Özgeçmişiniz kariyerinize engel olmasın

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2009 19:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İyi hazırlanmayan özgeçmişlerin, çoğu yetenekli gencin kariyer hayallerinin daha ilk adımda sona ermesine neden olduğu bildirildi.

Bilkent Üniversitesi Kariyer Yönlendirme ve İşe Yerleştirme Merkezi Uzmanlarından Burcu Kılıçoğlu, Çukurova Üniversitesinin davetlisi olarak geldiği Adana'da, yaptığı açıklamada, iş hayatına atılacak kişiler için en önemli ögenin iyi ve kurallarına uygun olarak hazırlanacak bir özgeçmiş olduğunu söyledi.

Özgeçmiş hazırlamanın bilinenin aksine zor bir iş olduğunu anlatan Kılıçoğlu, ''Yapılan 10 iş müracaatından 7'si iyi hazırlanmayan özgeçmişler nedeniyle kaybediliyor'' dedi.

-İŞVERENE SAĞLANACAK FAYDALAR ÖNE ÇIKARILMALI-

Özgeçmiş hazırlarken sık rastlanan en büyük yanlışın uzun ve gereksiz detaylarla doldurulanlar olduğunu belirten Kılıçoğlu, şöyle konuştu:

''Yapılan araştırmalar, bir işverenin önüne gelen özgeçmişle en fazla 8 saniye ilgilendiğini gösteriyor. Bu yüzden bu kısa süreyi etkili bir şekilde kullanmalıyız. Özgeçmiş için bir A4 boyutundaki kağıt idealdir, daha uzun olanıyla çoğu işveren ilgilenmez. Düzensiz, dağınık formatta olanlar, el yazısı veya daktilo ile yazılanlar, az veya eksik bilgi içerenler de yanlıştır. Özgeçmiş mutlaka müracaatta bulunulan alana yönelik hazırlanmalı. Göz alıcı renkli kağıt kullanılmamasının yanında çağdaş özgeçmişlerde bulunmaması gereken, boy kilo, sağlık durumu, eş veya çocukların adları gibi gereksiz detaylara da yer verilmemeli. Özgeçmişler bir satış aracıdır, kişi özgeçmişi hazırlarken, işverene sağlayacağı faydaları ön plana çıkarmalıdır. İyi hazırlanmayan özgeçmişler, çoğu yetenekli gencin kariyer hayallerinin daha ilk adımda sona ermesine neden oluyor.''

Kılıçoğlu, özgeçmişe fotoğraf konulmasının çok gerekli olmadığını da belirtirken, elektronik posta adresinin ise isim ve soy ismi yansıtan karakterlerden olmasını önerdi.

-İKİNCİ AŞAMA MÜLAKAT-

Burcu Kılıçoğlu, iyi hazırlanan ve işveren tarafından beğenilen bir özgeçmiş sonrası ikinci basamağın mülakat olduğunu hatırlatarak, mülakatın da kuralları olduğunu bildirdi.

Mülakata çağrılan kişinin öncelikle dış görünüşüne özen göstermesi gerektiğini anlatan Kılıçoğlu, ''Mülakatlarda kıyafet önem derecesine göre ilk sırayı alır. Yapılan araştırmalar, kıyafetin yüzde 55 oranında önemli olduğunu ortaya koyarken, diksiyon, konuşma gibi özellikler ise daha geri planda kalıyor'' dedi.

Mülakat sırasında göz temasına, mülakatı yapan kişiye dönük oturmaya dikkat edilmesini öneren Kılıçoğlu, mülakat öncesi ise gidilen firma ve iş kolu hakkında bilgi sahibi olunması gerektiğini söyledi.

Mülakat sırasında, kişinin kendisini rahat hissetmesi gerektiğini belirten Kılıçoğlu, ''Mülakat sırasında şirkete katkı sağlayacak yeteneklerinizi ön plana çıkarmaya çalışın'' dedi.

Kılıçoğlu, iş başvurularında referansların da önemli olduğunu belirterek, başvuru sonrası mutlaka referanslarla irtibata geçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber