Evinizdeki yangınları nasıl önleyebilirsiniz?

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 11 Eylül 2009 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yangın hasarlarının dörtte üçü evlerde meydana geliyor. Çoğunluğu ihmal sonucu ortaya çıkan yangınların teknik hatalardan da kaynaklanması muhtemeldir.

Bir yangını önlemenin her zaman onu söndürmekten daha kolay olduğunu belirten uzmanlar, Reader's Digest dergisinde evde çıkabilecek yangın türlerini, yaşanmış hikayeleri ve yangınları önlemenin yollarını açıklıyor.

Sorun 1: Gözetimsiz olarak tavada ocağın üzerinde bırakılan yağ alev alır ve yakınında bulunan perde, dolap gibi yanıcı maddeleri tutuşturabilir.

İstatistikler: Evde meydana gelen yangınların yüzde 23 ocakta bırakılan yağın alev almasıyla oluşuyor, bu tür yangında ölüm oranı ise yüzde 9.

Gerçek bir hikaye: Annesi dışarıya çıktıktan yarım saat sonra başlayan yangında 4 yaşındaki kız uyurken dumandan boğularak hayatını kaybetti. Annesi, tavuk kızartmak için kullanılan kızartma tavasını ocağın üzerinde bırakmıştı.

Ortalama her yıl 8 evden birinde mutfak yangını meydana geliyor. Yemek pişirirken oluşan yangınlar genellikle ilk 15 dakika içinde şiddetleniyor. En yaygın senaryo ise sıcak bir ocağın üzerinde gözetimsiz olarak bırakılan kızartma tavasının tutuşmasıdır. Eğer yangın başlarsa tavayı dışarıya götürmeye çalışmayın. Kollarınızın yanmasını önlemek için tavanın üzerine kenardan ortaya doğru tavayı bir kapakla örtmeyi deneyin. Eğer tavayı dışarı çıkarmak için evin içine doğru taşırsanız alev alan yağ yerlere damlayıp yangının tüm eve dağılmasına neden olabilir.

Çözüm: Ocakta yemek pişerken asla mutfaktan ayrılmayın. Perdeler ve duvar askılıkları gibi yanabilecek maddeleri ocaktan en az 1 metre uzakta tutun.

Sorun 2: Isınma malzemeleri

Ahşap sobalar ve yere yakın duran elektrikli ısıtıcılar, çevresindeki yanabilecek maddeleri tutuşturabiliyor. İstatistiklere göre, yangınların yüzde 15'ini oluşturan sobalar ölümlerin de yüzde 13'üne yol açıyor.

Gerçek bir hikaye: Elektrikli soba, evde abisi ve 2 ablasıyla uyuyan 3 aylık bebeğin ölümüne neden oldu. 11 yaşındaki Manuel, dumanın kokusunu duyarak 2 kız kardeşini evden çıkararak kurtardı, ancak anne ve babasının yatak odasında uyuyan 3 aylık kız kardeşini kurtaramadı. Yatak odasındaki elektrikli sobanın, yakınındaki çamaşır yığınını tutuşturduğu tespit edildi.

Çözüm: Elektrikli sobaları perdelerin, yatağın ve diğer yanıcı eşyalardan en az 1 metre uzakta olmasına dikkat edin. Elektrikli ısıtıcıları doğrudan duvardaki fişe takın, uzatma kablosu kullanmayın. Uyurken elektrikli sobanızı kapatın. Odun sobası kullanıyorsanız bacalarınızı her yıl temizlettirin. Sobalar için evin bir köşesinde yer ayırın. Bu bölge, perdelerden ve diğer yanıcı maddelerden en az 1,5 metre uzakta olsun.

Sorun 3: Elektrikten kaynaklanan yangınlar

Aşırı yüklenen ara kablolar, elektrik kaçakları, kötü bağlantı, aşırı büyük ampül ve avizeler yakınlardaki yanıcı maddeleri tutuşturabilir ve tüm evinizi yakabilir.

İstatistiklere göre, yangınların yüzde 9'u elektrikle ilgili sorunlardan kaynaklanırken, buna bağlı ölümlerin oranı ise yüzde 10.

Gerçek bir hikaye: Duman ve alevler tek katlı evi sardı ve iki kişinin ölümüne yol açtı. Uzmanlar, 5'li seyyar prize T fişler aracılığıyla 7 tane cihaz bağlanmasından dolayı yangın çıktığını belirttiler. Aşırı ısınan prizin elektrik kablosunu eritmesi ve halıyı tutuşturması sonucu çıkan yangında 59 ve 79 yaşlarındaki evli çift hayatını kaybetti.

Çözüm: Kavrulan ya da yıpranmış ara bağlantı kablolarını değiştirin. Ara bağlantı kablolarını asla kilimlerine altına koymayın. Normalden daha küçük olan kablolarınızı daha büyüğü ile değiştirin ya da cihazlarınızın fişini doğrudan prize takın. Elektrik kaçağı ya da kısa devre problemlerinde elektrikçi çağırın. Elektrik kutusunu açmak ve sorunu gidermek için elektrikçi çağırın, kendiniz denemeyin.

Sorun 4: Sigaradan kaynaklanan yangınlar

Kişinin sigara içerken uyuklamasıyla meydana gelen yangınlar, birçok kişinin ölümüne neden oluyor. İstatistiklere göre, yangınların yüzde 5'ini oluşturan sigaradan kaynaklanan yangında ölüm oranı ise yüzde 23.

Gerçek bir hikaye: Bir adam, yatakta sigara içerken uyuyakaldı. Can havliyle yatak odasının kapısına gitmeye çalıştı, ancak yönünü şaşırdı ve gardrobun kapısını açtı, dolapta asılı elbiseler de tutuşunca koridorda yanan elbiseleriyle yığılıp kaldı.

Çözüm: İnsanlar ellerinde sigarayla uyuyup kalınca sigara ya giysileri, yorganları tutuşturuyor ya da yere düşüp halının alev almasına neden oluyor. Bu tür yangınları önlemek için yatakta sigara içmeyin. Masalarınızda geniş küllükler kullanın. Sigara izmaritlerini çöpe atmadan önce, musluğun altında iyice ıslatarak söndürün.

Sorun 5: Mumlar

Yemek pişirirken çıkan yangınlar gibi birçok mum yangını da genellikle yatak odalarında tutuşabilecek eşyaların yanına gözetimsiz bırakılmasıyla başlıyor. Yangınların yüzde 5'i mumlardan kaynaklanıyor, mumlara bağlı yangınlarda ölüm oranı ise yüzde 3.

Gerçek bir hikaye: Mumların rüzgarın etkisiyle perdeleri tutuşturması sonucu 23 yaşındaki kadın ile 11 aylık ve 2 yaşındaki kızları, hayatını kaybetti. Anne ve kızlarının yangın başladığı sırada uyudukları ve dumandan zehirlendikleri belirtildi.

Çözüm: Mumları sadece aynı odadayken ve uyanıkken yakın. Mumları yanıcı maddelerden en az 1 metre uzağa koyun,

Sorun 6: Ateşle oynayan çocukların çıkardığı yangınlar

Çocukların ateşle, kibritle ya da çakmakla oynaması sonucu meydana gelen yangınların oranı yüzde 5 iken buna bağlı ölümlerin oranı ise yüzde 8'dir.

Gerçek bir hikaye: 2 yaşındaki çocukla 23 yaşındaki annesi, çıkan yangının evi sarması nedeniyle hayatını kaybetti. Çocukların babası, yangın tüm evi sarmadan önce 3 kızını kurtardı. Ancak, anne ve oğlu öldü. Yatak odasında yatağın altında başlayan yangının, çocuklardan birinin çakmak ya da kibritle oynaması nedeniyle köpükten yapılan şilteyi tutuşturmasıyla başladığı düşünülüyor.

Çözüm: Çakmakları ve kibritleri çocuklarınızın ulaşamayacağı yüksek yerlerde saklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber