Hesap bilgileri KBS'ye aktarılacak

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Eylül 2009 15:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genel yönetim sektörü kapsamına ilk defa alınan kamu idareleri, hesap bilgilerine ilişkin veri girişlerini, Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi'nden yapacaklar.

Maliye Bakanlığı'nın Genel Yönetim Mali İstatistikleri Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. 1 Ocak 2009'dan geçerli olmak üzere 4 Şubat tarihinde kamuya ait bütçe, dış borç ve diğer mali istatistiklerin derlenmesi ve sınıflandırılmasında esas alınan "genel yönetim" tanımını, Avrupa Ulusal ve Bölgesel Hesap Sistemi (ESA 95)kriterlerini yeniden belirleyen Maliye Bakanlığı, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ'le, genel yönetim sektörü kapsamına ilk defa alınan kamu idarelerinin mali istatistiklerinin üretilmesine olanak sağlayacak esasları belirledi. Tebliğ'le, "Genel Yönetim Sektörü" kapsamına ilk defa alınan kamu idarelerinin veri derleme sürecindeki sorumluları ve mali verilerin süresinde gönderilmemesi halinde uygulanacak yaptırımlar da belirlendi.

Merkezi yönetim, mahalli idareler ve sosyal güvenlik kurumları alt sektörlerinden oluşan genel yönetim sektörünü kapsayan Tebliğ'e göre Kurumlar, hesap bilgilerine ilişkin veri girişlerini, Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sisteminden (KBS) yapacaklar. Kurumların sisteme girecekleri hesap bilgileri, Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde Genel Yönetim Detaylı Hesap Planına dönüşümü yapılmış ve ayrıntıları Bakanlıkça belirlenecek mizan bilgilerinden oluşacak. Tebliğle birlikte yer alan listede, aralarında Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Destekleme Fonu, Özelleştirme Fonu, Milli Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve NATOPOL Tesisleri İşletme Başkanlığı, Türrkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanlığı ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Sosyal Tesisleri başta olmak üzere birçok kurum yer alıyor.

Veri derlemesi işlemlerine özel önlem verilecek

Kurumlara ait verilerin mevzuatta öngörülen süre ve içerikte derlenmesi ve yayınlanması kanuni bir zorunluluk olduğundan, Üniversitelerin, Kalkınma Ajanslarının ve Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğünün bulunduğu il merkezindeki Defterdarlıklarca veri derlemesi işlemlerine özel önem verilecek ve gerekli önlemler alınacak. Defterdarlıklarca görevlendirilen il kontrol görevlileri, varsa ildeki üniversite sosyal tesislerinin, kalkınma ajanslarının ve Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü'nün hesap bilgilerinin zamanında ve doğru bir şekilde KBS'ye girilmesini takip edecek ve veri girişlerinin zamanında yapılması için gerekli uyarıyı yapacak. Kurumların KBS'ye veri girişi işlemlerinin genel koordinasyonu Maliye Bakanlığı'nca yapılacak.

Hesap bilgilerinin süresinde gönderilmemesi halinde ek süre verilecek. Süre sonunda bilgilerin gönderilmemesi halinde kamu idaresinin mali hizmetler birimi yöneticisi ve muhasebe yetkilisi hakkında idari para cezası uygulanacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber