ve belgelerini bilmediği gerekçesiyle savunma yapmayan Hâkim Kaçmaz, 'meslek onurunu yitirmek'le suçlanıyor

Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın hakkında soruşturma yürüttüğü Sincan 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'a 'mesleğin şeref ve nüfuzu ile şahsi onur ve saygınlığını yitirmek' suçlamasında bulunduğu öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, yürütülen soruşturmada Kaçmaz'dan savunması istenilen suçlamalar, 6 konuda yoğunlaştı. Tebliğ edildiği öğrenilen suçlamalar şunlar:

GÜL'ÜN YARGILANMASI KARARI: Bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le ilgili kararı sorması üzerine, Kaçmaz'ın, "Bende, daha çıkmadı. Maliye Bakanlığı itiraz etmedi fakat emekli Yargıtay üyesi itiraz etmiş, onu inceliyorum. At işte bir haber onunla ilgili, önümüzdeki hafta bir günde çıkar" diye cevap verdiği, gazetecinin bilgi almak için yanına gitmek istediğinde de 'gel vereyim' dediği öğrenildi.

MESAİ SAATİNE UYMAMA: Sanık Mustafa Kılıçarslan'ın 27 Şubat 2009 Cuma günü emniyetçe mesai saatleri içerisinde mahkemeye getirilmesine rağmen bu saatlerde Kaçmaz'ın Adliye'de olmaması dolayısıyla heyet oluşturulamadığı, bu nedenle şahısın bir gün nezarette kaldığı belirtildi.

ÖZEL BİLGİLERİ VERDİ: Kaçmaz'ın, Okyanus Operasyonu'nda şüphelilerle görüşmeleri saptanan Başsavcı M. Fatih Özdemir hakkında yürütülen soruşturmada, Özdemir'in dinlendiğini telefonda Şehmuz Ernas isimli sahsa bildirdiği ve adı geçen başsavcıyı uyarmasını istediği öğrenildi.

YARGILAMAYA MÜDAHALE: HSKY eski Başkanvekili Fehmi Ulusoy'un ricası üzerine, tapu yolsuzluğuyla ilgili bir davada tutuklu Mehmet Kurt ve İbrahim Uygaç'la ilgili, Kaçmaz'ın devreye girdiği ve adı geçen kişilerin bir süre sonra başkanı olduğu mahkemece serbest bırakıldığı ileri sürüldü.

İZİNDEYKEN EVRAK HAZIRLAMA: Kaçmaz'ın, 6 Ekim 2008'de izne ayrıldığı, 17 Ekim 2008 günü THY'ye ait uçakla akşam 19.00'da Ankara'ya hareket etmek üzere İstanbul Atatürk Havalimanı'nda bulunmasına rağmen aynı gün 17.07'de Ankara'daymış gibi elektronik imzasıyla göreve başlamaya dair resmi evrak hazırlattığı öne sürüldü.

DURUŞMALARA KATILMADI: Bir başka suçlamada ise, izinli ve raporlu olmadığı halde, 18 ve 23 Eylül 2008, 21 Mayıs 2009 ve 11 Haziran 2009 tarihli duruşmalara iştirak etmediği, Bodrum'da bulunmasına karşın mesaideymiş gibi adına sevk çıkartarak 5 gün rapor aldığı öğrenildi.

GİTTİ, İFADE VERMEDİ

Hâkim Kaçmaz, önceki gün avukatı Baykal Doğan'la Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'na gitmiş, 45 dakika sonra ifade vermeden ayrılmıştı. Avukatı, "Bilmediğimiz, görmediğimiz, incelemediğimiz belgelere dayanarak yapılan soruşturmada sorulara cevap veremeyeceğimizi ifade ettik" demişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber