Mucit öğretmen, evleri selden koruyacak sistem geliştirdi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Eylül 2009 19:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul ve Tekirdağ'daki sel felaketinden etkilenen Çanakkale Endüstri Meslek Lisesi Metal Teknolojisi alan öğretmeni Halil Akman (56), evlerin baskınlardan zarar görmesini önlemek için "sürgülü ve contalı sel kapağı" icat etti.

Bugüne kadar sayısız icadı olan 'Mucit Hoca' lakaplı Akman, sel kapağını yapmadan önce televizyonda seyrettiği haberlerin kendisini çok etkilediğini söyledi. Aklına onlarca fikir geldiğini, sonunda kum torbaları yerine kullanılacak sürgülü ve contalı sel kapağının kafasına yattığını anlatan Akman, vakit geçirmeden prototipini yaptığını vurguladı.

Ürünü kendince denediğini ve olumlu sonuç aldığını belirten Halil Akman, "Sistemin kurulması çok basit. Ev ve işyerlerinin giriş kapılarının bulunduğu bölüme yapılan iki kanalın içine, etrafına su geçirmeyen contalar takılan bir sistem koyuyoruz. Arkasına da suya karşı dirençli olabilmesi için mukavemet mesnetleri yapıyoruz. Bir sel ihbarı yapıldığında, yaklaşık 24 kilogram ağırlığında, bir insanın rahatça kaldırabileceği sac zemini kanalların arasına sokuyoruz. Böylece suların eve girmesi engellenmiş oluyor. Kum torbalarından 10 kat daha verimli olan bu sistemi, vatandaşlar demirci atölyelerinde rahatça yaptırabilir." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber