Üniversite öğrencileri bayramda kurban kesip, harçlık çıkaracak

Haber Giriş : 14 Ocak 2005 10:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Afyonkarahisar'da Kurban öncesi açılan "Kurban Kesim Elemanları Yetiştirme" kursuna üniversite öğrencileri büyük ilgi gösteriyor.

Türkiye'nin değişik illerinden gelip Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin çeşitli bölümlerinde okuyan öğrenciler, hayvan kesimi ile ilgili hem teorik, hem de pratik bilgiler alıyor. Sertifikalarını alan öğrenciler, Kurban Bayramı'nda memleketlerine gitmeyip, kesim yaparak harçlıklarını çıkarmayı planlıyor.

Öğrenciler ve diğer kursa katılanlara Afyonkarahisar Belediyesi Mezbahası'nda veteriner hekim kontrolünde uygulamalı hayvan kesimi anlatıldı. Kursu tamamlayan öğrenciler, sertifikalarını aldıktan sonra, Kurban Bayramı'nda kesim yapacak. Öğrenciler, AB uyum yasaları çerçevesinde bu işin kuralına uygun bir şekilde yapılmasının çok güzel bir olay olduğunu söyledi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Mesut Öksüz, arkadaşlarıyla birlikte bu kursa katılmaya karar vermiş. Öksüz, Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan kursa katılıp hem teorik, hem de pratik bilgiler aldığını belirterek, ilk defa hayvan kesimi yapacağını anlattı. Hem bu işin inceliklerini öğrenmek hem de okul masraflarını karşılamak için kursa katıldığını anlatan Öksüz, "AB yasalarına göre sertifikasız kişiler kesim yapamayacak. Belki de bu ileriki dönemlerde iyice zorlaşacak. Sertifika sahibi olmanın maddi bir getirisi de var. Büyükbaş hayvan kesimi 50, küçükbaş hayvanlar ise 25 milyon liraya yapılıyor.

Burs almadığımızdan dolayı bizim için de bir gelir olacak. Memleketimize gitmeyip, çalışacağız." dedi. Kursa katılmanın çok faydalı olduğuna inandığına değinen Öksüz, bir hayvanın dini vecibeler doğrultusunda kesilerek, derisinin yüzülmesini ve parçalara ayrılmasını öğrendiklerini anlattı.

Öksüz, artık kendi kurbanını ve komşusunun kurbanını rahatlıkla kesebileceğini ve bunun büyük bir avantaj olduğunu ifade etti. Belediye Mezbahası Veteriner Hekimi Meltem Karagöz ise Kurban Bayramı'nda hayvanların en iyi şartlarda kesilebilmesi için kursa katılanlara, kesime gelen hayvanlar üzerinde eğitim verdiklerini söyledi.

Afyon Belediyesi Veteriner Hekimi İsmail Atlı ise Halk Eğitim Merkezi bünyesinde, Belediye, Müftülük, Tarım İl Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ve Kasaplar Odası Başkanlığı işbirliği içerisinde kurs verildiğini söyledi. Atlı, kursa katılanlara bıçak bilenmesi, kesim, yüzme ve parçalanmasını öğrettiklerini söyledi.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber