Hastalar 3 lira reçete parası ödeyecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Eylül 2009 09:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık harcamalarını kısmak için yeni bir uygulamaya gidiliyor. Muayeneler reçeteli ve reçetesiz olarak ayrılacak.

İlaç yazdıran hasta 3 lira katılım payı ödeyecek. Gereksiz ilaç yazımının önüne geçilmesi amacıyla geçilen uygulama 1 Ekim 2009'dan itibaren diş ve diğer ayaktan tedavilerde başlayacak.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın açıkladığı Orta Vadeli Ekonomik Program'da öngörülen sosyal güvenlik açığının azaltılmasıyla ilgili ilk somut adım atıldı. Katlanarak artan ilaç giderlerinin önüne geçmek için artık reçete başına hastadan 3 lira alınacak. Doktora ilaç yazdırmadan muayene olan hastalar ise bu parayı ödemeyecek.

KATILIM PAYI YENİDEN: 2, 8 VE 15 TL

Bütçeye önemli yük getiren sağlık giderlerinin azaltılması maksadıyla konulan ancak Danıştay'ın kaldırdığı muayene katılım payları da yeniden getiriliyor. Daha önce sağlık ocakları ve aile hekimlerinin muayenesinde alınmayan katılım payı artık 2 lira olarak vatandaştan tahsil edilmeye başlanacak. Devlet ve üniversite hastanelerinde hastalar 8 lira tedavi katılım ücreti ödeyecek. Danıştay'ın iptal ettiği 10 liralık özel hastanede muayene katılım payı ise 15 liraya çıkarıldı. Hastalar ilaç yazdırmamaları halinde sağlık ocakları ve aile hekimlerine herhangi bir ücret ödemezken, yine reçete yazdırmazlarsa devlet ve üniversite hastanelerine 5, özel sağlık kuruluşlarına 12 lira verecek.

Orta Vadeli Program tanıtımında katılım paylarıyla ilgili soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, katkı paylarının arttırılmasından ziyade talebin dengeleneceğine işaret etmişti. 1. basamakta maliyetlerin düşük olduğunu kaydeden Dinçer, önemli rahatsızlık taşımayanların sağlık ocakları ve aile hekimlerinde muayene olmalarını sağlayacak sistemi getireceklerini ifade etmişti. Dinçer, "Grip olmuş üşütmüş hastanın hastaneye gitmesi büyük maliyet oluşturuyor. 1. basamak sağlık kuruluşunda 15-20 lira arasında Devlet hastanesinde bu rakam 30 liraya yükseliyor. Üniversitede 45 liraya çıkıyor. Dengelemeler yaparak bu maliyetleri kısacağız." demişti.

Sağlık ocağında ilaç yazdırmadan muayene ücretsiz, muayene 2 lira

- Sağlık hizmetlerinde yeni bir dönem getiren katılım payı uygulamasında ilaç yazdırmadan sağlık ocağı ve aile hekiminde muayene olanlar para ödemeyecek. Katılım payı doktor ve diş hekimi muayenelerinde, vücut dışı protez ve ortez kullanımlarında, tüp bebek tedavisinde alınacak. Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesinde katılım payı alınırken reçete ve reçetesiz muayene ayrımı yapılacak. 3 liralık reçete parası eczanelere ödenirken, 8 ve 15 liralık katılım ücreti hastanelere ödenecek.

Sağlık harcamalarını kısma adına çıkarılan 'Tedavide Katılım Payı Uygulaması Hakkında Tebliğ' Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Artık birinci basamak sağlık kuruluşları ve aile hekimliği muayenelerinde 2 lira, ikinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarında 8 lira, özel sağlık kurumlarında 15 lira alınacak. Sigortalı ve yeşil kartlı hastaların dâhil ayakta tedavilerinde hekim ve diş hekimi muayeneleri sonucunda reçete düzenlenmemesi veya reçete edilen ilaçların temini amacıyla eczanelere müracaat edilmemesi durumunda; sağlık ocağı ve aile hekimliği muayenelerinde katılım payı alınmayacak. İkinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kurumları ile özel sağlık kurumlarındaki muayenelerde yukarıdaki tutarlardan 3 TL indirim yapılacak.

ACİL HASTALARDAN KATILIM PAYI ALINMAYACAK

Birinci basamak sağlık kuruluşlarında yapılan muayenelerden alınacak 2 TL tutarındaki katılım payı; muayeneye bağlı olarak anlaşmalı eczanelerce ilaç alırken tahsil edilecek. Memurlar için ise kurumları tarafından çalışanın maaşından kesilecek. Muayene sonrası reçetelenen ilacın anlaşmalı olmayan eczaneden alınması halinde, muayene katılım payı, ilaç bedelinin kurum tarafından memura ödenmesi sırasında, katılım payının tutarı kadar memura eksik ödeme yapılmak suretiyle tahsil edilecek. Memurun kendisi ve bakmakla yükümlü bulunduğu aile fertleri adına düzenlenmiş olan her bir reçete için ayrı ayrı muayene katılım payı hesaplanacak.

İkinci ve üçüncü basamak devlet hastanelerinde yapılan muayeneler için 8 TL tutarında muayene katılım payı alınacak. Muayene katılım payının 5 TL tutarındaki kısmı, devlet ve üniversite hastaneleri tarafından alınacak. Sosyal Güvenlik Kurumu, sağlık kurumları tarafından gönderilen tedavi faturalarına göre katılım payı tutarlarını takip eden aybaşında ödenecek olan aylıktan kesilmek üzere gerekli tahakkuk işlemlerini yapacak.

Muayene katılım payı, hasta adına düzenlenen tedavi faturasında yer alan her bir poliklinik muayene ücreti için ayrı ayrı hesaplanacak. Acil poliklinik muayene ücretinden katılım payı alınmayacak. Teşhis koymak için yapılan işlem fiyatının yer aldığı faturalardan bir tane katılım payı alınacak. Muayene katılım payının 3 TL tutarındaki kısmı muayeneye bağlı olarak anlaşmalı eczane tarafından tahsil edilecek. SGK daha sonra eczanelerden gelen faturalardan bu 3 lirayı düşürecek.

ÖZEL HASTENELERE 15 LİRA ÖDENECEK

Özel sağlık kurumlarında yapılan muayeneler için hastalardan 15 lira tutarında muayene katılım payı alınacak. Muayene katılım payının 12 TL tutarındaki kısmı özel hastaneler tarafından tahsil edilecek. İlaç yazdırılması halinde ise muayene katılım payının 3 TL tutarındaki kısmı anlaşmalı eczane tarafından alınacak.

Yeşil kartlılar ise sağlık ocakları ve aile hekiminde reçete yazılması halinde 2 lira ödeyecek. İkinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarındaki tedavileri için ise 8 lira ödeyecekler. Doktor ilaç yazmazsa yeşil kartlılar muayene katılım payı ödemeyecek. Vücut dışı protez ve ortezlerden yüzde 20 ve yüzde 10 oranında katılım payı alınacak.

TÜP BEBEK İÇİN İLK DENEMEDE YÜZDE 30 KATILIM PAYI ALINACAK

Tüp bebek tedavisinde de ilk denemede yüzde 30 katılım payı alınacak. Anne baba adayları ikinci denemede yüzde 25, embriyo dondurma işlemi için yüzde 30 ödeyecekler. Katılım payı alınmayacak haller ise şeyle sıralandı: "Afet ve savaş hali nedeniyle sağlanan sağlık hizmetlerinden, diyaliz tedavisi görenlerden, kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinden, organ, doku ve kök hücre naklinden, görevleri gereği sağlık kurulu raporu alan memurlardan, şehit ve gazilerden."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber