Sağlık Bakanlığı, hastanelerin röntgenini hastalarla çekecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2009 11:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, özel ve devlet hastaneleriyle eczanelerin röntgenini gönüllü hastalarla çekecek.

Türkiye genelinde belirlenecek 7 bin vatandaş, hasta kuyruklarında geçen süre, sağlık çalışanlarının tedaviye gelenlere muamelesi gibi kriterleri rapor edecek.

Raporlar Sağlık Bakanlığı'na ulaştırılarak komisyonda değerlendirilecek. Sıkıntıların yaşandığı hastanelere uyarılar yapılacak. Yoğun şikâyet gelen sağlık kuruluşlarının döner sermayeden az pay verilmesine kadar giden cezalar uygulanacak.

Projenin 6 ay içinde başlayacağını belirten Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ömer Faruk Koçak, "Sağlık hizmetlerinde katılımcılığı, vatandaşa hesap verilebilirliği ve hasta memnuniyetinin arttırılmasını amaçlıyoruz. Sağlık sistemindeki aksaklıkları gelen şikâyetlere göre çözeceğiz." dedi.

Gönüllü Sağlık Gözlemcileri Projesi'ni Cihan Haber Ajansı'na değerlendiren Koçak, "Vatandaşın sağlık hizmetlerinin kendine nasıl sunulması gerektiğini inceleyip bakanlığa bildirmesini öngörüyoruz." diye konuştu.

İlçe bazında gönüllü sağlık gözlemcileri olacağını kaydeden Koçak, sağlık kuruluşlarını yoğunluğu ve nüfus dikkate alınarak 10 bin nüfusa 1 sağlık gözlemcisi toplamda 7 bin gönüllünün muayene ve tedavi süreçlerini rapor edeceğini ifade etti.

Sayıyı ilerleyen yıllarda iki katına çıkaracaklarını vurgulayan Koçak, bu hastaların sağlık hizmetlerinde karşılaştıkları aksaklıkları gönüllü olarak rapor edeceklerini dile getirdi.

Gözlemci olmak isteyenlerin Sağlık Bakanlığı'na başvuracağını açıklayan Koçak, internet üzerinden müracaat edecek kişiler arasından belirlenecek her ilin ve ilçenin gözlemcisine şifre verileceğini aktardı.

Koçak'ın verdiği bilgiye göre gönüllülerin dolduracağı formdaki konular değişken. Çalışan hakları moral ve motivasyonları, sağlık hizmeti sunucuların tutum ve davranışları, hasta mahremiyeti, personel malzeme eksikliği, hasta kabul süreçleri, bekleme alanları formda bulunacak.

GÖNÜLLÜLER GİZLİ TUTULACAK, PARA ALMAYACAK

Sağlık hizmetinin nüfusun her kapsamını ilgilendirdiğini belirten Koçak, "Bu bir mesleki denetim değil. Hizmet alıcılar açısından hizmetin daha iyi sunulmasına yönelik gözlem olacak. Denetim olmayacak. Gözlemciler herhangi bir şekilde gözlem niteliğini aşan denetim içine girmeyecek." ifadesini kullandı.

Koçak, şunları söyledi: "Gözlemcilerin kimlikleri gizli olacak. Hizmet verenlerle alanlar arasında ilişki bilinirse sağlıklı rapor olmaz. Gözlemcilere 25 yaş sınırı konulacak. İlköğretim şartı aranacak ve devlet memurluğunda istenen kurallar talep edilecek. Gözlemcilerin sağlık sektörüyle iş ilişkisi olmayacak. Sıkıntıların dile getirilmesi için bağımsız kişiler seçilecek. Sağlık Bakanlığı'na bağlı kuruluşlar, devlet ve özel hastaneler ile eczaneler gözlemcilerin takibinde olacak. Gönüllüler Bakanlık'tan ücret talep etmeyecek. Hastaymış gibi hastaneye gidip rapor tutulamayacağı için, hasta olduğu zaman gözlemlerini aktaracaklar. Gönüllülere sadece özel günlerde tebrik kartları gönderilecek. Raporlar doğrultusunda hastanelerdeki sorunlar vatandaşın gözüyle giderilecek."

Koçak, "Hastanelere döner sermaye kesilmesi gibi bir ceza verilecek mi?" sorusuna, "Tabi şikâyetin yoğunluğuna göre sizin dediğiniz de yapılacak. Güvenlik personelinin hastalarla ilişkisinin iyi olmadığı raporlarda yoğunluk kazandığında hastaneye yönelik uyarı ve tedbirler alınacak." cevabını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber