Mide kanserine çare

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 04 Eylül 2009 08:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Erzurum Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Süleyman, farelerde vücudun savunma mekanizmasını hızlandırarak mide kanserini yok etmeyi başardı. Gözler insan üzerindeki deneylerde

KADİR SABUNCUOĞLU

ERZURUM - Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Halis Süleyman ve ekibi labarotuvar ortamında bağışıklık sistemini kullanarak mide kanserini yendi. Süleyman'ın araştırması, 26 Ağustos'ta ABD'nin ünlü ?International Journal Of Cancer' dergisinde yayımlandı.

Mide kanserinden yılda 900 bin insanın hayatını kaybettiğini söyleyen Doç. Dr. Süleyman, ?Biz deney hayvanlarında vücudun savunma mekanizmasını artırarak mide kanserini yenmeyi başardık. Yaptığımız patent başvurusu kabul edildi. Bir yıl içerisinde klinik çalışmalar tamamlanırsa ve dünyada mide kanserinden ölümler sona erer? dedi.

Doç. Dr. Süleyman, iki yıl önce ülserin, böbrek üstü bezlerinin salgıladığı kortizol ve adrenalin arasındaki dengenin bozulmasından kaynaklandığını bilimsel olarak ortaya çıkarmıştı. Süleyman bu bulgusunun ardından mide kanseri üzerine yoğunlaştı.

Kimyasal madde kullanarak üç ay içinde 115 gram erkek kemirgen deney hayvanının midesinde kanser dokusu oluşturan Doç. Dr. Süleyman, önce ilaçla vücudun adrenalin salgılamasını durdurdu. Midesinde kanser oluşan deneğe kortizol veren Doç. Dr. Süleyman başkanlığında Prof. Dr. Cemal Gündoğdu, Yrd. Doç. Dr. Zekai Halıcı, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Dr. Elif Çadırcı'dan oluşan ekiple kanserli dokunun tamamen ortadan kalktığını bilimsel olarak ispatladı.

Adrenalin düzeyi normal olan denek hayvanlarında kortizol, kanserli dokuyu değiştiremedi. Ama kortizol sayesinde, adrenalin düzeyi azaltılanlarda yüzde 80, böbrek üstü bezleri çıkarılan ve hiç adrenalin salgısı olmayanlardaysa yüzde 100 başarı elde edildi.

Dünyada her yıl 900 bin insanın mide kanserinden hayatını kaybettiğine dikkat çeken Doç. Dr. Süleyman, üç ayrı grup üzerinde uzun yıllara dayanan bir çalışma sonucunda başarıya ulaştıklarını söyledi.

Çalışma dönemi içinde iki kez kalp krizi geçirdiğini ve iki ay önce de baypas ameliyatı olduğuna işaret eden Doç. Dr. Süleyman,?Çok yorucu bir çalışma temposunun ardından sağlık açısından önemli ve ciddi bir başarıya ulaştık. Sıçanlarda vücudun savunma mekanizmasını artırarak mide kanserini yenmesini sağladık. Çalışmamızın haklarını koruyabilmek için patent başvurusu yaptık. Yapılan inceleme sonrası patent kabul edildi. Daha sonra çalışmamız Amerika'nın ünlü dergisi ?International Journal Of Cancer'de yayımlandı. Ayrıca bu derginin şef editörü bu çalışmamızı dergiye kapak yapma teklifinde bulundu. Biz de bu öneriyi kabul ettik? dedi.

Uzun yıllar süren bir çalışmanın sonunda ölümcül bir hastalık olan mide kanserine çare bulduğunu savunan Doç. Dr. Halis Süleyman, çalışmanın uygulanmasına izin verilir verilmez ve finans sorunu giderilirse bir yıl içerisinde klinik çalışmalarının tamamlanacağını açıkladı. Doç. Dr. Süleyman umutlu:

?Biz klinik öncesi çalışmasını tamamladık. Sağlık Bakanlığı izin verirse, şimdi deneyin mide kanserli hastalara uygulanması dönemi başlayacak. Bir tıp doktoru olarak deney hayvanlarında elde ettiğim başarıyı insanlara uygulamak isterim. Klinik çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte dünyada mide kanserinden ölümler sona erer. Bunun mutluluğu da bize yeter.?

Doç. Dr. Süleyman ve ekibini kutlayan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, araştırmacıları ödüllendireceklerini söyledi. Prof. Dr. Koçak, kanserle ilgili önemli bir çalışmanın halka yansımasını istediklerini vurguladı: ?Deneysel fakat insanlara da uygulanabilecek bir çalışma. Çünkü kullanılan ilaçlar gündelik olarak kullandıklarımız içerisinde. Uluslararası patent almada üniversitemiz katkı sağlayacak ve yıl sonuna kadarda patentini almış olacağız. Böylece Atatürk Üniversitesi'nde yapılmış bir çalışma olarak literatüre girecek? diye konuştu.

Ahıska Türkleri kanunuyla geldi

53 yaşındaki Halis Süleyman, Özbekistan'ın Namangan kentinde doğdu. Doğduğu kentte liseyi tamamlayarak Taşkent Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1981 yılında mezun oldu. Bir süre doktor olarak çalıştıktan sonra mezun olduğu üniversitenin farmakoloji anabilim dalında doktora yaptı. Azerbaycan Devlet Üniversitesi Farmakoloji Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak çalıştı. TBMM'nin Ahıska Türkleri'nin Türkiye'ye kabulu kanunuyla 1993'de yurda geldi. 1995 yılında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı'na öğretim görevlisi olarak atandı. Süleyman'ın şimdiye kadar 75'i yabancı 150 bilimsel çalışması yayımlandı. Çok sayıda patent sahibi olan Süleyman, Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü tarafından uluslararası yayınlarından dolayı üç kez ödüle layık görüldü. Uluslararaı dergilerde hakemlik yapan ve Rusça bilen Süleyman, evli, dört çocuk babası.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber