Yozgat Dernekler Federasyonu'nun yöneticileri Köşk'e çıkarak ?Kürt açılımını destekliyoruz' mesajı verdi

Kaynak : Posta
Haber Giriş : 11 Eylül 2009 08:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA - MHP'nin kalesi olarak bilinen Yozgat'ın Ankara'da örgütlü 84 derneğini temsil eden Yozgatlı Dernekler Federasyonu, Kürt açılımına destek verdiklerini bildirmek için Çankaya Köşkü'ne çıktı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, heyette bulunanlara , ?Yozgatlılar ne kadar bu ülkenin sahibiyse, Diyarbakırlı kardeşlerimiz de bu ülkenin o kadar sahipleridir? dedi. Gül, Kürt sorununun çözülmediği takdirde büyüyeceğini, meseleyi Türkiye'nin kendisi çözmemesi durumunda da dışarıdan birilerinin gelip paye çıkarmaya çalışacağını anlattı. Kürtçe konuşma hakkını savunan Gül, bu konudaki kıstasını da ?Ama ikinci dil, resmi dil anlamında değil? diye ifade etti.

?Ümit ve sağduyuyla karşıladık'

Ankara'daki Yozgatlıların kurduğu 84 dernek ile Bursa ve Konya'daki Yozgatlıların desteğini alan Yozgatlı Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Ahmet Koç, Başkan vekili Avukat Selçuk Bağcı ve beraberlerindeki heyet, dün Cumhurbaşkanı Gül'ü ziyaret ederek, Kürt açılımı sürecine verdikleri desteği ilettiler.

Federasyonun, en çok şehit veren illerin başında gelen bir şehri temsil ettiğinin altını çizen Yozgatlılar, buna karşın hükümetin bir süredir topluma tanıtmaya çalıştığı ?demokratik açılım planı'nı büyük bir ümit ve sağduyu ile karşıladıklarını vurguladılar. Federasyon yöneticileri Koç ve Bağcı'nın imzasını taşıyan ve görüşmede Gül'e iletilen metinde, federasyonun ve Yozgatlıların asıl amacının da kanın durması, anlamsız kavganın son bulması, şehitlerin arkasından dökülen selin kuruması ve yok olması olduğunu vurgulandı.

?Kürt kardeşlerimizle iç içeyiz'

Yozgat halkının Doğu ve Güneydoğulu kardeşleriyle yüzyıllardır iç içe yaşadığı vurgulanan metinde, şu görüşlere yer verildi: ?Vatanperverliği ile tanınan ilimizde çok sayıda Kürt kökenli kardeşimiz de bulunmaktadır. Yıllarca aynı coğrafyada birbirinden kız alan, kız veren, düğünlerde beraber eğlenip, cenazelerinde beraber ağlayan, Malazgirt'ten beri bu ülke için omuz omuza çarpışan bu iki toplum arasında hiçbir sorun bulunmamaktadır. Yozgatlı Dernekler Federasyonu, ekonomik sosyal kültürel hakların teslimi, özgürlüklerin yasal ve anayasal güvence altına alınması, insan haklarına saygılı bir devlet imajı oluşturulması konularında demokratik açılım planına tam destek vermektedir.?

Toplumda olduğu gibi Yozgatlılar Federasyonu'nda da bazı hassasiyetler olduğu vurgulanan metinde, özen gösterilmesi gereken en önemli şeyin ?Ülkenin bölünmez bütünlüğü, birlik ve beraberliği' olduğu vurgulandı ve PKK lideri Abudullah Öcalan'ın bu süreçte kesinlikle muhatap kabul edilmemesi istendi.

Metin şu ifadelerle son buldu: ?Yozgatlılar bugüne kadar yaşadığı türlü acılara rağmen halkların kardeşliğine sonuna kadar inanmaktadır. Kırmızı çizgilerimiz (Öcalan'ın muhatap alınması ve ülkenin bölünmez bütünlüğün korunması) dışında hak ve özgürlüklerin anayasal teminat altına alınması, her bireye onurlu insan yaşamı vaat edilmesi konularında getirilecek her türlü açılım ve oluşuma destek vereceğimizi belirtir, saygılar sunarız.?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Yozgatlı konuklarını dinledikten sonra, önce Kayserili olması nedeniyle hemşehri sayılacaklarını söyledi ve milliyetçiliği ile bilinen bir şehir olan Yozgat'ın temsilcileri olarak açılım konusunda olumlu görüş bildirdikleri için teşekkür etti.

Gül, yaklaşık 45 dakika süren görüşmede ?Yozgatlılar ne kadar bu ülkenin sahibiyse, Diyarbakırlı kardeşlerimiz de bu ülkenin o kadar sahipleridir? dedi.

'Kürtler dillerini konuşabilmeli'

Yaşanan sorunun, çözülmediği takdirde gelecekte daha da büyüyeceğini dile getiren Gül, ?Siz çözemezseniz, birileri gelip paye çıkarmaya, dışarıdan müdahalede bulunmaya çalışır. Bu nedenle Biz çözelim, kendi içimizde, doğru bildiğimiz şekilde çözelim? dedi. Herkesin bir dili olduğunu belirten Gül, ?Resmi ikinci dil anlamında değil ama Kürtler kendi dillerini konuşabilmeli. O insanlara bugüne kadar Türkçe öğretilemediyse bunda da devletin eksiği var? dedi.

Gül, Türkiye'deki Çerkez ailelerin çocuklarına Kafkas dansları, ufak tefek Çerkezce sözcükler, cümleler öğrettiğine dikkat çekerek, bütün bu kültürel çeşitlililğin yaşatılması gereğini vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber